exnet.gr
Τεχνολογίες
Έρχονται τα smartphones που φοριούνται … βραχιόλι
25/05/2016

Τα έξυπνα τηλέφωνα νέας γενιάς είναι εύκαμπτα και… φοριούνται στο χέρι. Τα smartphone-βραχιόλια είναι προϊόν της κινεζικής εταιρείας Moxi, η οποία ερευνά και παράγει ένα πρωτοποριακό εύκαμπτο προϊόν –το γραφένιο, στο οποίο οφείλουν την ευλυγισία τους τα νέα τηλέφωνα.

Η Moxi ανακοίνωσε ότι το 2016 θα πουλήσει τα πρώτα 100.000 «έξυπνα» μπρασελέ έναντι 765 δολαρίων έκαστο. Ο χρήστης θα μπορεί να χρησιμοποιεί κανονικά την οθόνη αφής όταν φοράει το τηλέφωνο στον καρπό του ή να το ανοίγει κανονικά και να το χρησιμοποιεί σαν οποιοδήποτε άλλο τηλέφωνο.

Για αρχή, τα smartphones της Moxi θα κυκλοφορούν μόνο με ασπρόμαυρη οθόνη, ενώ αργότερα θα κυκλοφορήσει και νέα έκδοση με έγχρωμη οθόνη. «Οι ασπρόμαυρες οθόνες είναι πολύ πιο εύκολες στην κατασκευή τους. Τα έγχρωμα μοντέλα καταναλώνουν πολύ περισσότερη ενέργεια. Θα διαθέσουμε πρώτα τα άσπρα/μαύρα μοντέλα μας στην Κίνα και αν υπάρχει ζήτηση από το εξωτερικό θα το ψάξουμε», εξηγεί ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας, Chongsheng Yu.
Οι εύκαμπτες συσκευές κατασκευάζονται χάρη στην τεχνολογία του γραφένιου, κατά την οποία τα άτομα του άνθρακα διατάσσονται με βάση συγκεκριμένο μοτίβο και αυτό τα καθιστά αγώγιμα και ανθεκτικά. Αντί να τοποθετεί όλα τα εξαρτήματα του τηλεφώνου πίσω από την εύκαμπτη οθόνη, η Moxi κατόρθωσε να «στριμώξει» την μπαταρία, τον επεξεργαστή και άλλα εξαρτήματα στο ένα άκρο της συσκευής. Με αυτόν τον τρόπο, το τηλέφωνο διπλώνει σε τέλειο σχεδόν κύκλο. Το καίριο ερώτημα είναι πόσο καλής ποιότητας θα είναι η εύκαμπτη οθόνη.

«Αν χρησιμοποιούν εύκαμπτο e-ink, θα είναι αποτυχία», σχολιάζει στο Bloomberg ο Roel Vertegaal, διευθυντής Human Media Lab του Πανεπιστημίου του Καναδά, ο οποίος πριν από πέντε χρόνια είχε παρουσιάσει το δικό του πρωτότυπο εύκαμπτου τηλεφώνου με βάση αυτή την τεχνολογία. «Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να κατασκευαστεί εύκαμπτη οθόνη, η οποία όμως δεν πρόσφερε υψηλής ανάλυσης χρώματα ώστε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή βίντεο».

Πράγματι, ο Yu έχει διευκρινίσει ότι το τηλέφωνο χρησιμοποιεί e-ink, όπως και το Kindle της Amazon, αλλά ανώτερης ποιότητας από αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα, καθώς έτσι αξιοποιούνται καλύτερα οι δυνατότητες της οθόνης αφής.

Η ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη στην αγορά των smartphones οθόνη τις εταιρείες να αναζητούν νέες λύσεις στην τεχνολογία, προκειμένου να διαθέτουν στην αγορά τηλέφωνα με καινούριες δυνατότητες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Τον προηγούμενο χρόνο, η αγορά έξυπνων τηλεφώνων ύψους 423 δισ. δολαρίων πέρασε κρίση, με τις πωλήσεις να σημειώνουν για πρώτη φορά πτώση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Strategy Analytics.

«Αν καταφέρεις να κατασκευάσεις ένα εύκαμπτο τηλέφωνο, σε περιμένει μια τεράστια αγορά», εκτιμά ο Aravind Vijayaraghavan, ερευνητής του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ που ασχολείται με το γραφένιο. «Αν καταφέρουν να διαθέσουν φέτος στην αγορά τα εύκαμπτα τηλέφωνα, θα είναι πράγματι εντυπωσιακό. Αν όμως, έρθουν με ασπρόμαυρη οθόνη που δεν είναι αρκετά αξιόπιστη, τότε αυτό το τηλέφωνο δεν θεωρείται εμπορικό προϊόν», προειδοποιεί.
insider.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *