exnet.gr
Τεχνολογίες
Δείτε τις παγωμένες αμμοδίνες στο Βόρειο Πόλο του Άρη
13/04/2021
NASA: Δείτε τις παγωμένες αμμοδίνες στο Βόρειο Πόλο του Άρη

Η NASA δεν κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity στις 11 Απριλίου 2021, διότι τα αποτελέσματα των τελικών δοκιμών μετάβασης από το Pre-Flight mode στο Flight mode δεν ήταν αυτά που περίμενε, χωρίς αυτό να σημαίνει βέβαια ότι υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα με το ελικόπτερο. Η πρώτη πτήση πήρε αναβολή για τις 14 Απριλίου 2021 και…βλέπουμε.

Η αποστολή του Perseverance rover συνεχίζεται φυσικά κανονικά, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλα διαστημικά σκάφη της NASA στον πλανήτη Άρη. Για να τιμήσει μάλιστα το Mars Odyssey orbiter, η διαστημική υπηρεσία δημοσίευσε μόλις τώρα την πολύ εντυπωσιακή εικόνα που βλέπετε παραπάνω. Η κάμερα του Mars Odyssey orbiter είχε φωτογραφίσει μια περιοχή στο Βόρειο Πόλο του Άρη τη χρονική περίοδο Δεκέμβριος 2002 – Νοέμβριος 2004, όταν και συνέλαβε μια “θάλασσα” από αμμοδίνες να καλύπτει μια περιοχή με μέγεθος όσο περίπου η πολιτεία του Texas στις ΗΠΑ.

nasa-mars-odyssey-orbiter-photo-blue-dunes.jpg

Οι αμμοδίνες δεν έχουν στην πραγματικότητα μπλε απόχρωση, αλλά επιλέχθηκε αυτός ο χρωματισμός για να δείξουν τις διαφορές στη θερμοκρασία σε σύγκριση με τις “κίτρινες” που θερμαίνονται από την ηλιακή ακτινοβολία. Η NASA αποφάσισε να δημοσιεύσει τώρα τη συγκεκριμένη εικόνα με σκοπό να γιορτάσει τα 20 χρόνια του Mars Odyssey orbiter στον πλανήτη Άρη.
πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *