exnet.gr
Social Media
Τι πραγματικά κάνουν τα κορίτσια στο Instagram
09/05/2016

Οι επιστήμονες λένε ότι η συναισθηματική νοημοσύνη των κοριτσιών αναπτύσσεται μεταξύ 10 και 12 ετών, ενώ των αγοριών κρατάει περισσότερα χρόνια. Υπάρχει ο φόβος ότι τα social media αναστέλλουν αυτή τη διαδικασία.

Η Margaret Rock του Mobiledia ρώτησε μια παρέα κοριτσιών πώς περνάει ο online χρόνος τους. «Το Facebook είναι βαρετό», Λόρεν, 12 χρονών Όλα τα κορίτσια συμφώνησαν ότι ο αγαπημένος τους ψηφιακός χώρος είναι το Instagram. Το χρησιμοποιούν εδώ και ένα χρόνο και λένε ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνούν με τους φίλους τους.

«Μπορώ να γίνω δημιουργική με ωραίες φωτογραφίες» – Kayla, 12 χρονών

Για τα νέα κορίτσια, το Instagram σημαίνει έκφραση ενδιαφερόντων και ταυτότητας. Οι εικόνες εκφράζουν συναισθήματα που τα λόγια δε μπορούν. Τα κορίτσια χρησιμοποιούν εικόνες για να δείξουν ποιές είναι, έτσι όμως δεν αναπτύσσουν ικανότητες συζήτησης.

«Υπάρχουν τόσο μέρη για να βρεις φωτογραφίες» – Riley, 11 χρονών

Οι έφηβες, εκτός από τις δικές τους φωτογραφίες, ποστάρουν και φωτογραφίες που βρίσκουν online. Άλλοτε εκφράζουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα, άλλοτε ακολουθούν τις μόδες των meme και των viral εικόνων με γάτες που υπάρχουν στο ίντερνετ και μεταδίδονται αστραπιαία.

«Βάζω κάθε μέρα κάτι στο Instagram»-Josie, 11 χρονών

Τα μισά κορίτσια είπαν ότι ποστάρουν κάτι κάθε μέρα, ενώ τα άλλα μισά είπαν «σχεδόν» κάθε μέρα. Κάποια πιστεύουν ότι η αναμονή των likes σε κάνει ευάλωτο σε κριτική αλλά λένε ότι αυτό δε συμβαίνει με τις ίδιες. Όμως όλες συμφωνούν ότι είναι ωραία να έχεις μια δημοφιλή εικόνα, τους αρέσει όταν πηγαίνουν στη σελίδα τους και βλέπουν likes και σχόλια, και νιώθουν άσχημα όταν οι φίλοι τους αγνοούν τη φωτογραφία τους. Φαίνεται ότι η τεχνολογία παίζει ρόλο στο πώς τα παιδιά χτίζουν την προσωπικότητά τους και την αυτοπεποίθησή τους κατά τα δύσκολα χρόνια της εφηβείας. O Cliff Nass, καθηγητής επικοινωνίας στο Στάνφορντ, ισχυρίζεται ότι η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο δεν γίνεται να αντικατασταθεί με την online, και τα παιδιά πρέπει να αναζητούν ενεργά την ανθρώπινη επικοινωνία, αντί μέσω των smartphone. «Η επικοινωνία πρόσωπο με πρόσωπο σχετίζεται με την κοινωνική επιτυχία», είπε, προσθέτοντας ότι «η πραγματική επικοινωνία είναι η σταθερά που σχετίζεται με μια σειρά από θετικά κοινωνικο-συναισθηματικά αποτελέσματα». Ο Nass πιστεύει ότι οι γονείς δικαιούνται να λένε «κοίτα με όταν σου μιλάω» και τους προτρέπει να μιλήσουν στα παιδιά τους για τις εφαρμογές που χρησιμοποιούν, χωρίς να εφησυχάζουν.
empisteutiko.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *