exnet.gr
Τεχνολογίες
Μεταφορά δεδομένων με κβαντική τεχνολογία
22/09/2016

Το πρώτο ουσιαστικό βήμα για μια νέα εποχή, με ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά πληροφοριών και δεδομένων, έκαναν δύο ερευνητικές ομάδες, μία στον Καναδά και μία στην Κίνα, οι οποίες για πρώτη φορά χρησιμοποίησαν το φαινόμενο της κβαντικής τηλεμεταφοράς σε πραγματικές συνθήκες.
Η διεμπλοκή
Η όλη διαδικασία, όπως είπαμε παραπάνω, βασίζεται στην κβαντική ιδιότητα που έχουν τα βασικά σωματίδια της ύλης, όπως τα φωτόνια και τα ηλεκτρόνια, να «εμπλέκονται», η οποία είναι γνωστή ως κβαντική διεμπλοκή. Πιο συγκεκριμένα, δύο σωματίδια που βρίσκονται σε κατάσταση διεμπλοκής, ανεξάρτητα από την απόσταση που τα χωρίζει, αντιδρούν ταυτόχρονα στην αλλαγή της κατάστασης του ενός εκ των δύο. Και στα δύο πειράματα ένα φωτόνιο έγινε φορέας μιας πληροφορίας και στη συνέχεια εστάλη σε έναν «διαμετακομιστικό σταθμό».
Εκεί το «μήνυμα» μεταφέρθηκε σε ένα άλλο φωτόνιο, το οποίο ήταν σε διεμπλοκή με ένα τρίτο φωτόνιο, το οποίο βρισκόταν στην κατοχή του δέκτη. Ετσι η αρχική πληροφορία καταστρέφεται, όμως μέσω της διεμπλοκής φτάνει στον παραλήπτη. Για να μπορέσει όμως ο παραλήπτης να πάρει την πληροφορία, θα πρέπει να έχει και το κλειδί που θα του επιτρέψει να έχει πρόσβαση σε αυτήν. Το κλειδί προκύπτει από την αρχική «μέτρηση» της πληροφορίας που γίνεται στον «διαμετακομιστικό σταθμό» και εν συνεχεία στέλνεται ανεξάρτητα στον παραλήπτη.
Οπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι επικοινωνίες με αυτό τον τρόπο γίνονται στην ουσία άτρωτες από προσπάθειες χακαρίσματος ή παρεμβολών σε αυτές και είναι ταχύτερες. Αν και ο όγκος των πληροφοριών που μεταφέρθηκαν στα δύο πειράματα είναι μικρός και η αξιοπιστία στη μεταφορά δεν είναι και η καλύτερη, οι ειδικοί θεωρούν ότι αυτά είναι προβλήματα μελλοντικά δεν θα υπάρχουν.
Σύμφωνα με τον Γιόχανες Κόφλερ, του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής, Μαξ Πλανκ, του Μονάχου: «Τα δύο αυτά πειράματα θα μπορούσαν να θεωρηθούν ορόσημο στην πορεία μας για τον μακροπρόθεσμο στόχο, που δεν είναι άλλος από τη δημιουργία ενός κβαντικού Διαδικτύου μέσω οπτικών ινών, στο οποίο θα είναι συνδεδεμένες οι μεγαλουπόλεις του πλανήτη».

ethnos.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *