exnet.gr
Social Media
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σκανάρει» τα social media – Βάζει τέλος στην ρητορική μίσους Πηγή: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «σκανάρει» τα social media – Βάζει τέλος στην ρητορική μίσους
06/06/2016

Εδώ και καιρό τα social media προσπαθούν να πολεμήσουν την ρητορική του μίσους, που όλο και συχνότερα εμφανίζεται στις πλατφόρμες τους. Πλέον, η συμφωνία τους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εντείνει τις προσπάθειες.

Οι ρατσιστικές συμπεριφορές είναι ένα συνηθισμένο πλέον φαινόμενο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, γεγονός που θορύβησε τις κυβερνήσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά μετά την προσφυγική κρίση και τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε Παρίσι και Βρυξέλλες, το διαδίκτυο πήρε… φωτιά, με την ρητορική του μίσους να αυξάνεται κατακόρυφα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε τους τεχνολογικούς «ογκόλιθους» Google, Facebook, Twitter και Microsoft, να σταθούν απέναντι σε τέτοιου είδους συμπεριφορές. Οι τέσσερις εταιρίες δεσμεύτηκαν πως εντός των επόμενων 24 ωρών θα επανεξετάσουν τις αναφορές που έχουν γίνει για προσβλητικές και ρατσιστικές δημοσιεύσεις, απενεργοποιώντας την πρόσβαση στο περιεχόμενο τους.

Πέραν αυτού όμως, πρόκειται να ενισχύσουν την συνεργασία τους με οργανισμούς που θα βοηθούν στον εντοπισμό ανάλογων δημοσιεύσεων, έτσι ώστε η αντιμετώπιση της ρητορικής του μίσους να έχει διάρκεια και να μην περιοριστεί σε ένα μεμονωμένο… ξεσκαρτάρισμα.

«Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μας υπενθύμισαν πως η ανάγκη αντιμετώπισης της ρητορικής του μίσους στο διαδίκτυο είναι επείγουσα. Τα social media δυστυχώς είναι ένα μέσο από όπου οι τρομοκρατικές οργανώσεις μπορούν να προσελκύσουν και να φανατίσουν νέους ανθρώπους» τόνισε σε δηλώσεις του η Επίτροπος Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Vera Jourova.

Αξίζει να αναφερθεί πως η Γερμανία ήταν η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που με δική της πρωτοβουλία είχε προχωρήσει σε αντίστοιχη συμφωνία με Facebook, Google και Twitter, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

«Δεν υπάρχει χώρος για ρητορικές μίσους στο Facebook. Σε ένα δίκτυο 1.6 δισεκατομμυρίων ανθρώπων προσπαθούμε σκληρά ώστε να δώσουμε το δικαίωμα δημοσίευσης κάθε προσωπικής άποψης, αρκεί αυτό να γίνεται σε ένα περιβάλλον σεβασμού» επισήμανε η Monika Bickert, επικεφαλής του υπεύθυνου τμήματος πολιτικής του Facebook.

iefimerida.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *