exnet.gr
Social Media
Πώς θα παραγγέλνουμε λουλούδια στο Facebook
13/04/2016

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ έχει εκφράσει επανειλημμένως την πεποίθησή του ότι η επόμενη μεγάλη αλλαγή στο ψηφιακό σύμπαν θα έρθει μέσα από την ευρύτερη ανάπτυξη συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης. Και στο συνέδριο για προγραμματιστές που διοργανώνει το Facebook στο Σαν Φρανσίσκο (F8) μίλησε για ένα από τα επόμενα βήματα εξέλιξης της δημοφιλέστερης on line πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης, με την αναβάθμιση του Messenger σε υπηρεσία παροχής άλλων υπηρεσιών, πλην αυτής της ανταλλαγής γραπτών-φωνητικών μηνυμάτων και βιντεοκλήσεων.

Όπως είπε, το Facebook θα επιτρέψει σε εμπορικές επιχειρήσεις και εταιρείες να φτιάχνουν προγράμματα αυτόματης επικοινωνίας με τους χρήστες της πλατφόρμας μέσω του Messenger. Τα λεγόμενα «bots» στη γλώσσα των προγραμματιστών (από τη σύντμηση της λέξης ρομπότ) θα απαντούν στα «θέλω» των χρηστών, χρησιμοποιώντας «φυσική γλώσσα».

«Δεν έχω γνωρίσει κανέναν που να του αρέσει να τηλεφωνεί σε μια επιχείρηση. Και κανείς δεν θέλει να πρέπει να εγκαταστήσει μια νέα εφαρμογή για κάθε υπηρεσία ή επιχείρηση με την οποία θέλει να κάνει κάτι», υποστήριξε ο Ζούκερμπεργκ.

Έτσι, πληκτρολογώντας ο χρήστης του Messenger μια λέξη κλειδί εν είδει αναζήτησης, όπως το εμπορικό όνομα κάποιας επιχείρησης, στο ειδικό πεδίο της αναβαθμισμένης εφαρμογής θα ξεκινά ένα chat μέσω του οποίου θα μπορεί να παραγγείλει αυτό που θέλει ή ακόμα και να ζητήσει συγκεκριμένες πληροφορίες και ειδήσεις γύρω από ένα θέμα.
Δεν θα απαιτείται η εγκατάσταση κάποιας επιπλέον εφαρμογής. Ψάχνοντας για παράδειγμα να παραγγείλει λουλούδια, το bot της εκάστοτε επιχείρησης θα του απαντά με τις υπάρχουσες επιλογές και αφού εκείνος επιλέξει το μπουκέτο της αρεσκείας του, θα του ζητά να εισάγει τη διεύθυνση αποστολής τους και ίσως κάποιο προσωποποιημένο μήνυμα που θα τα συνοδεύει. Αντίστοιχα θα μπορεί για παράδειγμα να κλείσει τραπέζι σε εστιατόριο, δωμάτιο σε ξενοδοχείο ή να παραγγείλει φαγητό.

Η πληρωμή για την ώρα θα γίνεται μέσω link το οποίο θα παραπέμπει σε κάποια πλατφόρμα συναλλαγών. Πάντως, στο άμεσο μέλλον, το Facebook αναμένεται να ενεργοποιήσει το δικό του ψηφιακό πορτοφόλι, με το οποίο θα είναι εφικτές τόσο οι πληρωμές μέσω του Messenger, όσο και η μεταφορά χρημάτων μεταξύ των χρηστών (P2P payments).

Εκτός του ανοίγματος του Messenger σε τρίτους, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά στις πλατφόρμες εικονικής πραγματικότητας (όπου έχει επενδύσει με την εξαγορά της Oculus) και στη νέα υπηρεσία μετάδοσης βίντεο σε ζωντανή ροή (live), μέσω της οποίας μεταδόθηκε στο Facebook η ομιλία του. Όπως είπε η ζωντανή μετάδοση περιεχομένου είναι μια ταχύτατα ανερχόμενη τάση στα social media, τη στιγμή που ένα drone πετούσε πάνω από το κεφάλι του, μεταδίδοντας live βίντεο από τον χώρο του συνεδρίου.
protothema.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *