exnet.gr
Τεχνολογίες
Τα Drones του μέλλοντος
23/02/2018

Τα μοναδικά μη επανδρωμένα αυτόνομα οχήματα (UAV) που κατευθύνονται από joysticks, ραδιοελεγκτές και κινητά τηλέφωνα, πραγματοποιούν ήδη μια σειρά από χρήσιμα καθήκοντα, όπως η αεροφωτογραφία και οι περιπολίες ασφαλείας. Αλλά με τη χρήση πολλαπλών drones απαιτούνται πολλοί χειριστές, και αυτό παρουσιάζει ένα πρόβλημα συντονισμού.

Τώρα, ένας μόνο φορέας που χρησιμοποιεί αναδυόμενες διασυνδέσεις ανθρώπου-εγκεφάλου μπορεί να ελέγξει ένα σμήνος drones, καθιστώντας δυνατές νέες κατηγορίες εφαρμογών σύμφωνα με τον Πάνο Αρτεμιάδη, διευθυντή του εργαστηρίου Human-Oriented Robotics and Control (HORC) στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.

Ο Αρτεμιάδης πιστεύει ότι είναι πιθανό τα σμήνη των drones να χρησιμοποιούν μηχανισμούς διασύνδεσης ανθρώπου και του εγκεφάλου του, τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, θα κάνουν επιδρομές όπου τα ατομικά ελεγχόμενα UAVs δεν μπορούν. Εδώ είναι μερικές από τις εφαρμογές drone που είναι τώρα διαθέσιμες:

Αποστολές αναζήτησης και διάσωσης

Οι άνθρωποι θα συνεργαστούν με σμήνη ρομπότ σε σενάρια αναζήτησης και διάσωσης. Η διασύνδεση εγκεφάλου-ρομπότ επιτρέπει τον έλεγχο πολλών ρομπότ ταυτόχρονα και βελτιώνει την ικανότητα μιας ρομποτικής ομάδας να καλύπτει μεγαλύτερες περιοχές σε λιγότερο χρόνο. Εάν ο ελεγκτής ανιχνεύσει κάτι στην ροή βίντεο που εγγυάται στενότερη παρακολούθηση, το σμήνος μπορεί να κατευθυνθεί για να κλείσει στην περιοχή.

deeper-pars-air-sea-rescue-drone-rts

Πυρόσβεση

Εξοπλισμένο με σύστημα απεικόνισης με υπέρυθρη ακτινοβολία, ένα σμήνος drone μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της εξάπλωσης της δασικής πυρκαγιάς σε μεγάλες περιοχές σε πραγματικό χρόνο , επιτρέποντας έτσι στους πυροσβέστες να προσαρμόσουν ανάλογα τα σχέδιά τους. Ο ανθρώπινος ελεγκτής μπορεί να ακολουθήσει μια αναφερθείσα αλλαγή στις καιρικές συνθήκες, όπως μια μετατόπιση της κατεύθυνσης του ανέμου, με ένα σμήνος drones για να καθορίσει εάν η φωτιά έχει μετατοπιστεί σε μια νέα περιοχή.

firefighting-drones

 

Γεωργική ανάλυση

Οι ομάδες των drone θα επιβλέπουν και θα αναλύουν τα μεγάλα γεωργικά πεδία – δημιουργώντας τοπογραφικούς χάρτες για ανάλυση εδάφους και σχεδιασμό άρδευσης. Εκτός από την τοποθέτηση με κάμερες, τα drone θα χρησιμοποιούν αισθητήρες για να εντοπίζουν τις απαραίτητες ρυθμίσεις άρδευσης και σαρωτές που μπορούν να εντοπίσουν μολύνσεις ή παρασιτώσεις. Ορισμένα συστήματα drone χρησιμοποιούνται ήδη για ψεκασμό καλλιεργειών – τα σμήνη θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν το έργο πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

fotolia88050102subscriptionmonthlym

Ψυχαγωγία

Καθώς τα drone εισέρχονται στον χώρο ψυχαγωγίας, θα αρχίσουμε να βλέπουμε τα σμήνη που ελέγχονται μέσω εγκεφάλου για τυχόντα συμβάντα. Για παράδειγμα, ένα μόνο άτομο θα μπορούσε να χειριστεί ένα στόλο από drones να βγάζει φωτογραφίες και βίντεο σε μια υπαίθρια συναυλία ή αθλητικό χώρο, περιορίζοντας τις δραστηριότητες των θεατών για προβολή στο Jumbotron. Και ενώ τα drones του Super Bowl της Lady Gaga ελέγχονταν από έναν κεντρικό υπολογιστή (και είχαν γυριστεί πριν από την εκπομπή), μικρότερα σμήνη μπορούν να διαχειριστούν από έναν άνθρωπο για μικρότερες προβολές ή να αποθέσουν δώρα (μπλουζάκια ή CD, για παράδειγμα) σε ένα πλήθος.

2015021636droneshow.00d69

Συστήματα ψηφιακής επιτήρησης

Η κατανόηση των διασυνδέσεων μεταξύ εγκεφάλου και drone επιτρέπει την ανάπτυξη συστημάτων επιτήρησης μέσω ψηφιακών κυκλωμάτων που συνδυάζουν την ανθρώπινη διαίσθηση και την εμπειρία με τις ικανότητες ανίχνευσης πολλών drones. Αυτό θα επέτρεπε πιο αποτελεσματικά και ακριβή συστήματα επιτήρησης από ότι είναι πλέον διαθέσιμο ειδικά για μεγάλες, ευαίσθητες από την ασφάλεια εκδηλώσεις, όπως μεγάλοι τελικοί, μαραθώνιους και τα πολιτικές εκδηλώσεις.

drone-31-900

Όμως, καθώς η τεχνολογία κινείται προς την ευρύτερη υιοθέτηση, τα ζητήματα ηθικής, νομικής και ιδιωτικής ζωής παραμένουν άλυτα. Οι λάτρεις αυτής της κίνησης θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πριν παραδώσουν τα εγκεφαλικά τους κύματα για σκοπούς που δεν έχουν ακόμη σχεδιαστεί ή περιοριστεί.

Πηγή:maxmag.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *