exnet.gr
Τεχνολογίες
Στην κούρσα για την δημιουργία ενός νέου τύπου ισχυρού υπολογιστή μπαίνει με τη σειρά της η Microsoft Corp
13/12/2017

Στην κούρσα για την δημιουργία ενός νέου τύπου ισχυρού υπολογιστή μπαίνει με τη σειρά της η Microsoft Corp. Ο τεχνολογικός γίγαντας του Ρέντομοντ της Ουάσινγκτον συναγωνίζεται με την Αlphabet της Google με καθώς και με άλλες μικρές εξειδικευμένες εταιρείες για το ποιος θα αναπτύξει τον καλύτερο κβαντικό υπολογιστή δηλαδή μηχανές οι οποίες θεωρητικά θα είναι πολλές φορές πιο ισχυρές από τους υπάρχοντες υπολογιστές ικανές να κάμψουν τους νόμους της φυσικής.

Η Microsoft λέει ότι έχει μια διαφορετική προσέγγιση που θα κάνει την τεχνολογία της λιγότερο επιρρεπή σε σφάλματα και πιο κατάλληλη για εμπορική χρήση. Σύμφωνα με τα όσα μάλιστα αποκάλυψε την Δευτέρα, η εταιρεία έχει ήδη προχωρήσει στην ανάπτυξη μιας νέας γλώσσας προγραμματισμού με την ονομασία Q # – προφέρεται Q Sharp – καθώς και εργαλείων που βοηθούν τους προγραμματιστές να δημιουργούν λογισμικό για αυτούς τους κβαντικούς υπολογιστές.

Η Microsoft επίσης παρουσιάζει προσομοιωτές που θα επιτρέπουν στους προγραμματιστές να δοκιμάσουν το λογισμικό αυτό σε έναν παραδοσιακό υπολογιστή ή μέσω των cloud υπηρεσιών της ονόματι Azure.

Οι συγκεκριμένοι υπολογιστές αποτελούν μια από τις προηγμένες τεχνολογίες μαζί με την τεχνητή νοημοσύνη και την επαυξημένη πραγματικότητα, τις οποίες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Microsoft Satya Nadella θεωρεί κρίσιμες για το μέλλον του αμερικανικού κολοσσού.

Η Microsoft, όπως η IBM και η Google, είναι πολύ πιθανό να νοικιάζουν υπολογιστικό χρόνο στις κβαντικές αυτές μηχανές μέσω διαδικτύου ως υπηρεσία. Η

Η πρώτη εταιρεία που ανέπτυξε και πούλησε έναν τέτοιο κβαντικό υπολογιστή ήταν η D-Wave Systems Inc., το 2011 ωστόσο η τεχνολογία που ανέπτυξε ήταν αρκετά αμφιλεγόμενη αφού αυτός μπορούσε να εκτελέσει ένα ορισμένο υποσύνολο μαθηματικών προβλημάτων.

Τόσο η Google όσο και η IBM δημιούργησαν υπολογιστές που πιστεύεται ότι είναι κοντά στην επίτευξη μιας κβαντικής υπεροχής – δηλαδή κοντά στην ικανότητα αντιμετώπισης ενός πολύ περίπλοκου προβλήματος. Μάλιστα η IBM και η startup Rigetti Computing έχουν αναπτύξει επίσης ένα λογισμικό για τα μηχανήματά τους.

Η Microsoft, αντιθέτως, συνεχίζει τις προσπάθειές της για να κατασκευάσει έναν υπολογιστή εργασίας. Επιδιώκει ένα καινοτόμο σχέδιο που βασίζεται στον έλεγχο ενός άπιαστου σωματιδίου που ονομάζεται Majorana, το οποίο δεν ήταν καν ότι ήταν σίγουρο ότι υπήρχε πριν από μερικά χρόνια.

Οι μηχανικοί είναι κοντά στο να είναι ελέγξουν το εν λόγω σωματίδιο με τρόπο τέτοιο που θα τους επιτρέψει να εκτελούν υπολογισμούς, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος κβαντικών υπολογιστών της Microsoft, Todd Holmdahl. Όπως επεσήμανε ο Holmdahl, ο οποίος ηγήθηκε της ανάπτυξης του Xbox και των γυαλιών HoloLens της εταιρείας, η Microsoft θα διαθέσει έναν κβαντικό υπολογιστή στην αγορά μέσα στα επόμενα πέντε έτη.

«Μιλάμε σήμερα σε πολλούς πελάτες και προτείνουμε να εμπιστευτούν την κβαντική επιστήμη για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων» προσέθεσε.

Αυτά τα συστήματα διευρύνουν τα όρια για το πώς λειτουργούν τα άτομα και τα άλλα μικροσκοπικά σωματίδια. Κι ενώ οι παραδοσιακοί υπολογιστές επεξεργάζονται τις πληροφορίες με τα bit οι κβαντικοί υπολογιστές θα μετρούν σε «qubits» με την αντιστοιχία μεταξύ τους να διαφοροποιείται. Έτσι, δύο qubits μπορούν να αντιπροσωπεύουν τέσσερις αριθμούς ταυτόχρονα, τρεις qubits μπορούν να αντιπροσωπεύουν οκτώ αριθμούς, και ούτω καθεξής. Αυτό σημαίνει ότι οι κβαντικοί υπολογιστές μπορούν να εκτελούν υπολογισμούς πολύ πιο γρήγορα από τις τυποποιημένες μηχανές και να αντιμετωπίζουν προβλήματα που είναι πολύ πιο πολύπλοκα.

Με την χρήση τους θα μπορούσαν να παραχθούν νέα φάρμακα ή ακόμα και νέα υλικά και φυσικά να επιλυθούν εξαιρετικά σύνθετα προβλήματα χημείας. Η «κορυφαία εφαρμογή» των κβαντικών υπολογιστών θα είναι να ανακαλύψουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο να συνθέτουν αμμωνία για τη χρήση λιπασμάτων – μια διαδικασία που μέχρι στιγμής καταναλώνει το 3% του φυσικού αερίου παγκοσμίως, σύμφωνα με Krysta Svore, ο οποίος επιβλέπει τις πτυχές του λογισμικού των κβαντικών δοκιμών της Microsoft.

Η μακρά έρευνα για την τεχνολογία συνεχίζεται με απώτερο στόχο την μείωση των λαθών στους κβαντικούς υπολογισμούς ώστε να μπορέσει να διατεθεί στο κοινό. «Θέλουμε να λύσουμε τα σημερινά αδιευκρίνιστα προβλήματα και έχουμε μια ευκαιρία με την μοναδική, διαφοροποιημένη τεχνολογία να το επιτύχουμε αυτό» δήλωσε ο Holmdahl.

 

Πηγή:insider.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *