exnet.gr
Διαδίκτυο
Ποιοι μπαίνουν στη μαύρη λίστα για τον ηλεκτρονικό τζόγο
05/05/2016

Σημαντικές αλλαγές, με στόχο να διορθώσουν αμαρτωλές ρυθμίσεις του πρόσφατου παρελθόντος σχετικά με την παροχή τυχερών παιχνιδιών που διεξάγονται μέσω του διαδικτύου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια, έρχονται με απόφαση της Επιτροπής Παιγνίων (ανεξάρτητη αρχή) που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Οι τροποποιήσεις, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ύστερα από εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής, Αντώνη Στεργιώτη, αφορούν τους λόγους για τους οποίους εντάσσεται μια εταιρεία παροχής τυχερών παιχνιδιών στο διαδίκτυο στην περίφημη μαύρη λίστα της Επιτροπής.
Από τη στιγμή που παραβιάζει τους κανονισμούς και μπαίνει στη λίστα των μη αδειοδοτημένων παρόχων, υφίσταται άμεσες κυρώσεις.

Μετά την ανάρτηση

Πιο αναλυτικά, οι πάροχοι των υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) με την ανάρτηση του καταλόγου αυτού οφείλουν αμέσως να διακόψουν την πρόσβαση του κοινού στους ιστότοπους που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων.

Επιπλέον, τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα, επίσης χωρίς καθυστέρηση, θα διακόπτουν κάθε συναλλαγή καθώς και πληρωμές ποσών συμμετοχής και απόδοσης κέρδους που απορρέουν από τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια, σε λογαριασμούς που τηρούν σε αυτά μη αδειοδοτημένοι πάροχοι μέσω του διαδικτύου.

Επιπροσθέτως οφείλουν να διαβιβάζουν όλα τα σχετικά στοιχεία στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Δεδομένου ότι στον χώρο του διαδικτυακού τζόγου διακινούνται (κυρίως μαύρα) εκατομμύρια ευρώ στη χώρα μας, καθημερινά, η εγγραφή ενός παρόχου στη «μαύρη λίστα» είναι πολύ σημαντική για τον ανταγωνισμό.

Με τις νέες αλλαγές, φυσικό και νομικό πρόσωπο, όνομα χώρου ή και ιστότοπος που έχουν εγγραφεί στον κατάλογο μη αδειοδοτημένων παρόχων παραμένουν υποχρεωτικά εγγεγραμμένοι για χρονικό διάστημα τουλάχιστον ενός έτους από την ημερομηνία εγγραφής τους.

Μετά το πέρας του έτους, ο μη αδειοδοτημένος πάροχος δεν βγαίνει αυτόματα από τη «μαύρη λίστα», αλλά θα πρέπει να υποβάλει αίτηση, με τα σχετικά συνοδευτικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι έχει προβεί στην πλήρη παύση της διοργάνωσης τυχερών παιχνιδιών στην Ελληνική Επικράτεια.

Ουσιώδεις λεπτομέρειες

Η ουσία των αλλαγών όμως κρύβεται στις λεπτομέρειες. Μέχρι σήμερα, με μια φωτογραφική ρύθμιση (υπέρ των 24 εταιρειών που λειτουργούν σε μόνιμο «δήθεν μεταβατικό» καθεστώς) το 2013 επί κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ένας πάροχος έμπαινε στη «μαύρη λίστα» ακόμα και αν δεν μπορούσε κάποιος στην Ελλάδα να παίξει μέσω αυτής της εταιρείας.

Για παράδειγμα, μια μεγάλη ξένη εταιρεία διαδικτυακού στοιχηματισμού, της οποίας η διαφήμιση εμφανιζόταν σε ελληνική ιστοσελίδα, χωρίς να μπορεί ο παίκτης να εγγραφεί σε αυτήν (άρα και να παίξει), έμπαινε αυτομάτως στη «μαύρη λίστα», χάνοντας μελλοντικά δικαιώματα σε περίπτωση που νομοθετηθεί η πολυαναμενόμενη ρύθμιση, μέσω ανοιχτών διαγωνισμών, του διαδικτυακού στοιχηματισμού.

Πλέον, μη αδειοδοτημένη παροχή υπηρεσιών τυχερών παιχνιδιών διά του διαδικτύου υπάρχει, όταν είναι δυνατή η πρόσβαση και η εγγραφή (registration), εφόσον αυτή επιχειρείται από ηλεκτρονική διεύθυνση (IP) που βρίσκεται στην Ελληνική Επικράτεια, σε ιστότοπο μη αδειοδοτημένου παρόχου. (efsyn.gr)

Το ζήτημα είναι πότε θα νομοθετηθεί η εξαγγελθείσα εδώ και χρόνια αδειοδότηση των συγκεκριμένων εταιρειών, ώστε να μπορέσει το κράτος και να ελέγξει τους παράνομους παρόχους όσο και να περιορίσει τα εκατομμύρια των διαφυγόντων εσόδων του.

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *