exnet.gr
21 Φεβρουαρίου
Τα «AirTag» της Apple ενοχοποιούνται για παρακολουθήσεις ανθρώπων και αυτοκινήτων
21/02/2022

Τα AirTag της Apple διαφημίστηκαν ως ένας φθηνός και εύκολος τρόπος για να εντοπίζουμε και να έχουμε υπό έλεγχο τα υπάρχοντά μας στην καθημερινότητα, από τα κλειδιά και το πορτοφόλι μας μέχρι το σακίδιό μας, αλλά τους τελευταίους μήνες υπήρξαν αρκετές αναφορές για τη χρήση της συσκευής σε μέγεθος κουμπιού από απατεώνες και κλέφτες για την παρακολούθηση ανθρώπων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, οι καναδικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι AirTags βρέθηκαν σε πολυτελή οχήματα που αργότερα κλάπηκαν. Τους τελευταίους μήνες, πολλές ιστορίες έχουν επίσης εμφανιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με άτομα που βρίσκουν AirTag κρυμμένα στα υπάρχοντά τους. Σε απάντηση, η Apple εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι συνεργάζεται με τις αρχές επιβολής του νόμου για όλα τα αιτήματα και σχεδιάζει να κυκλοφορήσει πρόσθετες ενημερώσεις λογισμικού για να βοηθήσει τους χρήστες iPhone να κατανοήσουν καλύτερα και να εντοπίσουν άγνωστα AirTag που τους ακολουθούσαν.

“Με βάση τις γνώσεις μας και τις συζητήσεις με τις αρχές επιβολής του νόμου, τα περιστατικά κατάχρησης του AirTag είναι σπάνια, ωστόσο, κάθε περίπτωση μετράει “, ανέφερε. Η ιδέα πίσω από το AirTags δεν είναι επαναστατική, αλλά υπάρχουν ορισμένες αξιοσημείωτες διαφορές στην τεχνολογία από παλαιότερες συσκευές παρακολούθησης.

Τα AirTag δεν διαθέτουν ενσωματωμένο σύστημα GPS, αντ’ αυτού αφαιρούν τα δεδομένα τοποθεσίας των κοντινών συσκευών Apple εκπέμποντας ένα συνεχές σήμα Bluetooth, το οποίο στη συνέχεια είναι ορατό από τον κάτοχο του Air Tag. Η Eva Galperin είναι διευθύντρια κυβερνοασφάλειας στο Electronic Frontier Foundation και είπε ότι ήταν ανήσυχη ακόμη και πριν από την κυκλοφορία του προϊόντος την περασμένη άνοιξη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια νέα συσκευή ή τεχνολογία χρησιμοποιείται για κακόβουλους σκοπούς, δήλωσε η Renee Williams, η εκτελεστική διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου για τα Θύματα του Εγκλήματος. «Καθώς η τεχνολογία γίνεται πιο εξελιγμένη και προηγμένη, όσο θαυμάσια κι αν είναι για την κοινωνία, δυστυχώς, γίνεται πολύ πιο εύκολη η κατάχρηση»είπε

Επί του παρόντος, οι χρήστες iPhone θα λαμβάνουν μια ειδοποίηση εάν ένα AirTag αποχωριστεί από τον κάτοχό του και μετακινείται μαζί τους με την πάροδο του χρόνου εάν έχουν ένα iPhone 11 ή μεταγενέστερο που εκτελείται σε iOS 14.5 ή νεότερη έκδοση και έχουν ενεργοποιημένες τις σωστές ρυθμίσεις. Οι χρήστες Android δεν μπορούν να λάβουν αυτές τις ειδοποιήσεις αυτόματα, αλλά η Apple κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που ονομάζεται “Tracker Detect” που θα τους επιτρέψει να σαρώσουν για ένα άγνωστο AirTag κοντά.

Ωστόσο, το Tracker Detect λειτουργεί προς το παρόν μόνο όταν η εφαρμογή είναι ανοιχτή. Το AirTags θα κουδουνίζει αυτόματα όταν απομακρυνθεί από τον αρχικό ιδιοκτήτη.

Η Apple σημειώνει ότι η λήψη μιας ειδοποίησης για ένα άγνωστο AirTag δεν σημαίνει απαραίτητα ότι σας παρακολουθούν, καθώς η συσκευή και το στοιχείο στο οποίο είναι συνδεδεμένη ενδέχεται να χαθούν πραγματικά.
ertnews.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *