exnet.gr
Τεχνολογία - Επιστήμη
Η Γη φαίνεται να… πατάει γκάζι στην περιστροφή της
08/01/2021

Η Γη φαίνεται να... πατά γκάζι στην περιστροφή της

Όλοι λέμε ότι ο κόσμος κινείται πλέον με ταχύτερους ρυθμούς, αλλά φαίνεται ότι ο ίδιος ο πλανήτης ακολουθεί παρόμοια λογική. Το 2020 παρατηρήθηκε ότι η Γη μερικές ημέρες είχε περιστραφεί πιο γρήγορα γύρω από τον άξονά της.

Όλα τα είχε αυτός ο αλλόκοτος χρόνος που μόλις πέρασε, μέχρι και την ταχύτερη κίνηση ολόκληρου του πλανήτη γύρω από τον άξονά του. Συγκεκριμένα, οι 28 ημέρες που πέρασαν πιο γρήγορα από τις υπόλοιπες εμφανίστηκαν όλες κατά τη διάρκεια του 2020, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κάτι που είχε να παρατηρηθεί από το 1960.

Ατομικά ρολόγια υψηλής ακρίβειας υπολογίζουν την ώρα UTC, ή αλλιώς Universal Coordinated Time, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τους την κίνηση του πυρήνα της Γης, την ατμοσφαιρική πίεση και τα ρεύματα των ωκεανών. Βάσει των ρυθμίσεων αυτών γίνεται και η ρύθμιση όλων των ρολογιών του πλανήτη.

Πολλές φορές απαιτήθηκε η προσθήκη ενός δευτερολέπτου λόγω της μείωσης της ταχύτητας του πλανήτη, κάτι που συνέβη την παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2016, για παράδειγμα, αλλά το 2020, δημιουργήθηκε η ανάγκη της προσθήκης ενός αρνητικού δευτερολέπτου, εξαιτίας της επιτάχυνσης του πλανήτη. Εάν αναρωτιέστε ποια ήταν η πιο… σύντομη ημέρα του 2020, οι επιστήμονες μαρκάρουν στο ημερολόγιο την 19η Ιουλίου 2020.

Πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *