Παρά το γεγονός ότι το macOS βασίζεται σε πυρήνα BSD, δεν είναι ανοιχτού κώδικα. To helloSystem θέλει να παρέχει μια διανομή BSD που θα προσπαθήσει να παρέχει μια παρόμοια εμπειρία χρήσης με αυτή του macOS αλλά ανοιχτού κώδικα.

Οι χρήστες του PC-BSD/TrueOS είχαν απογοητευτεί όταν σταμάτησε να αναπτύσσεται, καθώς το PC-BSD / TrueOS ήταν πραγματικά ένα εξαιρετικό λειτουργικό σύστημα για Desktop υπολογιστές, με πολύ χρήσιμα εργαλεία και εύχρηστο σύστημα εγκατάστασης του λειτουργικού και εφαρμογών (βλέπε Οδηγός εγκατάστασης PC-BSD).

Στη λίστα των λειτουργικών συστημάτων που ΔΕΝ είναι Linux αλλά βασίζονται στο FreeBSD, έρχεται να προστεθεί μια νέα προσπάθεια που ονομάζεται helloSystem και στοχεύει να είναι ένα «macOS των BSDs» και να παρέχει μια παρόμοια εμπειρία χρήσης.

Advertisements

Το project helloSystem ξεκίνησε από τον Simon Peter, τον προγραμματιστή που ξεκίνησε το AppImage, το project PureDarwin και πολλά άλλα οπότε έχει μια καλή υποστήριξη το όλο εγχείρημα.

Η επιφάνεια εργασίας του helloSystem έχει διαμορφωθεί ώστε να μοιάζει με μια παλιά έκδοση της επιφάνειας εργασίας του MacOS X. Φυσικά οι προγραμματιστές του helloSystem δεν επιδιώκουν να δημιουργήσουν 1:1 αντίγραφο του macOS, αλλά κάτι που συνάδει με τη φιλοσοφία της εμπειρίας χρήσης του macOS. Αυτό δεν σημαίνει ότι απλά πακετάρουν μια υπάρχουσα έκδοση του FreeBSD με ένα Theme «a la macOS», αλλά δημιουργούν επίσης εφαρμογές για ειδικά για το helloSystem, πολλές από τις οποίες γράφονται στο PyQt.

Το helloSystem θέλει να γίνει το "macOS των BSD"

Στις δοκιμές μου, σε VirtualBox παρατήρησα ότι έχουν διαμορφώσει ένα περιβάλλον που είναι αρκετά εύχρηστο, με πινελιές από παλιά έκδοση macOS και προεγκατεστημένες κάποιες εφαρμογές και εργαλεία ειδικά για το σύστημα. Φυσικά δεν είναι ακόμα για καθημερινή χρήση ως βασικό σύστημα αλλά ήδη οι εντυπώσεις που μου άφησε είναι εξαιρετικές. Δεδομένης της δουλειάς του και της συμμετοχής του Simon Peter, φαίνεται ότι θα είναι ένα πολύ ενδιαφέρον έργο BSD για επιτραπέζιους υπολογιστές.

Για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για το helloSystem μπορούν να βρουν το project το Github. Η τελευταία έκδοση, σήμερα είναι η 0.4 και βασίζεται στο FreeBSD 12.2. Οι λήψεις ISO είναι διαθέσιμες εδώ.

πηγή