exnet.gr
Τεχνολογία - Επιστήμη
Τον εγκέφαλο δεινοσαύρου κατάφεραν να αναπαραστήσουν ερευνητές με τρισδιάστατη τεχνολογία
16/12/2020

DINOΣτην τρισδιάστατη αναπαράσταση του εγκεφάλου ενός Thecodontosaurus προχώρησαν μελετητές στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Zoological Journal of the Linnean Society».

Ο Thecodontosaurus ή αλλιώς ο «δεινόσαυρος του Μπρίστολ» αφού τα απολιθωμένα του οστά ανακαλύφθηκαν το 1834 στο Μπρίστολ της Αγγλίας, είναι ένα γένος σαυροποδόμορφου που έζησε κατά τα τέλη της τριασικής περιόδου.

Εμφανίστηκε πριν από περίπου 251 εκατομμύρια έως 199 εκατομμύρια χρόνια, ενώ είχε μακρύ λαιμό και ήταν φυτοφάγος.

Τι αποκάλυψε η μελέτη

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης και τρισδιάστατης μοντελοποίησης για την ψηφιακή ανασυγκρότηση του εγκεφάλου και, όπως υποστηρίζουν, οι ενδοκρανιακές ανακατασκευές, οι οποίες δημιουργήθηκαν από αξονικές τομογραφίες, αποκάλυψαν σημαντικά χαρακτηριστικά, όπως το ότι το είδος περπατούσε σε δύο πόδια και ήταν στρεβλωτικό, πράγμα που σημαίνει ότι προσαρμόστηκε ειδικά για να τρέχει.

Όπως δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Αντόνιο Μπαλέλ: «Η ανάλυσή μας για τον εγκέφαλο του Thecodontosaurus αποκάλυψε πολλά συναρπαστικά χαρακτηριστικά, μερικά από τα οποία ήταν αρκετά εκπληκτικά. Ενώ οι μετέπειτα συγγενείς του μετακινήθηκαν έντονα και στα τέσσερα, τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτό το είδος μπορεί να είχε περπατήσει με δύο πόδια και να ήταν περιστασιακά σαρκοβόρο».

​Τα τρισδιάστατα μοντέλα ρίχνουν επίσης φως στους λοβούς των ζώων, οι οποίοι αποτελούν μέρος της παρεγκεφαλίδας και παίζουν ρόλο στη διατήρηση της ισορροπίας και του μυϊκού τόνου.

«Ακόμα κι αν ο πραγματικός εγκέφαλος δεν υπάρχει εδώ και καιρό, το λογισμικό μάς επιτρέπει να αναδημιουργήσουμε το σχήμα του εγκεφάλου και του εσωτερικού αυτιού μέσω των διαστάσεων των κοιλοτήτων που έχουν απομείνει. Ο εγκέφαλος του Thecodontosaurus διατηρείται όμορφα, οπότε το συγκρίναμε με άλλους δεινόσαυρους, εντοπίζοντας κοινά χαρακτηριστικά και ορισμένα που αφορούν συγκεκριμένα αυτό το είδος» εξήγησε ο Μπαλέλ.

«Ο εγκέφαλός του έδειξε ακόμη και τη λεπτομέρεια των λοβών, που βρίσκονται στο πίσω μέρος του εγκεφάλου, οι οποίοι είναι σημαντικοί για την ισορροπία. Το μεγάλο τους μέγεθος δείχνει [sic] ότι ήταν διπολικό. Αυτή η δομή σχετίζεται επίσης με τον έλεγχο της ισορροπίας και των ματιών, καθώς και τις κινήσεις του λαιμού, υποδηλώνοντας ότι ο Thecodontosaurus ήταν σχετικά ευκίνητος και μπορούσε να κρατήσει ένα σταθερό βλέμμα ενώ κινείται γρήγορα» πρόσθεσε.

Οι ικανότητες του Thecodontosaurus

Η ανοικοδόμηση των εσωτερικών αυτιών επέτρεψε επίσης στους ερευνητές να προσδιορίσουν ότι ο Thecodontosaurus μπορούσε να ακούσει καλύτερα σε σύγκριση με άλλα ζώα. Στην πραγματικότητα, η συχνότητα ακοής ήταν σχετικά υψηλή, γεγονός που υποδηλώνει ότι θα μπορούσε να «αναγνωρίσει ποικίλους στεναγμούς και ήχους από διαφορετικά ζώα», εξηγεί το δελτίο τύπου.

Αν και η διατροφή του ζώου έχει συζητηθεί εδώ και πολύ καιρό, οι μελέτες αποκαλύπτουν ότι τα μέρη του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διατήρηση του κεφαλιού, των ματιών και του βλέμματος κατά τη διάρκεια της κίνησης ήταν καλά αναπτυγμένα, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο Thecodontosaurus θα μπορούσε να πιάσει ένα θήραμα, σημείωσε ο Μπαλέλ.

Ωστόσο, η ανάλυση των ερευνητών διαπίστωσε επίσης πως, η μορφολογία των δοντιών του δεινοσαύρου έδειξε ότι τα φυτά ήταν το κύριο συστατικό της διατροφής του.

«Είναι πιθανό να υιοθέτησε συνήθειες παμφάγων» σημείωσε ο Μπαλέλ.

Πώς η τρισδιάστατη απεικόνιση βοηθά την Παλαιοντολογία

Ο Μάικ Μπέντον, που υπογράφει επίσης τη μελέτη, επικρότησε και εκείνος με τη σειρά του την τρισδιάστατη τεχνολογία που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας.

«Είναι υπέροχο να βλέπουμε πώς οι νέες τεχνολογίες μας επιτρέπουν να μάθουμε ακόμη περισσότερα, για το πώς ζούσε αυτός ο μικρός δεινόσαυρος πριν από περισσότερα από 200 εκατομμύρια χρόνια» είπε ο Μπέντον.

«Ξεκινήσαμε να δουλεύουμε στον Thecodontosaurus το 1990 και είναι το έμβλημα του Προγράμματος Δεινοσαύρων του Μπρίστολ, ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα όπου οι μαθητές πηγαίνουν να μιλήσουν για την επιστήμη στα τοπικά σχολεία. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε τόσο πολλά καλά διατηρημένα απολιθώματα ενός τόσο σημαντικού δεινόσαυρου εδώ στο Μπρίστολ. Αυτό μας βοήθησε να κατανοήσουμε πολλές πτυχές της βιολογίας του Thecodontosaurus, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές ερωτήσεις σχετικά με αυτό το είδος που δεν έχουν διερευνηθεί ακόμη» κατέληξε.

ΠΗΓΗ: https://sputniknews.gr/texnologia/202012159154259-ton-egkefalo-deinosaurou-kataferan-na-anaparastisoun-me-trisdiastati-tehnologia-ereunites/

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *