exnet.gr
Τεχνολογίες
Έτοιμη η Ελλάδα για ψηφιακό άλμα, λείπουν εξειδικευμένοι εργαζόμενοι
16/12/2020
businessdailyΤην ανάγκη να συνδεθούν περισσότερο και γρηγορότερο τα πανεπιστήμια με την αγορά εργασίας τονίζουν κορυφαία επιχειρηματικά στελέχη. Σημειώνουν ότι έρχονται επενδύσεις, αλλά δεν υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι.

Την ίδια στιγμή που 6 δισ. ευρώ αναμένεται να πέσουν μέχρι το 2025, για το ψηφιακό άλμα της Ελλάδας, με την χώρα να μπορεί να αποκτήσει δυναμική ώστε να καταστεί περιφερειακός ψηφιακός παίκτης, ενώ δημιουργούνται νέα κέντρα καινοτομίας και έρευνας από κολοσσούς όπως η Pfizer, η Microsoft, η αγορά της Data Helix, καταγράφεται ένα σημαντικό κενό στις εξειδικευμένες θέσεις εργασίας. «Έχουμε ποιότητα σαν εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, αλλά δεν έχουμε ποσότητα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο διευθ. συμβουλος της Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος στο Digital Forum που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ).

Η ζήτηση για ψηφιακές δεξιότητες διαρκώς ενισχύεται και η Ελλάδα καλείται να λάβει τις σωστές αποφάσεις προκειμένου να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται, καθώς μπορεί η χώρα να διαθέτει καταρτισμένους αποφοίτους, αλλά λίγους αριθμητικά, επειδή τα πανεπιστήμια δεν μπορούν να ακολουθήσουν την αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με το brain drainιng, να μένουν εντός συνόρων λίγοι ικανοί εργαζόμενοι.

Ένα πρόβλημα το οποίο δεν είναι μόνο ελληνικό αλλά πανευρωπαϊκό, ωστόσο στην Ελλάδα που έχει ως κεντρικό πυλώνα του εθνικού της σχεδίου την ψηφιακή μετάβαση, θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να υπάρξει το προσωπικό που θα στελεχώσει αυτές τις επενδύσεις και θα τις κάνει ανταποδοτικές. «Δεν υπάρχει καλή σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια. Υπάρχουν περιοχές με πτυχιούχους ανέργους, ενώ σε άλλες περιοχές υπάρχουν ελλείψεις» σημειώνει ο Γιάννης Λουμάκης, Πρόεδρος ΔΣ & Διευθύνων Σύμβουλος, Uni Systems.

Κωνσταντίνος Καμάρας, Αντιπρόεδρος ΔΣ της Atcom σημείωσε ότι «είναι δύσκολο να βρίσκεις άμεσα τους ανθρώπους που χρειάζεται μια επιχείρηση. Υπάρχει το θέμα της καθυστερημένης σύνδεσης της αγοράς εργασίας με τα πανεπιστήμια. Βγάζουμε καλούς προγραμματιστές, αλλά τους χρειαζόμασταν πριν 10 χρόνια» προσθέτοντας πως «αυτή την στιγμή χρειάζονται data analysts όμως αυτοί θα υπάρξουν σε 5-7 χρόνια».

Το υψηλό επίπεδο του ελληνικού ανθρωπίνου δυναμικού υπογράμμισε επίσης ο διευθ. Σύμβουλος της Intrasoft Αλέξανδρος Μάνος αναφέροντας πως τα ελληνικά πανεπιστήμια βγάζουν «πολύ καταρτισμένους αποφοίτους που έχουν μεγαλύτερη ευελιξία και βλέπουν την μεγαλύτερη εικόνα ενός προτζεκτ ενώ μπορούν να δουλέψουν σε περισσότερες κατευθύνσεις», ενώ και οι εργαζόμενοι σε πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που τρέχουν οι επιχειρήσεις καταφέρνουν να μαθαίνουν σε γρήγορους ρυθμούς και να αναπτύσσουν νέες ικανότητες.

Την ίδια στιγμή στην Ευρώπη η ανάγκη για προσωπικό ΙΤ αυξάνεται με περίπου 800.000 με 1 εκ. θέσεις εργασίας να είναι κενές ενώ μόλις 150.000 είναι οι απόφοιτοι από σχολές πληροφορικής και τεχνολογίας που θα βγουν στην αγορά εργασίας, με το κενό στην αγορά εργασίας να είναι τεράστιο. «Δημιουργείται μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα και για τα ελληνικά πανεπιστήμια να επενδύσουν και να δημιουργήσουν νέες σχολές πληροφορικής και να προσελκύσουν φοιτητές και από το εξωτερικό» σημείωσε ο κ. Μάνος.

Θα υπάρξουν επενδύσεις στην τεχνολογία

O Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, κ. Geoffrey Pyatt τόνισε ότι «ΗΠΑ και Ελλάδα εργάζονται για περαιτέρω συνεργασία σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και η κυβερνοασφάλεια». Σημείωσε πως η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα τεχνολογικό hub για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και να μεγεθύνει έτσι το οικονομικό της αποτύπωμα στην περιοχή. Τόνισε επίσης οτι η Ελλάδα έχει πλέον την προσοχή του παγκόσμιου στερεώματος, καθώς θεωρείται προορισμός για τις επενδύσεις στην τεχνολογία, χάρη -όπως είπε- στις παρεμβάσεις της ελληνικής κυβέρνηση, ενώ έκανε αναφορά στις επενδύσεις, των Amazon, Microsoft και Digital Realty, ενώ Pfizer, Cisco και Deloitte. «Η πανδημία επιτάχυνε την ψηφιακή εξέλιξη του ελληνικού Κράτους. Υπάρχει πολιτική κουλτούρα που βοηθάει στην Ελλάδα στη μετάβαση προς ένα ψηφιακό μέλλον», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τον βασικό ρόλο που έχει παίξει η τεχνολογία στην πανδημία, σημειώνοντας πως αποτελεί κατεύθυνση της κυβέρνησης μια σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα. Επεσήμανε επίσης ότι η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες σε όλη την ΕΕ στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. «Είμαστε πρώτοι σε όλη την ΕΕ στην απορρόφηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και δεύτεροι στην απορρόφηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου».

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης ανέφερε ότι «η χώρα χρειαζόταν εδώ και 10 χρόνια να κάνει επενδύσεις στην τεχνολογία και πλέον έχει ωριμάσει η σκέψη της ελληνικής κοινωνίας και επιχειρηματικότητας ώστε να υπάρξουν γρήγορα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση» σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προσφέρει πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία για να ενισχυθεί αυτή η προσπάθεια. Παράλληλα υπογράμμισε τον ρόλο του ΕΣΠΑ που μπορεί να δώσει επιδοτήσεις, αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης που έχουν σαν προτεραιότητα τις ψηφιακές επενδύσεις.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης Χρίστος Δήμας τόνισε την σημασία των επενδύσεων στην τεχνολογία αναφέροντας πως το 2020 ήταν μια σημαντική χρονιά όπου η έρευνα αναδείχθηκε στη κορυφή της παγκόσμιας ατζέντας λόγω του κορονοϊού, δίνοντας ελπίδα πως το 2021 αναμένεται να είναι χρονιά ανάκαμψης και προόδου για την ελληνική οικονομία. Παράλληλα υπογράμμισε πως «για κάθε 1 ευρώ που επενδύεται σε έρευνα αιχμής επιστρέφει στην οικονομία 11 ευρώ», επισημαίνοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν στα επόμενα χρόνια τα ερευνητικά κέντρα της χώρας και τα πανεπιστημία, αλλά και το οικοσύστημα καινοτομίας που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Την ανάγκη να υπάρξει ένα σταθερό και φιλικό περιβάλλον προς τους επενδυτές σημείωσε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γρηγόρης Ζαριφόπουλος, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει αναβάθμιση των υποδομών της χώρας αλλά και η δημιουργία εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού καθώς και η δημιουργία ενός ψηφιακού κράτους που θα ενισχύσει το επιχειρείν και τις συνδιαλλαγές με το κράτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος ΕΧΑΕ Σωκράτης Λαζαρίδης επεσήμανε πως το 2020-2021 προβλέπεται η υπεροχή των εταιρειών πληροφορικής στην άντληση κεφαλαίων και στην αναπτυξιακή αξιοποίηση επενδυτικών πόρων και «αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα που πρέπει να αξιοποιήσει», και πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν ξένα κεφαλαία σε ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας αλλά και σε αυτές που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες δημιουργώντας έτσι την «ευκαιρία να δημιουργηθεί ένας νέος παραγωγικός ιστός».

Όπως ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης «οι εταιρείες πληροφορικής μπορεί να αντιστοιχούν μόλις στο 1% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του ΧΑ αυτή την στιγμή όμως έχουν καταφέρει να υπερδεκαπενταπλασιάσει την αξία τους και την συναλλακτική τους δραστηριότητα κατά 7 φορές στην διάρκεια της δημοσιονομικής κρίσης που κλείνει με την φετινή υγειονομική» και σημείωσε πως αν και η πανδημία έχει χτυπήσει όλες τις αγορές, ο κλάδος της τεχνολογίας είναι από τους λίγους που έδειξαν αντοχές απέναντι στην πανδημία «με μια σημαντική αύξηση 36% της κεφαλαιοποίησής τους μέσα στην πανδημία. Άρα θα είναι πολλά υποσχόμενο το 2021 για την προσέλκυση κεφαλαίων».

ΠΗΓΗ: https://www.businessdaily.gr/oikonomia/32581_etoimi-i-ellada-gia-psifiako-alma-leipoyn-exeidikeymenoi-ergazomenoi

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *