exnet.gr
Διαδίκτυο
Τηλεκπαίδευση σε τεντωμένο σχοινί
14/12/2020

Εν μέσω των έντονων αντιδράσεων μεγάλης μερίδας εκπαιδευτικών για την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να τους επιχορηγήσει με €200 για την αγορά και χρήση προσωπικού τους υπολογιστή στην εκπαιδευτική διαδικασία, αρχίζει σήμερα κι επισήμως η εξ αποστάσεως εκπαίδευση για τους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

thlekpaideyshΤα παιδιά θα βρίσκονται στα σπίτια τους, όπου μέσω του προγράμματος TEAMS θα συνδεθούν διαδικτυακά στα μαθήματά τους, τα οποία θα μεταφερθούν στη βάση του Ωρολογίου Προγράμματός τους αναλόγως και των ρυθμίσεων που έκαναν τα σχολεία τους. Όσον αφορά στους εκπαιδευτικούς, θα βρίσκονται κανονικά στο σχολείο τους, εκτός όσοι εκπαιδευτικοί ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και για τους οποίους έγιναν οι απαραίτητες διαδικασίες και συνεννοήσεις. Οι εκπαιδευτικοί θα παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στους μαθητές από τις σχολικές αίθουσες με αρκετούς από αυτούς να σημειώνουν πως θα διαφανεί στην πράξη κατά πόσο τα σχολεία μπορούν ή όχι να αντεπεξέλθουν στην τηλεκπαίδευση.

Όσον αφορά στη συζήτηση για το σχέδιο επιχορήγησης των εκπαιδευτικών για αγορά και χρήση προσωπικού υπολογιστή με το ποσό των €200, μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών επέκρινε έντονα την απόφαση αυτήν, επισημαίνοντας στον υπουργό Παιδείας πως θα ήταν ορθότερο το εν λόγω κονδύλι να χρησιμοποιηθεί για εξοπλισμό των σχολείων και κάλυψη των κενών που τεχνολογικά έχουν, αλλά επίσης στην οικονομική ενίσχυση μαθητών που δεν έχουν τα απαραίτητα για να μετέχουν στο μάθημα. Πολλοί ήταν οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι δημόσια έκαναν λόγο για απόφαση-προσβολή, η οποία στοχεύει στον αποπροσανατολισμό από ουσιώδη προβλήματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η έντονη αντίδραση εκπαιδευτικών έφτασε στο υπουργείο Παιδείας, το οποίο απάντησε σημειώνοντας πως «το σχέδιο έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο και οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτηση μαζί με τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά. Ως εκ τούτου, όσοι δεν ενδιαφέρονται δεν χρειάζεται να το δηλώνουν δημόσια».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έχουν από καιρό ενημερωθεί για το σχέδιο ενθάρρυνσης και δεν υπήρξε αντίδραση. Τουναντίον, αυτή ήταν και εισήγηση της ΟΛΤΕΚ. Ταυτόχρονα, ανταποκρίνεται στις κατ’ επανάληψη δημόσιες δηλώσεις του προέδρου της ΟΕΛΜΕΚ για τη συμβολή εκπαιδευτικών με χρήση των προσωπικών συσκευών τους».

Αναφορές και στον εξοπλισμό σχολείων

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας αναφέρεται και στο επίμαχο θέμα του εξοπλισμού στα σχολεία, σημειώνοντας ότι έχουν εγκριθεί δαπάνες αρκετών εκατομμυρίων, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη προγραμματισμός πλήρους εξοπλισμού των σχολείων, έργο που προχωρά σε δυο άξονες:

>> Προωθείται, σε συνεργασία με το υφυπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, σχέδιο για τον εξοπλισμό 6.000 αιθουσών διδασκαλίας σε όλα τα σχολεία, μέσα από διαδικασία διαγωνιστικών προσφορών,

>> Στη βάση υφιστάμενης διαδικασίας προσφορών-πλαισίου, το υπουργείο έχει φροντίσει και διαφοροποίησε κάποια δεδομένα σε συνεργασία με το Γενικό Λογιστήριο προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι ελλείψεις που παρατηρούνται στην αγορά και προχωρά σε προμήθεια αρχικά 2.200 συσκευών mini-PC, που θα παραδοθούν μετά τις αργίες των Χριστουγέννων. Πρόσθετοι 1.600 φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές θα παραδοθούν από τον προμηθευτή που εξασφάλισε την προσφορά, στη συνέχεια.

«Είναι εξάλλου γνωστό ότι, από την προηγούμενη σχολική χρονιά για τις ανάγκες τηλεκπαίδευσης, το υπουργείο Παιδείας έχει διανείμει δωρεάν συσκευές σε μαθητές που δεν διαθέτουν προσωπικό εξοπλισμό. Στα σχολεία διατίθενται από την έναρξη του σχολικού έτους σχεδόν 7.500 συσκευές, ενώ έχει εξασφαλίσει σχεδόν δύο χιλιάδες πακέτα σύνδεσης στο διαδίκτυο για όσα παιδιά δεν έχουν σύνδεση στο σπίτι», σημειώνει το υπουργείο.

Ημερίδα για την Ψηφιακή Εκπαίδευση

Σήμερα το υπουργείο Παιδείας, σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, διοργανώνει διαδικτυακή επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Η Ψηφιακή Εκπαίδευση στην Κύπρο». Στόχος είναι η ενίσχυση της εκπαίδευσης μέσω της πλήρους αξιοποίησης της ψηφιακής τεχνολογίας. Στην ημερίδα θα παρουσιαστεί η πολιτική του υπουργείου για την ψηφιακή τεχνολογία στην εκπαίδευση, οι πρακτικές που εφαρμόζονται στις σχολικές μονάδες, καθώς και εισηγήσεις πανεπιστημιακών. Η ημερίδα θα διεξαχθεί σήμερα από τις 16:00 έως τις 19:00. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να την παρακολουθήσουν στον σύνδεσμο: www.moec.gov.cy/psifiaki-ekpaidefsi.

Πηγή: https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1081703/tilekpaidefsi-se-tentomeno-schoini

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *