exnet.gr
Τεχνολογίες
Βίντεο: Θωράκιση «μεταλλικού αφρού» κάνει αντιαρματικό βλήμα σκόνη
11/04/2016


Ράλει, Βόρεια Καρολίνα
Πιο ελαφρύ από το αλουμίνιο και πιο ανθεκτικό από το Kevlar, ένας νέος «μεταλλικός αφρός» που αναπτύχθηκε σε αμερικανικό πανεπιστήμιο είναι τόσο γερός ώστε μπορεί να μετατρέπει σε σκόνη εισερχόμενα αντιαρματικά βλήματα.

Οι μεταλλικοί αφροί είναι μέταλλα μέσα στα οποία έχουν δημιουργηθεί μεγάλοι πόροι. Σε γενικές γραμμές διατηρούν πολλές από τις ιδιότητες των μετάλλων από τα οποία αποτελούνται, είναι όμως ελαφρύτερα και συχνά πιο γερά.

Στο βίντεο που παρουσίασαν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βορείου Καρολίνας, ένα αντιαρματικό βλήμα διαστάσεων 7,62 επί 63 χιλιοστά διαλύεται καθώς χτυπά μια πλάκα από μεταλλικό αφρό, επενδεδυμένη στην πίσω όψη της με Kevlar.

Το βλήμα εκτοξεύτηκε με βάση τις προδιαγραφές που θέτει για τις δοκιμές αυτού του είδους το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης, επισημαίνουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Composite Structures.

«Σταματήσαμε το βλήμα με μια πλάκα συνολικού πάχους λιγότερου από μια ίντσα [2,54 εκατοστά], ενώ η παραμόρφωση στην οπίσθια όψη [της πλάκας] ήταν λιγότερο από 8 χιλιοστά» αναφέρει η Αφσάνε Ραμπιέι, επικεφαλής της μελέτης.

«Συγκριτικά, οι προδιαγραφές του Εθνικού Ινστιτούτου Δικαιοσύνης επιτρέπουν παραμορφώσεις έως και 44 εκατοστών στην πίσω πλευρά της θωράκισης» επισημαίνει.

Οι αντιαρματικές πανοπλίες έρχονται έτσι να προστεθούν σε μια λίστα δυνητικών εφαρμογών για τους μεταλλικούς αφρούς: σε προηγούμενες έρευνές της, η Δρ Ραμπιέι είχε δείξει ότι τα υλικά αυτά απορροφούν τις ακτίνες Χ, τις ακτίνες γάμμα και τα νετρόνια, και θα μπορούσαν επομένως να χρησιμοποιηθούν για την αποθήκευση ραδιενεργών αποβλήτων.

Η ερευνήτρια είχε δείξει επίσης ότι οι μεταλλικοί αφροί αντέχουν στη θερμότητα και τη φωτιά δύο φορές περισσότερο από ό,τι τα μέταλλα από τα οποία αποτελούνται.
news.in.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *