exnet.gr
Τεχνολογίες
Οι κάμερες του μέλλοντος και οι τελευταίες τάσεις στην τεχνολογία της εικόνας
03/10/2016

Ο κόσμος των εικόνων ποτέ στο παρελθόν δεν είχε τόσο μεγάλη ποικιλία.

Χρησιμοποιώντας από μικρές ψηφιακές κάμερες μέχρι αυτές που καταγράφουν εικόνα 360 μοιρών και drones, ο καθένας πλέον μπορεί να τραβάει φωτογραφίες.

Κάθε μέρα 350 εκατομμύρια εικόνες ανεβαίνουν στο Facebook, 95 εκατ. στο Instagram, 400 εκατ. στο Snapchat και 1.6 δισ. μέσω του WhatsApp.

Η Photokina είναι μια εμπορική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία της Γερμανίας, στην διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν οι τελευταίες τάσεις στον χώρο της φωτογραφίας και μάλιστα με εντυπωσιακό τρόπο

Ο Ράινερ Φούρες από την Photo Industry Association αναφέρει: «Σήμερα η νέα γενιά μεγαλώνει με έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο και μεγαλώνει θεωρώντας ότι οι εικόνες είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο.

Η εικόνα είναι το κύριο στοιχείο της επικοινωνίας. Είναι φυσικό με την καθημερινή έκθεση τόσων εικόνων, να υπάρχει η επιθυμία να βελτιωθεί η ποιότητά τους. Να λαμβάνονται καλύτερα βίντεο. Κατά την άποψή μου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν αλλάξει το σύνολο του κλάδου μας, της βιομηχανίας της εικόνας».

Η αλλαγή είναι μεγάλη, καθώς μετακινούμαστε από τις ψηφιακές στις έξυπνες φωτογραφικές μηχανές. Οι κλασικές φωτογραφικές μηχανές και κάμερες δεν προσελκύουν πλέον το ενδιαφέρον των πελατών, ειδικά από την στιγμή που τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε καλλιτεχνικά εργαλεία με τα οποία μπορεί κάποιος να τραβήξει φωτογραφικά αριστουργήματα.

Ο Τζον Γουίλενμποργκ, ιδρυτής της εταιρείας Exolens, αναφέρει: «Η δύναμη των κινητών τηλεφώνων πλέον επιτρέπει στον καθένα, στους φοιτητές, στους εικονολήπτες, να δημιουργήσουν μια ταινία με ορισμένους φακούς και μια συσκευή κινητού και να μην μοιάζει ότι τα γυρίσματα έγιναν με τηλέφωνο.

Δεν μπορεί να φανεί η διαφορά ανάμεσα σε μια κατάλληλη φωτογραφική μηχανή και μια συσκευή κινητού με καλούς φακούς».

Υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της βιομηχανίας της εικόνας. Μια επίσκεψη στην Photokina της Κολωνίας αποτελεί την ζωντανή απόδειξη για τις πολλές δυνατότητες που δίνει η εξέλιξη της τεχνολογίας. Οι μικρές κάμερες γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλείς, χάρη στην ευελιξία τους.

Η Ιζαμπέλ Πακόφσκι από το Gorpo Europe τονίζει: «Οι κάμερες δράσης έχουν έναν αριθμό πλεονεκτημάτων σε σύγκριση με τις πιο παραδοσιακές φωτογραφικές μηχανές. Καταρχήν, όπως μπορεί να δει ο οποιοσδήποτε, είναι ο συμπαγής σχεδιασμός. Παρουσιάσαμε αυτήν χθες.

Είναι στεγανή και αρκετά ανθεκτική. Μπορείς να κάνεις πολλά περιπετειώδη πράγματα με μια μηχανή σαν και αυτήν. Και αυτό σημαίνει ότι μπορείτε σίγουρα να την χρησιμοποιήσετε ακόμα και αν δεν διαθέτετε πολλά χρήματα και να διασκεδάσετε πολύ με τα αποτελέσματά της».

Η βιομηχανία του βίντεο επεκτείνεται και αυτή. Πλέον αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη διείσδυση στο κοινό η τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Μόνο για το 2016 η πρόβλεψη κάνει λόγο για 9.000.000 πωλήσεις ακουστικών Virtual Reality.

Τα προϊόντα του μέλλοντος έρχονται πιο γρήγορα στην αγορά, αλλά παράλληλα παρατηρείται μια προσπάθεια αναβίωσης και παλιών αναλογικών προϊόντων. Η μηχανή Polaroid είχε σχεδόν πεθάνει αλλά αυτήν την περίοδο απολαμβάνει μια δεύτερη νιότη.

Παρατηρείται έκρηξη στις πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών που εκτυπώνουν αμέσως σε χαρτί την στιγμή.

Η τζένοφερ Πόζνι αναφέρει: «Σήμερα υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που θέλουν να μπορούν να κρατούν στα χέρια τους κάτι που δεν είναι τόσο ψηφιακό. Οι φωτογραφικές μηχανές της στιγμής είναι προφανώς κατάλληλες για τον καθέναν γιατί είναι πολύ εύχρηστες και μπορείς χάρη σε αυτές να κρατάς στα χέρια σου μια όμορφη εικόνα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα».

Πάνω από 1.000 εκθέτες από 40 χώρες συμμετέχουν στην Photokina. Πρόκειται για την μεγαλύτερη εμπορική έκθεση που είναι αφιερωμένη στον κόσμο της εικόνας (της φωτογραφίας και του βίντεο).

Οι επισκέπτες της στην Κολωνία μπορούν να δουν ιδέες και λύσεις που σίγουρα θα μας απασχολήσουν τα επόμενα χρόνια.

euro2day.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *