exnet.gr
Τεχνολογίες
Ποιος κρύβεται πίσω από την κυβερνοποίηση
16/05/2017

Κρύβεται ο Κιμ Γιονγκ Ουν πίσω από την παγκόσμια κυβερνοεπίθεση με τον ιό “Wannacry”;

Ειδικοί εντόπισαν ίχνη, που οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση. Οι εταιρείες κυβερνο-ασφάλειας Symantec και Kaspersky ερευνούν ενδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες πίσω απ’ τον ιό τύπου ransomware κρύβεται η ομάδα χάκερς με την επωνυμία “Lazarus”, που έχει στενές σχέσεις με την Πιονγιάνγκ.

wannacry1

Αλλά και οι Τάιμς της Νέας Υόρκης επικαλούμενοι ειδικούς ανέφεραν ότι ψηφιακά κλειδιά δείχνουν στην κατεύθυνση των χάκερς που συνδέονται με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Οι επιστήμονες τόνισαν πάντως, ότι οι ενδείξεις προς το παρόν δεν συνιστούν αποδείξεις.
Μπορεί να περάσουν εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να είναι σίγουροι οι ερευνητές, ώστε να καταγγείλουν με βεβαιότητα το στρατό των χάκερς της Βόρειας Κορέας ως υπεύθυνο για την κυβερνοεπίθεση.

wannacry2

Ποια είναι η ομάδα Lazarus

Πάνω από 200.000 συστήματα Η/Υ σε «τουλάχιστον 150 χώρες» μολύνθηκαν απ’ τον ιό σύμφωνα με τη Europol. Οι αρχές σ’ ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες.

Τα ίχνη οδηγούν στην ομάδα Lazarus, καθώς στον ιό εμφανίστηκε ένας κωδικός,

wannacry3

τον οποίο είχε χρησιμοποιήσει το 2014 η συγκεκριμένη ομάδα χάκερς για να επιτεθεί στην κινηματογραφική μονάδα της Sony, ζητώντας να σταματήσει η προβολή της κωμωδίας “The Interview” που παρουσίαζε δήθεν σχέδιο της CIA να δολοφονήσει τον βορειοκορεάτη δικτάτορα Κιμ Γιόνγκ-ουν.

wannacry4

Ίχνη της Lazarus έχουν επίσης εντοπιστεί στα χτυπήματα κατά της Κεντρικής Τράπεζας του Μπαγκλαντές πέρυσι και εναντίον πολωνικών τραπεζών τους τελευταίους μήνες.
Η εγκληματική ομάδα εδώ και χρόνια συλλέγει και καταστρέφει δεδομένα από ΜΜΕ, χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις. Παραμένει, ωστόσο, ασαφές ποιοι κρύβονται πίσω από την ομάδα Lazarus, αν και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις ότι εντολοδόχος τους είναι η Πιονγιάνγκ.

pronews.gr

 

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *