exnet.gr
Τεχνολογίες
Η εφαρμογή Google Play Pass με πάνω από 10 εκατομμύρια εγκαταστάσεις μετατράπηκε σε κακόβουλο λογισμικό και διέδωσε ενοχλητικές Popup διαφημίσεις
11/02/2021

barcode scanner app

Αυτή την εβδομάδα, αποκαλύφθηκε ότι μια εφαρμογή Google Play Pass με πάνω από 10 εκατομμύρια εγκαταστάσεις μετατράπηκε σε κακόβουλο λογισμικό και διέδωσε ενοχλητικές Popup διαφημίσεις. Ενώ η Google, πολυ γρήγορα, την εντώπισε και την κατάργησε από το Play Store, λόγω του γενικού της ονόματος – Barcode Scanner – η αρχική, νόμιμη εφαρμογή Barcode Scanner που φέρει το ίδιο όνομα βρέθηκε στη διασταύρωση και έλαβε πολλές αδικαιολόγητες χαμηλές βαθμολογίες κατηγορούμενη ότι είναι κακόβουλο λογισμικό.

Αρκετοί χρήστες που μολύνθηκαν από το κακόβουλο λογισμικό, μόλις το συνειδητοποίησαν έτρεξαν κατευθείαν προς το Play Store για να αφήσουν αρνητική κριτική. Αλλά εφόσον η εφαρμογή είχε ήδη καταργηθεί, βρήκαν μόνο τη νόμιμη και την μπέρδεψαν με την κακόβουλη. Πιθανότατα δεν παρατήρησαν ότι αυτή η εφαρμογή είναι ανοιχτού κώδικα και δεν έχει ενημερωθεί από το 2019 – και οι δύο παράγοντες το καθιστούν απίθανο να προωθήσει ξαφνικά κακόβουλο λογισμικό.

Στην πραγματικότητα, αυτός ο νόμιμος Barcode Scanner αναπτύχθηκε από προγραμματιστές της Google και δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τη βιβλιοθήκη αποκωδικοποιητών QR Code ZXing της Google – εξ ου και το όνομα των δημιουργών της.

Μετά απο λίγες μέρες και έπειτα απο την αναφορά της Malwarebytes για το θέμα αυτό, η νόμιμη εφαρμογή Barcode Scanner άρχισε να λαμβάνει πάλι μια εισροή βαθμολογιών 5 αστέρων από αξιολογητές που υπερασπίζονται την εφαρμογή και επιβεβαιώνουν ότι δεν διανέμει κακόβουλο λογισμικό.

Εάν εξακολουθείτε να ψάχνετε για αντικατάσταση του κακόβουλου Barcode Scanner, μια καλή εναλλακτική είναι το Google Lens, το οποίο είναι ενσωματωμένο στην εφαρμογή Google και είναι ήδη προεγκατεστημένο σε όλα τα τηλέφωνα Android.
πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *