exnet.gr
Τεχνολογίες
Επέστρεψαν με ασφάλεια οι πρώτοι 4 αστροναύτες με το σκάφος της SpaceX
05/05/2021

Crew-1: Επέστρεψαν με ασφάλεια οι πρώτοι 4 αστροναύτες με το σκάφος της SpaceX

Ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία η πρώτη επανδρωμένη αποστολή των SpaceX και NASA, καθώς το πλήρωμα του διαστημικού σκάφους Crew Dragon προσθαλασσώθηκε με ασφάλεια σχεδόν 6 μήνες μετά την άφιξη του στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS). Αυτό το διάστημα παραμονής είναι και το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ από επανδρωμένο αμερικανικό διαστημικό σκάφος.

Η αποστολή Crew-1 είχε εκτοξευτεί τον περασμένο Νοέμβριο από αμερικανικό έδαφος, βάζοντας τέλος στην εξάρτηση της NASA από τη Ρωσική Διαστημική Υπηρεσία για να έχει πρόσβαση στον ISS. Η κάψουλα Crew Dragon μετέφερε με ασφάλεια τους Michael Hopkins, Shannon Walker, Victor Glover και Soichi Noguchi, οι οποίοι παρέμειναν στον ISS για 167 ημέρες και ολοκλήρωσαν 2688 περιφορές γύρω από τη Γη, ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν οι 84 ημέρες παραμονής του πληρώματος από την αποστολή Skylab του 1974.

Στο πλαίσιο της παραμονής τους πραγματοποίησαν διαστημικούς περιπάτους, βοήθησαν στην προετοιμασία διάφορων εγκαταστάσεων προκειμένου να αναβαθμιστούν, φωτογράφισαν τη Γη και φυσικά συμμετείχαν σε διάφορα επιστημονικά πειράματα, συμπεριλαμβανομένης της καλλιέργειας λαχανικών.

Το περασμένο Σάββατο 1η Μαΐου 2021 έφτασε η ώρα της επιστροφής, με την κάψουλα Crew Dragon να “ξεκολλά” αυτόνομα από τον ISS και να ανοίγει συνολικά 6 αλεξίπτωτα για να προσθαλασσωθεί με ασφάλεια στα ανοικτά της Florida τις πρώτες πρωϊνές ώρες της 2ας Μαΐου. Οι μηχανικοί εξετάζουν πλέον το Crew Dragon για να δουν εάν όντως μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκ νέου σε μελλοντικές αποστολές.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 23 Απριλίου 2021 εκτοξεύτηκε η αποστολή Crew-2 μεταφέροντας ακόμη 4 αστροναύτες στον ISS.
πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *