exnet.gr
Τεχνολογίες
Έρχονται οι «ζωντανοί» υπολογιστές
08/06/2016

Τα κυκλώματα που βασίζονται σε DNA, σύντομα θα γίνουν ακόμα πιο εξελιγμένα. Επιστήμονες του ΜΙΤ ανέπτυξαν μια νέα πρωτοποριακή μέθοδο, που επιτρέπει την χρήση τέτοιων γονιδιακών κυκλωμάτων για τη σύνθεση αναλογικών και ψηφιακών συστημάτων, ανοίγοντας έτσι πρακτικά το δρόμο για την κατασκευή πραγματικά ζωντανών υπολογιστών!

Βασικό ρόλο στη νέα αυτή τεχνολογία έχει ένας ειδικός βιολογικός «αισθητήρας», του οποίου η γονιδιακή έκφραση αντιστρέφει το DNA υπό συγκεκριμένες συνθήκες, επιτρέποντας έτσι την ψηφιακή αναπαράσταση αναλογικής χημικής πληροφορίας.

Οι πρακτικές εφαρμογές μιας τέτοιας τεχνολογίας είναι άπειρες. Πέρα από τους υπολογιστές γενικής χρήσεως, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε εξειδικευμένα ιατρικά συστήματα.
Για παράδειγμα, φανταστείτε ένα μηχανισμό που συνθέτει και απελευθερώνει ινσουλίνη, όταν το σύστημα εντοπίσει αυξημένα επίπεδα γλυκόζης στον οργανισμό.

Οι κλινικές δοκιμές ενός απλούστερου γονιδιακού κυκλώματος, το οποίο προορίζεται για τη θεραπεία ασθενειών του εντέρου, πρόκειται να ξεκινήσουν σε περίπου ένα χρόνο.
e-pcmag.com.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *