exnet.gr
Αυξήθηκαν 16% στη Βρετανία οι απάτες μέσω Δικτύου και τηλεφώνου
17/10/2014

Μορφή επιδημίας παίρνουν στη Βρετανία οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές απάτες, που χτυπούν κάθε δύο λεπτά ένα νέο θύμα, αφαιρώντας του εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες στερλίνες.

Σύμφωνα με τελευταία στοιχεία της βρετανικής υπηρεσίας καταπολέμησης του ηλεκτρονικού εγκλήματος, οι διαδικτυακές και τηλεφωνικές απάτες αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 16% από το 2012 έως το 2013 ενώ οι επιτήδειοι αφαίρεσαν από τα θύματά τους τουλάχιστον 250 εκατ. στερλίνες (περίπου 270 εκατ. ευρώ) από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2014. Κάθε μήνα στις αρχές φθάνουν περίπου 19.000 καταγγελίες και μόνο το 5% από αυτές επιλύονται.

Στις πιο συνηθισμένες τηλεφωνικές και διαδικτυακές απάτες, που στοχεύουν άτομα τρίτης ηλικίας, συγκαταλέγονται: «τα κέρδη από λοταρία, για την απόκτηση των οποίων απαιτείται κατάθεση ποσού», «ψεύτικα προγράμματα συνταξιοδότησης ή ιατρικής περίθαλψης», «εξαιρετικά αποδοτικές επενδύσεις», «ηλεκτρονικά μηνύματα που υποτίθεται ότι προέρχονται από την τράπεζα και ζητούν πληροφορίες οι οποίες επιτρέπουν στους εγκληματίες να αφαιρούν ηλεκτρονικά ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς», «ηλεκτρονικά καταστήματα που υποτίθεται ότι πωλούν προϊόντα σε οικονομικές τιμές αλλά αποδεικνύονται φαντάσματα».

«Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι εκτός ελέγχου. Και κοστίζει σε πολίτες και πολιτεία χιλιάδες στερλίνες», δηλώνει ο επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου ζητώντας συντονισμένη δράση για να πάψουν οι απάτες. Οι αρχές ζητούν από τους πολίτες εγρήγορση και ψυχραιμία. «Οταν κάποιος σας καλεί και σας λέει ότι είναι από την τράπεζά σας, πάρτε το όνομά του, κλείστε το τηλέφωνο και καλέστε στο υποκατάστημα για να δείτε τι πραγματικά συμβαίνει – μη δίνετε τα στοιχεία σας», αναφέρεται στην ειδική ιστοσελίδα Action Fraud της Μητροπολιτικής Αστυνομίας. Στην ίδια σελίδα υπάρχει εφαρμογή στην οποία οι πολίτες μπορούν να ελέγχουν εάν μία επενδυτική πρόταση η οποία τους γνωστοποιήθηκε μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού μηνύματος, είναι πραγματική ή παγίδα.

 

Πηγη

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *