exnet.gr
Διαδίκτυο
ΦΠΑ 24% και φόρος στο ίντερνετ η νέα ελληνική πρόταση
20/04/2016

Την επιβολή φόρου στο ίντερνετ έχει προτείνει η ελληνική κυβέρνηση στους δανειστές στη συνάντηση που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα, πριν την διακοπή των συνομιλιών για την εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, η πρόταση αποτυπώθηκε και σε κείμενο προσυμφωνίας. Συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει το μέτρο επιβολής φόρου στους συνδρομητές ευρυζωνικότητας και θα επιβληθεί σε όσους έχουν σύνδεση στο ίντερνετ για επαγγελματική ή ιδιωτική χρήση. Αν και το ύψος του φόρου δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί καθώς θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με τους δανειστές στο νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Αγορά», ο νέος φόρος έρχεται για να συμπληρώσει την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 24%, την αύξηση στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα και το τέλος 10% στην συνδρομητική τηλεόραση. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, έχει εγκαταλειφθεί η πρόταση για αύξηση κατά 25% του φόρου στην κινητή τηλεφωνία.
Επιπλέον, καθιερώνεται μόνιμη φορολογία στα τυχερά παιχνίδια ενώ καταργούνται, σταδιακά έως το 2018, οι φοροαπαλλαγές στον εφοπλιστικό και ναυτιλιακό κόσμο της χώρας.
H πρόταση της Κομισιόν
Παράλληλα, σύμφωνα με την «Καθημερινή» η Κομισιόν κατέθεσε πρόταση προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει την Ελλάδα με το ΔΝΤ. Σύμφωνα με την εφημερίδα η Κομισιόν προτείνει:
– Για τα εισοδήματα του 2016 έκπτωση φόρου 2.000 ευρώ (αφορολόγητο 9.100 ευρώ).
– Για τα εισοδήματα του 2017 έκπτωση φόρου 1.900 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.640 ευρώ).
– Για τα εισοδήματα του 2018 έκπτωση φόρου 1.800 ευρώ (αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ).
Το ΔΝΤ εξακολουθεί να αμφισβητεί πως η πρόταση Τσακαλώτου θα αποφέρει 1% του ΑΕΠ, γι αυτό και θεωρεί απαραίτητες τις τροποποιήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί.

Καταστροφή λέει ο ΣΕΠΕ
Τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη πρόσθετη φορολόγηση σε πρόσθετη φορολόγηση σε κινητή τηλεφωνία, διαδίκτυο και συνδρομητική τηλεόραση, έκρουσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), επισημαίνοντας ότι οι συνέπειες θα είναι καταστρεπτικές.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΣΕΠΕ, «είναι σαφές ότι μία τέτοια επιβάρυνση, πλήττει πρωτίστως τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, σε μία περίοδο που ο προϋπολογισμός τους βάλλεται από παντού και, μάλιστα, για ένα τόσο απαραίτητο αγαθό, όχι μόνο για την καθημερινότητα, αλλά και την επαγγελματική τους δραστηριότητα».
Επίσης, σύμφωνα με το ΣΕΠΕ, «ακόμα και η επιπλέον φορολόγηση στις συνδέσεις διαδικτύου θα αποτελέσει τροχοπέδη για πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και την λειτουργία του δημόσιου τομέα, στην προσπάθεια επανεκκίνησης της οικονομίας». «Ταυτόχρονα», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «θα πλήξει το μεγάλο στόχο της ψηφιακής επανεκκίνησης, λειτουργώντας αποτρεπτικά τόσο στον πολίτη όσο και στον ιδιωτικό τομέα και τις επιχειρήσεις για την απόκτηση υπηρεσιών, εφαρμογών και προϊόντων τεχνολογίας, αποθαρρύνοντας ακόμα και τις αυτονόητα αναγκαίες χρήσεις της».
Στην ανακοίνωση του ΣΕΠΕ τονίζονται, επίσης, τα ακόλουθα: «Παράλληλα, η επιβολή επιπλέον φόρου στις ελληνικές εταιρίες συνδρομητικής τηλεόρασης, βασικό χρηματοδότη του ελληνικού αθλητισμού και κινηματογράφου, είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσει συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού υπέρ των εταιρειών του εξωτερικού, που θα παρέχουν αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς επιπλέον φόρο. Ιδιαίτερα, τη στιγμή που, πέραν όλων των άλλων επιβαρύνσεων που υφίστανται οι ελληνικές εταιρείες συνδρομητικής τηλεόρασης, ήδη καταβάλλουν και 3%, ετησίως, επί των εσόδων τους για την άδεια δορυφορικής εκπομπής. (cnn.gr)
«Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι η Πολιτεία δεν θα προχωρήσει στην επιβολή των πρόσθετων αυτών φόρων, πλήττοντας βασικά αγαθά, λειτουργικής σημασίας για πολίτες, επιχειρήσεις, αλλά και για το ίδιο το κράτος, στην προσπάθεια αναβάθμισης των υπηρεσιών που παρέχει» καταλήγει ο ΣΕΠΕ στην ανακοίνωσή του.

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *