exnet.gr
Τηλεφωνία
Μετατρέψτε το κινητό σας σε ψηφιακό μικροσκόπιο
23/05/2016

Δυο μικροί φακοί πάχους μερικών χιλιοστών μετατρέπουν κάθε σύγχρονο κινητό τηλέφωνο και τάμπλετ σε ψηφιακό μικροσκόπιο με επαρκή ανάλυση για εύκολη παρατήρηση και φωτογράφηση του μικρόκοσμου. Συνοδεύονται από λογισμικό χρήσης του σε λειτουργικό iOS και Android.

Για την χρήση τους δεν απαιτούνται ειδικές γνώσεις καθώς αρκεί η τοποθέτηση τους μπροστά από το φακό της συσκευής. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα μικρό διάφανο υλικό που θυμίζει σελιδοδείκτη και επικολλάται στο χώρο γύρω από το φακό της συσκευής χάρη στο ηλεκτροστατικό φορτίο. Το μέγεθος της ταινίας που έχει τον φακό προσαρμόζεται σε κάθε μέγεθος συσκευής αρκεί να κοπεί προσεκτικά με ψαλίδι.

Επειδή η κατασκευή έχει πολύ μικρο πάχος μπορεί άνετα να χωρέσει σε μικρή κάρτα να μεταφερθεί στο πορτοφόλι. Προϋπόθεση για να διατηρήσουν την ποιότητα τους είναι να μην μένουν επάνω τους δακτυλικά αποτυπώματα και να καθαρίζονται προσεκτικά.

Κατασκευαστική εταιρία είναι η Smart Micro Optics (SMO) με έδρα την Ιταλία. Η τεχνολογία για το σετ των δυο φακών με την ονομασία BLIPS αναπτύχθηκε στο εργαστήριο νευροεπιστήμης του Ιταλικού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (Istituto Italiano di Tecnologia -IIT).

Αξιοποιήθηκαν υλικά και μέθοδοι για την κατασκευή μικροσυσκευών που είναι απαραίτητες στις μελέτες των νευρωνικών δικτύων. Ένα από τα σημαντικά χαρακτηριστικά για την διασύνδεση έρευνας και παραγωγής είναι ότι τα πρωτότυπα παρήχθησαν μεν σε εργαστήριο προηγμένων τεχνολογιών αλλά διατίθενται στην αγορά σε προσιτές τιμές.

Οι φακοί

mikroskopio2

Οπως αναφέρει η εταιρία το σετ περιλαμβάνει δυο φακούς διαφορετικών προδιαγραφών ανάλογα με τις ανάγκες. Ο φακός macro μεγεθύνει κατά μέσο όρο 10 φορές την εικόνα. Ανάλογα με τον τύπο του κινητού η μεγέθυνση κυμαίνεται από 8 έως και 15 φορές χωρίς την χρήση των ψηφιακού ζουμ. Έχει εξαιρετικά μικρό πάχος, περίπου 1/10ο της ίντσας (0.5mm). Η βέλτιστη απόσταση για την παρατήρηση είναι 12 χιλιοστά ανάμεσα στο φακό και την επιφάνεια των υλικών.

Ο δεύτερο φακός Micro έχει πάχος 1/20ο της ίντσας (περίπου 1.2mm) και επιτυγχάνει ανάλυση 1/7000 της ίντσας (περίπου 1/300mm). H ασφαλής απόσταση παρατήρησης από την επιφάνεια είναι 1/4ο της ίντσας (6mm). Η μεγέθυνση του αναλόγως συσκευής που προσαρμόζεται είναι από 16 έως 30 φορές. Με την χρήση του ψηφιακοί ζουμ που συνήθως διαθέτει ο φακός στα σύγχρονα κινητά η μεγέθυνση μπορεί να φθάσει έως και τις 100 φορές. Και για τους δυο τύπους φακών είναι απαραίτητος ο καλός φωτισμός.

Οι κατασκευαστές των φακών επέλεξαν μια σχετικά μικρή μεγέθυνση πριμοδοτώντας για τις συγκεκριμένες συνθήκες την καλή ανάλυση της εικόνας. Έδωσαν δηλαδή βάρος στην ποιότητα της ώστε ο κάτοχος του κινητού να παρατηρεί άνετα πολλές λεπτομέρειες της. Το εύρος χρήσης περιλαμβάνει πολλές περιπτώσεις όπως μεταξύ άλλων η συγκόληση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων, η ύφανση, η παρατήρηση εντόμων και φύλλων, η μεγένθυνση τυπογραφικών στοιχείων ακόμη και τραυμάτων.
efsyn.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *