exnet.gr
Τεχνολογίες
Το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που τροφοδοτείται από τον ήλιο (βίντεο)
15/12/2020

to-ilektriko-ochima-tis-apteraΤο μέλλον των πηγών ενέργειας που θα «κινούν» το αυτοκίνητο μας τα επόμενα χρόνια δεν φαίνεται να βρίσκεται στο έδαφος, αλλά στον ουρανό.

Μια αμερικανική startup ανακοίνωσε πρόσφατα την κυκλοφορία ενός φουτουριστικού οχήματος που θα τροφοδοτείται από τον ήλιο. Το νέο αυτοκίνητο είναι το πρώτο ηλιακό ηλεκτρικό όχημα στον κόσμο.

Αν και δεν τροφοδοτείται εξ ολοκλήρου από τα ηλιακά του πάνελ, ο συνδυασμός των πάνελ μαζί με τον υγρόψυκτο ηλεκτροκινητήρα του αυτοκινήτου του δίνει εντυπωσιακή «διάρκεια ζωής» στο δρόμο. Ο συνδυασμός ηλιακής και ηλεκτρικής ενέργειας δίνει στο αυτοκίνητο μέγιστη εμβέλεια 1000 μιλίων με μία μόνο φόρτιση.

Ωστόσο, η Aptera Motors – η startup που βρίσκεται πίσω από τον σχεδιασμό του φουτουριστικού οχήματος – εκτιμά ότι οι περισσότεροι οδηγοί δεν θα χρειαστεί να φορτίζουν το όχημα τους συχνά (ή ίσως και καθόλου), καθώς το αυτοκίνητο μπορεί να διανύει έως και 45 μίλια την ημέρα μόνο με την ηλιακή ενέργεια.

Η εταιρεία άνοιξε τις προπαραγγελίες για το νέο ηλεκτρικό όχημα την Παρασκευή, δίνοντας στη δημοσιότητα λεπτομέρειες και μερικές φιλόδοξες υποσχέσεις για την απόδοση του καινούργιου της project. Οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι έχουν κατασκευάσει το ηλεκτρικό όχημα με το μεγαλύτερο εύρος που έχει διατεθεί ποτέ στο κοινό.

Σύμφωνα με την Aptera, όλα αυτά θα συμβούν πολύ σύντομα. Η εταιρεία σχεδιάζει να ξεκινήσει άμεσα την παραγωγή και να παραδώσει τα πρώτα οχήματα το 2021.

Η πρώτη «παρτίδα» 330 οχημάτων – με την ονομασία Paradigm και Paradigm+ – εξαντλήθηκαν σε λιγότερο από 24 ώρες, με τους υποψήφιους αγοραστές να κάνουν κράτηση με μόλις 100 δολάρια. To Paradigm θα έχει εμβέλεια έως 400 μίλια και θα κοστίζει 25.900 δολάρια, ενώ το Paradigm+ θα έχει εμβέλεια έως 1000 μίλια και θα κοστίζει 46.900 δολάρια.

Aptera Motors
Το φουτουριστικό όχημα της Aptera Motors. © Aptera Motors

Το όχημα μοιάζει σαν να είναι βγαλμένο από την ταινία επιστημονικής φαντασίας «Τρον». Το μαύρο «σώμα» του οχήματος έχει σχεδιαστεί με αεροδυναμικές καμπύλες και φουτουριστικά φώτα LED, ενώ διαθέτει 180 ηλιακά πάνελ.

Travel See Feel

O Γιάννης και η Ανδρομάχη μοιράζονται τις καλύτερες στιγμές από τα ταξίδια τους

Το αυτοκίνητο στηρίζεται μόνο σε τρεις τροχούς και έχει ιδιαίτερα χαμηλή οπισθόκληση, κάτι που το καθιστά γρήγορο, ευέλικτο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Μπορεί να φτάσει από τα 0 στα 60 χιλιόμετρα την ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα του είναι τα 110 χιλιόμετρα την ώρα.

Η εταιρεία αναφέρει ότι θα υπάρχει αρκετός χώρος για δύο επιβάτες (και ένα κατοικίδιο) στο εσωτερικό του οχήματος.

Πηγη: https://travelestate.gr/15601/no-borders/to-proto-ilektriko-aytokinito-poy-trofodoteitai-apo-ton-ilio-vinteo/

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *