exnet.gr
Τεχνολογίες
Στην εποχή των drones
06/05/2016

Τα drones, που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ελικοπτεράκια με κάμερα, στην Ελλάδα είναι μια σχετικά καινούργια μόδα. Προς το παρόν, τα χρησιμοποιούμε μόνο για εναέριες λήψεις σε γάμους και βαφτίσεις και κυρίως στο σινεμά και στις διαφημίσεις, αν και αυτό δεν αφορά τον πολύ κόσμο.
Τελευταία είδαμε να χρησιμοποιούνται και στις ειδήσεις, ενώ όσοι πάνε σε διαδηλώσεις είναι πολύ πιθανό να είδαν κάποια στιγμή ένα τέτοιο μηχάνημα να αιωρείται σε αρκετό ύψος πάνω από τα κεφάλια τους.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι ότι οι τηλεκατευθυνόμενες πτητικές μηχανές -που για συντομία αποκαλούμε drones- έχουν μπει πολύ δυναμικά πλέον στη ζωή μας αν και στην Ελλάδα θα αργήσουμε να δούμε τις χρήσεις τους για μια μεγάλη γκάμα υπηρεσιών.
Αρκεί να κάνει κανείς μια αναζήτηση στο ίντερνετ και θα βρει δεκάδες άρθρα για νέα drones και υπηρεσίες στις οποίες μπορεί να ενταχθεί η χρήση τους.
Στην Αμερική για παράδειγμα, η Amazon είναι έτοιμη να ξεκινήσει παραδόσεις εμπορευμάτων με drones και περιμένει έγκριση από την αρμόδια υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας

Η μεγάλη φαρμακευτική Lung Biotechnology PBC αγόρασε πρόσφατα 1000 drones για τη μεταφορά ανθρώπινων οργάνων που προορίζονται για μεταμοσχεύσεις, οι Apple, Microsoft, Motorola και Qualcomm έχουν πάρει άδεια για χρήση drones για εμπορικούς σκοπούς, η Unicef χρησιμοποιεί drones σε χώρες της Αφρικής για να μεταφέρει με ταχύτητα τα αποτελέσματα εξετάσεων HIV σε απομακρυσμένες περιοχές και εταιρίες σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Κίνα ήδη έχουν δημιουργήσει πρωτότυπα drones για μεταφορά επιβατών.
Να μην ξεχάσουμε ότι με drone μπορείς επίσης να… βομβαρδίσεις όπου θέλεις, όπως κάνει εδώ και χρόνια ο αμερικανικός στρατός σε Πακιστάν, Αφγανιστάν και Υεμένη, ή ανα κατασκοπεύσεις όπως κάνουν όλοι οι εξελιγμένοι στρατοί του πλανήτη.
Αυτές είναι μόνο μερικές από τις χρήσεις που έχουν τα drones μέχρι σήμερα και επιμένουμε στο μέχρι σήμερα, γιατί είναι τόσο ραγδαίες οι τεχνολογικές εξελίξεις που την επόμενη εβδομάδα ή και αύριο, είναι πολύ πιθανό να υπάρχει και μια νέα είδηση που να αφορά την χρήση τους ή την εξέλιξη των δυνατοτήτων τους.

cnn.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *