exnet.gr
Τεχνολογίες
Το ψηφιακό πορτοφόλι τα αλλάζει όλα στις συναλλαγές
16/05/2016

Οι Ελληνες, από το καλοκαίρι του 2015 με την επιβολή των capital controls άρχισαν να χρησιμοποιούν για τις καθημερινές τους συναλλαγές το «πλαστικό» χρήμα, πληρώνοντας με τις πιστωτικές τους, κυρίως όμως τις χρεωστικές τους κάρτες. Παράλληλα οι τράπεζες έχουν εισαγάγει την τεχνολογία contactless στα πλαστικά, που επιτρέπει συναλλαγές μικρής αξίας -για ποσά έως 25 ευρώ- να γίνονται χωρίς να χρειάζεται η πληκτρολόγηση ΡΙΝ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Visa, περισσότερα από τα μισά POS (περί τις 142.000 μηχανάκια) στην Ελλάδα υποστηρίζουν τις ανέπαφες συναλλαγές, καθώς όλα τα νέα POS που τοποθετούνται, υποχρεωτικά υποστηρίζουν την τεχνολογία contactless. Οπως αναφέρουν τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, οι ανέπαφες συναλλαγές παρέχουν μεγαλύτερη ευκολία και ταχύτητα στη διεκπεραίωσή τους, διατηρώντας τα ίδια επίπεδα ασφάλειας. Ταυτόχρονα, ο νέος τρόπος πλη­ρωμής εξυπηρετεί τους καταναλωτές στις καθημερινές τους συναλλαγές, τόσο όταν πρόκειται για συναλλαγές μικρότερης αξίας, όπως η αγορά εισιτηρίων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, εφημερίδων, καφέδων, πρόχειρου φαγητού, όσο και για μεγαλύτερα ποσά. Επιπλέον, μέσω των κινητών τερματικών (mobile POS) παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής ελεύθερων επαγγελματιών για επισκέψεις στο σπίτι ή στο γραφείο για πάσης φύσεως εργασίες, ακόμη και για πληρωμή ιατρικών ή νομικών υπηρεσιών, καθώς και για πληρωμή προϊόντων κατά την παράδοση στον χώρο του καταναλωτή. Τα τερματικά ανέπαφων συναλλαγών είναι ήδη έτοιμα να αποδεχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, όπως πληρωμή μέσω κινητού τηλεφώνου, πληρωμή μέσω ειδικού περικάρπιου Visa (Wrist wearable) με ενσωματωμένη προπληρωμένη κάρτα κ.λπ.

Μάλιστα, όπως έχει δηλώσει ο κ. Νίκος Καμπανόπουλος, γενικός διευθυντής Visa Europe για Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία, «για την ενημέρωση και επιβράβευση των πελατών μας (Visa) σκοπεύουμε να υλοποιήσουμε ενέργειες για την προώθηση ανέπαφων συναλλαγών με συνεργαζόμενες επιχειρήσεις σε διάφορα περιβάλλοντα, όπως είναι οι χώροι συνεδρίων, συναυλιών και παραστάσεων, σε χώρους εστίασης και διευκρίνισε ότι θα επιβραβεύεται η χρήση contactless για την πληρωμή του εισιτηρίου, των αγορών στο κυλικείο, αναμνηστικών δώρων, πρόχειρου φαγητού ή καφέ κ.λπ.

Χωρίς μετρητά ή κάρτες
Την ίδια ώρα η Τράπεζα Πειραιώς παρέχει στους πελάτες της τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν το κινητό τους τηλέφωνο για ανέπαφες πληρωμές στα εμπορικά καταστήματα αντί της κάρτας τους. Πρόκειται για την υπηρεσία winbank wallet, η οποία αποτελεί το νέο, γρήγορο και εύκολο τρόπο καθώς ο καταναλωτής μπορεί να πραγματοποιήσει τις αγορές του σε φυσικά καταστήματα, χωρίς να χρειάζεται να έχει μαζί του μετρητά ή κάρτες.

Οι συγκεκριμένες συναλλαγές πραγματοποιούνται ανέπαφα, μέσω οποιασδήποτε χρεωστικής κάρτας της Τράπεζας Πειραιώς, Visa ή MasterCard, με χρέωση του τραπεζικού λογαριασμού.

Το winbank wallet είναι η πρώτη εφαρμογή στην Ελλάδα που λειτουργεί ανεξάρτητα από τον πάροχο κινητής τηλεφωνίας του χρήστη.

Η διαδικασία είναι απλή και το μόνο που χρειάζεται είναι ένα έξυπνο κινητό με την τεχνολογία Near Field Com­muni­cation (NFC). Ο χρήστης πλησιάζει το κινητό του σε τερματικό POS που υποστηρίζει τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών και μετά από μερικά δευτερόλεπτα η συναλλαγή ολοκληρώνεται. Συνήθως στα μικρά ποσά, περί τα 20 με 25 ευρώ, δεν απαιτείται καν η πληκτρολόγηση μυστικού κωδικού PIN.

Οι ενδιαφερόμενοι για να χρησιμοποιήσουν τη νέα υπηρεσία θα πρέπει να κατεβάσουν την εφαρμογή winbank wallet App. Ακολούθως εγγράφετε οποιαδήποτε χρεωστική κάρτα (Visa ή MasterCard) (και περισσότερες από μία) της Τράπεζας Πειραιώς. Στο μέλλον η εν λόγω υπηρεσία θα υποστηρίζει και συναλλαγές με προπληρωμένες ή πιστωτικές κάρτες.Για να πραγματοποιήσετε πληρωμή με το winbank wallet, δεν απαιτείται σύνδεση Ιnternet ή κάλυψη δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Εξάλλου ο κάτοχος μπορεί να παρακολουθεί, σε πραγματικό χρόνο τόσο το διαθέσιμο υπόλοιπο των χρεωστικών του καρτών όσο και το αποτέλεσμα των πληρωμών που έχει πραγματοποιήσει με το ψηφιακό πορτοφόλι.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της ασφάλειας των συναλλαγών, η τράπεζα σημειώνει πως οι πληρωμές που εκτελούνται μέσω του winbank wallet πραγματοποιούνται με τα στοιχεία μιας ψηφιακής κάρτας προκειμένου να μη διακινούνται τα στοιχεία της πλαστικής κάρτας στις πληρωμές μέσω κινητού.

• Τα τερματικά ανέπαφων συναλλαγών είναι ήδη έτοιμα να αποδεχθούν νέα προϊόντα και υπηρεσίες που ήδη κυ­κλοφορούν

ethnos.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *