exnet.gr
Τεχνολογίες
Υποστηρίζει το Asynchronous Compute η νέα GTX 1080
11/05/2016

Αρκετό καιρό πολλοί enthusiast χρήστες αναρωτιούνται για το αν κάρτες από την Nvidia με Maxwell ή Pascal αρχιτεκτονική είναι ικανές να αξιοποιήσουν το Asynchronous Compute, η οποία είναι μια τεχνολογία που επιτρέπει στην κάρτα γραφικών να εκτελεί πολλαπλές διεργασίες την ίδια χρονική στιγμή.

Η τεχνολογία αυτή ξεκίνησε να εκμεταλλεύεται τις ικανότητες του DirectX μέσα από τον τίτλο, Ashes of the Singularity. Τα πρώτα benchmarks έδειχναν πως η AMD κατέχει μεγάλο πλεονέκτημα στον εν λόγο τομέα, με αυτό να συνεχίζει έως και σήμερα σε πολλούς τίτλους που κάνουν χρήση του DirectX 12. Αρκετοί ήταν αυτοί που παρατήρησαν την μεγάλη βελτίωση στην απόδοση, μέσα από το Ashes of the Singularity, το οποίο χρησιμοποιεί το DirectX 12 και το Asynchronous Compute. Αυτό προκάλεσε μεγάλη διαμάχη ανάμεσα σε πολλούς game developers και την Nvidia, για το πόσο σημαντικός είναι ο υπολογισμός της απόδοσης των γραφικών.

Με το ντεμπούτο της GTX 1080, η Nvidia έκανε γνωστό ότι η κάρτα θα υποστηρίζει την τεχνολογία Asynchronous Compute. Συγκεκριμένα το δελτίο Τύπου που δημοσίευσε, αναφέρει: «Η αύξηση στο bandwidth και το καλύτερο power efficiency επιτρέπουν στην GTX 1080 να τρέχει με ταχύτητες που δεν ήταν ποτέ εφικτές. Η συχνότητα της ξεπερνάει τα 1700 MHz, ενώ η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας βρίσκεται μόλις στα 180 Watts. Το Asynchronous Compute βελτιώνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ ταυτόχρονος αυξάνει την απόδοση των παιχνιδιών. Παράλληλα, υπάρχει το νέο GPU Boost 3.0 δίνοντας την δυνατότητα για καλύτερο overclocking’’.

Η παραπάνω δήλωση αποτελεί μια σημαντική επιβεβαίωση από την Nvidia. Πλέον και οι δύο εταιρίες (Nvidia και AMD) υποστηρίζουν το Asynchronous Compute, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους game developers να την χρησιμοποιήσουν μελλοντικά. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι σαφές το πόσο αποδοτική είναι η τεχνολογία αυτή στις κάρτες της Nvidia, σε σύγκριση με τις κάρτες της AMD.
unboxholics.com

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *