exnet.gr
Τεχνολογία - Επιστήμη
Τεχνολογίες του μέλλοντος που θα κάνουν καλύτερη την ζωή μας
23/03/2021

Νανορομπότ που καταπολεμούν τον καρκίνο, αυτόνομα οχήματα και όλα όσα φαντάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, βρίσκονται πιο κοντά μας από ποτέ.

Οι τεχνολογίες που θα κάνουν τις ζωές μας καλύτερες στο μέλλον
Νανορομπότ που καταπολεμούν τον καρκίνο, εξελιγμένα συστήματα μετάφρασης, αυτόνομα οχήματα και όλα όσα φαντάζουν σενάριο επιστημονικής φαντασίας, βρίσκονται πιο κοντά μας από ποτέ.Η ταχύτατη ανάπτυξη ενός εμβολίου για μια πανδημία που ξεκληρίζει την ανθρωπότητα είναι ένα πρόσφατο παράδειγμα του τι μπορεί να πετύχει η επιστήμη μέσα σε λίγους μήνες για να σώσει ζωές, αλλά και να τις βελτιώσει.Η πρόοδος της τεχνολογίας κάνει πλέον ταινίες επιστημονικής φαντασίας να έχουν γίνει επιστημονική πραγματικότητα και το μέλλον προβλέπεται συναρπαστικό.Ας δούμε μερικές επαναστατικές τεχνολογίες που ήδη χρησιμοποιούνται και αναμένεται να εξελιχθούν περαιτέρω τα χρόνια που έρχονται προσφέροντας στο ανθρώπινο είδος οφέλη που ούτε καν είχε αναλογιστεί.

Όχι πια χαμένοι στη μετάφραση

Στο Star Trek, το πλήρωμα του Enterprise επικοινωνεί με εξωγήινες φυλές χρησιμοποιώντας έναν… πανδιαστημικό αυτόματο μεταφραστή. Το λογισμικό αυτό μετατρέπει ουσιαστικά τις συνομιλίες σε μια ξένη γλώσσα σε Αγγλικά, άμεσα και με τη φωνή του ομιλητή.

Αυτό το σενάριο επιστημονικής φαντασίας δεν απέχει πλέον και πολύ από την πραγματικότητα μιας και τα λογισμικά μετάφρασης εξελίσσονται και χρησιμοποιούν τη φωνή του χρήστη για να μεταφράσουν και ταυτόχρονα να μεταγλωττίσουν σε πραγματικό χρόνο αυτά που λέει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Google Translatotron, το οποίο δεν χρησιμοποιεί την κλασική πορεία μετάφρασης σε κείμενο και από εκεί σε μεταγραφή και πάλι σε ομιλία. Μεταφράζει κατά τμήματα, με διαχωρισμό της ομιλίας και ανάλυσης των συχνοτήτων της φωνής, για τη δημιουργία ενός νέου φάσματος στη γλώσσα που επιθυμεί ο χρήστης.

Έτσι εσύ μπορείς να μιλήσεις στα αγγλικά σε έναν Ρώσο, για παράδειγμα, και αυτός να ακούσει μεταφρασμένα αυτά που λες με τη φωνούλα σου. Για την ώρα, αντίστοιχα πρότζεκτ βρίσκονται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, αλλά με τον καιρό θα βελτιώνονται διαρκώς μέχρι να τελειοποιηθούν.

Καθαρότερος αέρας

Είναι ξεκάθαρο ότι οι χώρες πρέπει να κάνουν πολύ περισσότερα για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα για να διατηρήσουν την παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας για αυτόν τον αιώνα στους 1,5-2 ° C. Ο πιο φυσικός τρόπος για να γίνει αυτό είναι η επέκταση των δασών και η αφαίρεση του άνθρακα από τον αέρα μέσω της φωτοσύνθεσης. Όμως υπάρχει και ο τρόπος της επιστήμης.

Η Carbon Engineering, για παράδειγμα, μια καναδική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2009, κατασκευάζει ένα μηχάνημα στις ΗΠΑ που μπορεί να δεσμεύσει 1 εκατομμύριο τόνους άνθρακα κάθε χρόνο, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να αποθηκευτούν υπόγεια ή να χρησιμοποιηθούν για άντληση πετρελαίου. Προς το παρόν το κόστος είναι αρκετά μεγάλο, όμως η τεχνολογία αυτή βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, και θα μπορούσε τα επόμενα χρόνια να γίνει ολοένα και πιο δημοφιλής καθώς το κόστος μειώνεται και νέες εταιρείες μπαίνουν στο παιχνίδι.

Πλην αυτού, οι επιστήμονες ήδη αναζητούν τρόπους δέσμευσης του άνθρακα όχι μόνο στην ξηρά αλλά και στον ωκεανό, μειώνοντας ταυτόχρονα την οξίνιση ήτοι τη μείωσης του pΗ τους,η οποία επηρεάζει αρνητικά τη θαλάσσια ζωή και προκαλείται από την αύξηση των εκπομπών CO2. Αυτές οι διαφορετικές μέθοδοι δέσμευσης άνθρακα αναμένεται να καταλάβουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο στις συζητήσεις για το κλίμα τα επόμενα χρόνια, έτσι ώστε οι προβλέψεις για πλήρης διάλυση του οικοσυστήματος μας να μην βγουν αληθινές και να μη χρειαστεί να μεταναστεύσουμε στο Διάστημα.

Πάμε όλοι μαζί σε μια αποικία

Μιας και το αναφέραμε πάντως, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να μεταναστεύσουμε σε άλλους πλανήτες, είτε λόγω καταστροφής του δικού μας είτε λόγω υπερπληθυσμού. Τα σχέδια για να αποικήσουμε άλλους πλανήτες ήδη ετοιμάζονται, και ο Άρης φαίνεται να είναι μια από τις πρώτες επιλογές. Με τα άλματα στην τεχνολογία, αυτό το όραμα του μέλλοντος θυμίζει λιγότερο πλέον επιστημονική φαντασία και περισσότερο πραγματικότητα τις προσεχείς δεκαετίες.

Ήδη η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι μέχρι το 2030 σκοπεύει να εγκαταστήσει μια ανθρώπινη αποικία στη Σελήνη με αρχικό πληθυσμό 4 έως 12 ατόμων, ενώ η Ιαπωνία, σχεδιάζει επανδρωμένες αποστολές μέχρι το 2030, και η Κίνα προτίθεται να κάνει το ίδιο μέχρι το 2036. Ο Ευρωπαϊκός Διαστημικός Οργανισμός από την πλευρά του, έχει ήδη ανακοινώσει τη δημιουργία ενός διεθνούς σεληνιακού χωριού με τη βοήθεια μεγάλων «κατασκευαστικών-εκτυπωτών 3D».

Αυτόνομη και ηλεκτρική οδήγηση

Τίποτα από τα δύο δεν είναι καινούργιο, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ήδη γεμίζουν τους δρόμους σε παγκόσμια κλίμακα, όμως γίνονται ολοένα και καλύτερα στην απόδοσή τους με ακόμα πιο ισχυρές μπαταρίες, ενώ οι σταθμοί φόρτισης αυξάνονται και πληθύνονται.

Ταυτόχρονα, η αυτόνομη οδήγηση δέχεται επενδύσεις εκατομμυρίων και αναμένεται να αλλάξει τον κόσμο των συγκοινωνιών. Ήδη σε περίπου 50 αστικά κέντρα σε όλο τον πλανήτη κυκλοφορούν δοκιμαστικά πλήρως αυτόνομα οχήματα, ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις μέχρι το 2030 περισσότεροι από τους μισούς ανθρώπους που σήμερα οδηγούν, θα αφήσουν μια και καλή το τιμόνι για χάρη της αυτόνομης οδήγησης.

Επίσης, θεωρητικά πάντα, θα μπορούσαν να μειώσουν τον αριθμό των τροχαίων. Υπολογίζεται πως 95% των τροχαίων στην Ευρώπη προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα από ανθρώπινο λάθος και σύμφωνα με αρκετές στατιστικές αναλύσεις, η τεχνολογία των αυτόνομων οχημάτων, ενδέχεται να μειώσει τις απώλειες από τροχαία κατά 90%, μέχρι το 2050. 

Το μέγεθος δεν μετράει

Από τη στιγμή που η επιστήμη μπορεί να ελέγξει άτομα και μόρια και να τα συναρμολογήσει για να κάνει συγκεκριμένες εργασίες σε μοριακό επίπεδο, τότε μπορεί να δημιουργήσει και τα συστήματα θα φέρουν επανάσταση στον τρόπο που ζούμε. Η κατασκευή τέτοιων έξυπνων και αόρατων μηχανογραφικών μηχανημάτων είναι ο κύριος στόχος της νανοτεχνολογίας. Πως εφαρμόζεται αυτή και πώς μας αφορά;

Αρκεί να αναφέρουμε πως το περασμένο έτος, τα εγχυόμενα νανορομπότ έδωσαν πρώτη φορά το βροντερό παρόν και αναμένεται να συμβάλουν σημαντικά στον αντικαρκινικό αγώνα. Οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιούργησουν νανορομπότ, τα οποία, ταξιδεύοντας στο αίμα, θα μεταφέρουν αντικαρκινικά φάρμακα και επιλεκτικά θα στοχεύουν εναντίον καρκινικών κυττάρων στους μαστούς.

Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 10.000 διπλώματα ευρεσιτεχνίας στη νανοτεχνολογία έχουν κατατεθεί στο γραφείο διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ. Η παγκόσμια επιχείρηση νανοτεχνολογίας αναμένεται να ανέλθει σε 125 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024, με νεοσύστατες εταιρείες σε μεγάλες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των GE, Intel, Samsung, BASF και AkzoNobel, αναπτύσσοντας προϊόντα και λύσεις γύρω από τη νανοτεχνολογία.

«Πειράζοντας» τα γονίδια για καλό

Όταν το ανθρώπινο γονιδίωμα καταγράφηκε αναλυτικά για πρώτη φορά το 2003, χρειάστηκαν 13 χρόνια εργασίας και κόστισε σχεδόν 3 δισεκατομμύρια δολάρια. Από τότε, το κόστος έπεσε στα 600 $ και ο χρόνος που απαιτείται για την δημιουργία της αλληλουχίας έχει συρρικνωθεί σε μερικές εβδομάδες.

Αυτές οι αλλαγές επέτρεψαν την ταχεία εξέλιξη των μεθόδων γονιδιοποίησης, ιδιαίτερα της CRISPR, μιας επαναστατικής μεθόδου γενετικής τροποποίησης που επιτρέπει την άμεση επέμβαση στον γονότυπο ενός οργανισμού με σκοπό την ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση συγκεκριμένων γονιδίων.

Θεωρητικά, μια μέθοδος σαν αυτή μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε: αρκεί να φανταστούμε πως, εφόσον η γενετική αυτή τεχνολογία θα εξελίσσεται όσο περνά ο χρόνος, είναι πολύ πιθανό σε μερικές δεκαετίες ο καθένας από εμάς να είναι σε θέση να προαποφασίσει εξ’ ολοκλήρου όλα τα χαρακτηριστικά του φαινοτύπου του παιδιού του ή ακόμα και να τροποποιήσει τα δικά του.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η απόπειρα Κινέζων επιστημόνων να εισαγάγουν ζωντανά κύτταρα τα οποία είχαν επεξεργαστεί γενετικά στους πνεύμονες ενός καρκινοπαθούς ασθενούς. Τα κύτταρα αυτά αφαιρέθηκαν μέσω αιμοληψίας και σε αυτά, μέσω της CRISPR «σβήστηκε» ένα συγκεκριμένο γονίδιο το οποίο συνέβαλε στην εξάπλωση του καρκίνου.
πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *