exnet.gr
Διαδίκτυο
Τεχνολογική και επιστημονική εξέλιξη: Καταλύτης στην ζωή του Ανθρώπου
28/05/2020

Ο φόβος πολλών για την εξέλιξη της τεχνολογίας επιδρά καταλυτικά στην ζωές μας για την χρήση της και κατα πόσο έχει δημιουργηθεί για να συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα ζωής του ανθρώπου. Οι απόψεις διίστανται και πολλοί είναι και αυτοί που αγαπούν και αναμένουν κάθε τεχνολογικό μέσο να εισχωρήσει στην ζωή τους.

Καλώς ή κακώς η τεχνολογία πλέον έχει μεγαλύτερη επίδραση στις ζωές μας πολύ περισσότερο από κάθε άλλο μέσο που έχει βγεί μέχρι σήμερα. Πλέον όλα γίνονται ηλεκτρονικά (πληρωμές, εργασία, αγορές πρώτης ανάγκης (φαγητό, ρουχισμός) , μεταφορές χρημάτων, πληρωμή λογαριαμών κ.α) που μέχρι πριν κάποια χρόνια έπρεπε όλα αυτα να τα κάνουμε με φυσική παρουσία. Σίγουρα αν όχι όλοι ευγνωμονούν το ίντερνετ και τις ηλεκτρονικές διευκολύνσεις για την διαχείριση του χρόνου και την γρήγορη διακπεραίωση του καθημερινού μας προγράμματος.

Ας δούμε λοιπόν κάποια αποφθέγματα της εξέλιξης της τεχνολογίας. Κάποια από αυτά αφορούν, τις έξυπνες κάρτες, διαστημική κηπουρική, τηλεόραση, υπολογιστής και επεξεργασία δεδομένων, τεχνητή νοημοσύνη, υβριδικός άνθρωπος, ρομπότ, εικονική πραγματικότητα κ.α. Η επιστημονική γνώση αυτή καθαυτή, δεν είναι ως είθισται να λέγεται, ουδέτερη. Η ίδια η γνώση εξ’ ορισμού διανοιγεί για τον ανθρώπο έναν ορίζοντα δυνατοτήτων και επιλογών και αυτό από μόνο του πρσδίδει στη γνώση, ανεξαρτήτως χρήσης της, ένα όχι απλά θετικό πρόσημο σε αυτή, αλλά καθίσταται κάτι αναγκαίο για την ίδια την ανθρώπινη ύπαρξη και την πλεύση της μέσα στον ιστορικό χρόνο. Για αυτό πολλοί θεωρούν ότι είναι άκρως επκίνδυνο μια προσπάθεια χαλιναγώγησης και κατά συνέπεια χειραγώγησης της γνώσης διότι μπορεί να οδηγήσει, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν (βλ μεσαίωνα), σε απίστευτες κατάστασεις στασιμότητας και σκοταδισμού για την ανθρωπότητα.
Συνεπώς δεν πρέπει να θέτουμε οποιοδήποτε φραγμό στην επιστημονική γνώση. Σε ύστερο στάδιο εξαρτάται καθαρά από εμάς και την ηθική μας συνείδηση να αξιοποιήσουμε εκείνες τις δυνατότητες και να κάνουμε εκείνες τις επιλογές που μας ξεδιπλώνει η γνώση και είναι προς όφελος της ανθρωπότητας.

Οι ευεργετικές επιδράσεις της τεχνολογίας στον άνθρωπο έχουν να κάνει με την βελτίωση του βιοτικού επιπέδου, την αύξηση του μέσουόρου ζωής, την μείωση του σωματικού μόχθου, την μείωση του χρόνου εργασίας και την βελτίωση της μετάδοσης γνώσεων και ιδεών.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στη ζωή του ανθρώπου από την άλλη μεριά, αφορούν την απειλή καταστροφής, την αλλοτρίωση, την μόλυνση και την ρύπανση, την ψυχική φθορά, την νεύρωση και το άγχος, την αυξημένη ανεργία, άρα και πολλή παρανομία.

Αυτό που οφείλουμε να κάνουμε συλλογικά σε επίπεδα κοινωνιών είναι μέσα από τις αντίστοιχες κοινωνικές δομές να «φτιάχνουμε» ανθρώπους-πολίτες ενσυνείδητους με αυτόνομη και κριτική σκέψη και όχι να στοχοποιούμε άκριτά και πολλές φορές σκόπιμα τη γνώση, που είναι αναπόστατο μέρος της ίδιας της ανθρώπινης ύπαρξης και συνιστά τον μοχλό κίνησης, πρόοδου και εν τέλει ζωής του Ανθρώπου. Έτσι μπορεί η τεχνολογία να βελτιώσει ριζικά το επίπεδο διαβίωσης των ανθρώπων, αλλά και να οδηγήσει σε καταστροφικές εξελίξεις στην ανθρωπότητα. Το παράδειγμα της χρήσης της πυρηνικής τεχνολογίας είναι χαρακτηριστικό με Χιροσίμα/ Ναγκασάκι αλλά και Τσέρνομπιλ να θυμίζουν πολλά σε όλους μας. Ας ελπίσουμε ότι στο νέο κύμα τεχνολογικής προόδου η ανθρωπότητα θα βρεθεί πιο ώριμη, οδηγώντας τον πλανήτη προς την ενάρετη πλευρά της εκμετάλλευσής της, περιορίζοντας στο ελάχιστο τις αρνητικές της πλευρές.

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *