exnet.gr
Τεχνολογίες
Amiga: Ένας θρύλος των υπολογιστών
11/02/2021

Οι νεότεροι των 40 ετών – άντε και κάποιοι των 35 – δεν έχουν ιδέα τι είναι η Amiga. Οι υπόλοιποι όμως γνωρίζουν ότι πολύ πριν το PlayStation, τα multimedia PCs, τα εντυπωσιακά γραφικά και τον surround ήχο, υπήρξε μια σειρά υπολογιστών που έφερε την «επανάσταση».

Πάμε να δούμε μαζί πως μια σειρά υπολογιστών που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα μέσα της δεκαετίας του 1980 κατάφερε να φέρει την επανάσταση στους home υπολογιστές, να προσφέρει εντυπωσιακά γραφικά και ήχο, να διαθέτει ένα multitasking γραφικό λειτουργικό σύστημα, όταν οι περισσότεροι έγραφαν εντολές σε μια μονόχρωμη οθόνη.

Όλα αυτά, ακόμα περισσότερα και παράλληλα να έχει μείνει χαραγμένη στη μνήμη αφού μέχρι και σήμερα η κοινότητα της Amiga είναι ενεργή και ιδιαίτερα δυναμική, με χιλιάδες μηχανήματα σε πλήρη λειτουργία, νέα games, ακόμα και νέο hardware για αυτά τα μηχανήματα που είναι έως και 36 ετών σήμερα.

Η ιδέα ξεκίνησε στην Atari

Όσο περίεργο και αν φαίνεται αυτό, μιας το αντίπαλο δέος της Amiga εκείνη την εποχή ήταν η σειρά υπολογιστών Atari ST, η αρχή έγινε στην Atari.

Ο Jay Miner εργαζόταν ως μηχανικός στην Atari, είχε εμπλακεί ενεργά στη δημιουργία μιας από τις πλέον επιτυχημένες κονσόλες όλων των εποχών, του Atari VCS 2600 και στα τέλη της δεκαετίας του 1970 είχε αναπτύξει τη σειρά 8-bit συστημάτων της εταιρείας, Atari 400 και Atari 800.

Jay Miner – Ο πατέρας της Amiga

Το 1979 λοιπόν η Motorola, διέθεσε στην αγορά τον νέο της επεξεργαστή με όνομα 68000, έναν επεξεργαστή επάνω στον οποίο ο Jay Miner ονειρεύτηκε να στήσει ένα νέο υπολογιστή. Η Atari δεν ενθουσιάστηκε με την ιδέα και βρήκε πολλούς λόγους να του αρνηθεί τη δημιουργία αυτού του υπολογιστή. Πολλοί εικάζουν όχι ότι δεν εμπιστεύονταν την ιδέα του, αλλά η εταιρεία είχε επενδύσει μεγάλα ποσά για τα Atari 400 και Atari 800, οπότε θεωρούσε περιττό να ξεκινήσει  μια μεγάλη επένδυση εκείνη την περίοδο.

Αφού ο Jay Miner ήθελε να πραγματοποιήσει το όνειρο του και η Atari δεν είχε την διάθεση να τον βοηθήσει αποφάσισε να αποχωρήσει. Ο Jay Miner δεν ήταν ο μόνος που αποχώρησε, το 1979 αποχώρησε ο Larry Kaplan όταν ζήτησε αύξηση στο μισθό του και του αρνήθηκαν. Ο Larry Kaplan ήταν ένας από τους κορυφαίους προγραμματιστές για την θρυλική κονσόλα Atari VCS 2600. Όταν αποχώρησε από την Atari ο Larry Kaplan ίδρυσε, μαζί με άλλους πρώην συναδέλφους του, τη δική του εταιρεία, την Activision, η οποία θα γινόταν αργότερα μια πολύ μεγάλη εταιρεία στη βιομηχανία του gaming.

 

Hi-Toro & η γέννηση της Amiga

Μέχρι το 1982 ο Jay Miner εργαζόταν εκτός της βιομηχανίας μια ομάδα επενδυτών όμως προσέγγισε τον Larry Kaplan και του πρότειναν να δημιουργήσει μια νέα gaming πλατφόρμα. O Larry Kaplan μίλησε με τον Jay Miner και τον προσέλαβε για να αναλάβει το hardware κομμάτι στη νέα εταιρεία με όνομα Hi-Toro.

Από το πρωτότυπο σύστημα με κωδική ονομασία Lorraine

Η κωδική ονομασία του συστήματος ήταν Lorraine και «νονός» ήταν ο Jay Miner ο οποίος είχε μια πολιτική να ονομάζει τα συστήματα με κάποιο γυναικείο όνομα. Στην περίπτωση αυτή ήταν το όνομα της συζύγου του προέδρου της εταιρείας η οποία ονομαζόταν Lorraine Morse.

Όταν ο Larry Kaplan αποχώρησε από την εταιρεία στα τέλη του 1982 ο Jay Miner πήρε προαγωγή σε επικεφαλής μηχανικός και η εταιρεία μετονομάστηκε σε Amiga Corporation.

 

Η μεγάλη έκπληξη στη CES του 1984

Ένα αρχικό πρωτότυπο σε breadboard είχε δημιουργηθεί περίπου στα τέλη του 1983 και η CES τον Ιανουάριο του 1984 ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να παρουσιάσουν τη δουλειά τους.

Από το πρωτότυπο σύστημα με κωδική ονομασία Lorraine

Βέβαια υπήρχαν αρκετά προβλήματα, όπως για παράδειγμα ότι το λειτουργικό σύστημα δεν ήταν έτοιμο, οπότε αποφασίστηκε να παρουσιαστεί ένα demo που θα επιδείκνυε τις δυνατότητες του νέου συστήματος που ετοίμαζε η εταιρεία.

Κάνε εγγραφή στοTechblogγια περισσότερα videos

Το σύστημα παρουσιάστηκε στη CES τον Ιανουάριο του 1984 με ένα animation πραγματικού χρόνου που ονομάστηκε Boing Ball. Ήταν μια μπάλα κόκκινη και λευκή η οποία χοροπηδούσε, εμφάνιζε σκιά και άφησε άναυδους τους επισκέπτες της έκθεσης. Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που η συγκεκριμένη μπάλα έγινε το επίσημο λογότυπο της Amiga Coproration. Αρκετοί επισκέπτες αναζήτησαν το σύστημα που κατάφερνε να αποδώσει αυτό το demo μιας και δεν πίστευαν ότι μπορούσε να υπάρξει υπολογιστής με αυτή την ισχύ.

Βέβαια όσο και αν αναζήτησαν το σύστημα δεν το βρήκαν αφού στην έκθεση οι άνθρωποι της Amiga Corporation είχαν πάει με το πρωτότυπο που είχε ακόμα και τα custom κυκλώματα ήχου και γραφικών φτιαγμένα σε breadboards.

 

Το εκβιαστικό δάνειο της Atari και η κίνηση ματ της Commodore

Μετά την τεράστια επιτυχία στη CES του Ιανουαρίου του 1984 παρουσίασαν ένα περισσότερο εξελιγμένο σύστημα τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς στη CES. Παρόλα αυτά το ενδιαφέρον από εταιρείες δεν ήταν μεγάλο μιας και ακόμα η αγορά κλυδωνιζόταν από το μεγάλο οικονομικό crash της βιομηχανίας του gaming του 1983.

Το αρχικό λογότυπο της Amiga Corporation

Παράλληλα η εταιρεία από τις αρχές του 1984 πλέον είχε αρχίσει να έχει πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας μιας και δεν είχε ακόμα κάποιο ολοκληρωμένο προϊόν στην αγορά.

Εξαιτίας του οικονομικού crash της gaming βιομηχανίας, αλλά και του εμπορικού πολέμου στην αγορά των home υπολογιστών η Atari την ίδια περίοδο έχανε περισσότερα από 1 εκατομμύρια δολάρια κάθε εβδομάδα. Από την άλλη το αντίπαλο δέος της εποχής, η Commodore, εμπορικά πήγαινε αρκετά καλά χάρη στον Commodore 64, αλλά αρκετοί υπάλληλοι της εταιρείας μαζί με τον Jack Tramiel, ιδρυτή της εταιρείας, αποχώρησαν από αυτή.

Έτσι η Commodore, όπως και η Atari είχαν μείνει πρακτικά χωρίς πλάνο για την αντικατάσταση των home υπολογιστών τους με συστήματα 16-bit νέα γενιάς.

Ο Jack Tramiel φεύγοντας από την Commodore ίδρυσε την Tramel Technologies με στόχο το σχεδιασμό ενός home υπολογιστή 16-bit επόμενης γενιάς.

Jack Tramiel – Ιδρυτής της Commodore και αργότερα ιδιοκτήτης της Atari

Η Warner, ιδιοκτήτρια της Atari, είχε αποφασίσει στα μέσα του 1984 να ξεφορτωθεί την Atari και ήρθε σε συμφωνία με τον Jack Tramiel ο οποίος θα εξαγόραζε την Atari χωρίς χρήματα με στόχο την εξυγίανση της.

Ο Jack Tramiel ήδη γνώριζε για το σύστημα που ετοίμαζε η Amiga Corporation και επίσης γνώριζε για τα οικονομικά προβλήματα της εταιρείας. Έτσι ήρθε σε συμφωνία με τον Jay Miner και του προσέφερε υπό μορφή δανεισμού χρήματα, 500.000 δολάρια σε ένα πρακτικά εκβιαστικό δανεισμό. Ο όρος ήταν πως αν δεν κατάφερνε η Amiga Corporation να εξοφλήσει το δάνειο οι πατέντες για τα custom chip που είχε σχεδιάσει θα έρχονταν στην ιδιοκτησία της Atari.

Τελικά ο Jay Miner ήρθε σε συμφωνία για εξαγορά της Amiga Corporation από την Commodore και έτσι την τελευταία στιγμή και εκεί που Jack Tramiel δεν το περίμενε, έλαβε επιταγή εξόφλησης του δανείου και βέβαια έχασε τα custom chip μέσα από τα χέρια του.

Amiga 1000 και ο θρύλος ξεκινά

Το πρώτο μοντέλο ανακοινώθηκε στις 23 Ιουλίου του 1985 από την Commodore στη νέα σειρά υπολογιστών Amiga. Το όνομα του ήταν Commodore Amiga 1000, γνωστή και ως A1000.

Amiga 1000 με οθόνη Commodore 1081 και εξωτερικό floppy drive Commodore Amiga 1010

Η πρώτη Amiga ερχόταν βασισμένη στον επεξεργαστή 68000 της Motorola, πανίσχυρος για τα δεδομένα του 1985, ενώ ενσωμάτωνε custom κύκλωμα ήχου με κωδικό όνομα Paula το οποίο προσέφερε 4-κάναλο ήχο, αλλά και custom κύκλωμα γραφικών. H μνήμη RAM ήταν 256KB και μπορούσε να επεκταθεί εργοστασιακά στα 512KB, ενώ με εξωτερικό slot μπορούσε συνολικά να φτάσει τα – εξωπραγματικά για την εποχή – 8,5MB.

Ξεχώριζε ακόμα και για το σχεδιασμό της, αφού ερχόταν σε μορφή desktop συστήματος το οποίο όμως ήταν αρκετά κομψό και παράλληλα είχε προβλεφθεί να έχει από κάτω του τόσο κενό όσο χρειαζόταν για να μπορεί ο χρήστης να αποθηκεύει το πληκτρολόγιο του όταν δεν το χρησιμοποιεί.

Το λειτουργικό σύστημα ήταν το AmigaOS 1.0, προσέφερε multitasking και γραφικό περιβάλλον, εντυπωσιακά χαρακτηριστικά για την εποχή. Η τιμή που ανακοινώθηκε η Amiga 1000 ήταν 1.285 δολάρια ΗΠΑ – κάτι ανάλογο με σημερινά 3.100 δολάρια – και για home σύστημα ήταν αρκετά υψηλή, παρόλα αυτά συγκριτικά με τον ανταγωνισμό και για παράδειγμα τον Macintosh που χρησιμοποιούσε τον ίδιο επεξεργαστή, ήταν αρκετά οικονομικότερο.

Amiga 500 η τεράστια εμπορική επιτυχία

Η Amiga 1000 είχε κάνει μεγάλη εντύπωση, παρόλα αυτά η υψηλή τιμή της δεν της επέτρεπε να κάνει μια μεγάλη εμπορική επιτυχία στην αγορά. Στην Commodore λοιπόν ο σχεδιασμός για το μέλλον ήταν σαφής. Χρειάζονταν ένα σύστημα που θα είχε τις δυνατότητες της Amiga 1000 παράλληλα όμως θα είχε σημαντικά μειωμένη τιμή.

Amiga 500 με έγχρωμη οθόνη Commodore 1084S και δεύτερο εξωτερικό floppy drive Commodore Amiga 1010 στα αριστερά της.

Τον Ιανουάριο του 1987 στη CES έγινε η αποκάλυψη δύο νέων συστημάτων, της Amiga 2000 που ήταν μια ακόμα προσθήκη με περισσότερες δυνατότητες επέκτασης στη γκάμα μετά την Amiga 1000, αλλά και της Amiga 500 ενός συστήματος που είχε όλη τη δύναμη των μεγαλύτερων αδερφών της, αλλά με σημαντικά μειωμένη τιμή.

Η Amiga 500 ερχόταν βασισμένη στον Motorola 68000, ενσωμάτωνε μνήμη RAM 512KB, ένα floppy drive για δισκέτες 3,5 ιντσών με χωρητικότητα 880KBκύκλωμα ήχου 4 καναλιών, κύκλωμα γραφικών που επιτρέπει στις χαμηλές αναλύσεις εμφάνιση 32 χρήματων από μια παλέτα 4096 χρωμάτων και έως 4096 ταυτόχρονα χρώματα στο HAM mode. Η τιμή διάθεσης που ανακοινώθηκε ήταν τα 699 δολάρια ΗΠΑ – περίπου 1600 δολάρια ΗΠΑ σήμερα.

Η Amiga 500 ήταν το σωστό μηχάνημα, στη σωστή τιμή, την κατάλληλη χρονική στιγμή και έτσι έγινε σχεδόν αμέσως τεράστια εμπορική επιτυχία.

Big box Amigas

Η τεράστια εμπορική επιτυχία της Amiga 500 έφερε στην Commodore τη δυνατότητα να επεκτείνει την γκάμα με συστήματα της σειράς Amiga.

Amiga 2000

Έτσι από το 1987 που είδαμε για πρώτη φορά την Amiga 2000 η εταιρεία κυκλοφόρησε αρκετά ακόμα συστήματα που απευθύνονταν στον επαγγελματία. Ακολούθησε το 1989 η Amiga 2500, πρακτικά όχι κάποιο νέο μοντέλο αλλά μια Amiga 2000 κάρτα επιταχυντή με επεξεργαστές 68020 και 68030 της Motorola, αντίστοιχο μοντέλο ήταν και η Amiga 1500, η οποία πωλήθηκε αποκλειστικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και ήταν μια Amiga 2000 με δύο floppy drives, χωρίς σκληρό δίσκο.

Amiga 3000

Το 1990 κυκλοφόρησε η Amiga 3000 ένα σύστημα βασισμένο στον επεξεργαστή 68030 της Motorola και παράλληλα το πρώτο σύστημα της σειράς που ερχόταν με θύρες επέκτασης Zorro III. Μαζί η Amiga 3000UX ένα σύστημα με λειτουργικό σύστημα UNIX, ενώ ένα χρόνο αργότερα, το 1991, κυκλοφόρησε η πρώτη Amiga με σχεδιασμό tower, η A3000T, μια παραλλαγή της A3000.

Commodore CDTV

Το 1991 η Commodore παρουσίασε ένα πραγματικά ξεχωριστό μοντέλο, το Commodore CDTV, ένα σύστημα που εμφανισιακά δεν μοιάζει με υπολογιστή. Λανσαρίστηκε σαν ένα σύστημα home multimedia entertainment, όπως μπορείτε να δείτε από τις φωτογραφίες μοιάζει περισσότερο με CD player της εποχής.

Commodore CDTV

Εσωτερικά το σύστημα έκρυβε τα τεχνικά χαρακτηριστικά μιας Amiga 500 με επεξεργαστή τον 68000 της Motorola, ενσωμάτωνε μνήμη RAM 1ΜΒ, είχε τα ίδια custom chips για γραφικά και ήχο, ενώ διέθετε και ένα CD-ROM drive μονής ταχύτητας.

Στην πίσω πλευρά του διέθετε πληθώρα θυρών, μεταξύ αυτών και είσοδο για πληκτρολόγιο, ποντίκι αλλά και θύρα για floppy drive, οπότε μπορούσε κανείς να το μετατρέψει εύκολα σε μια Amiga 500.

Εμπορικά δεν σημείωσε μεγάλη επιτυχία, κυρίως λόγο της υψηλής τιμής διάθεσης μιας και ανακοινώθηκε στα 999 δολάρια ΗΠΑ, κάτι αντίστοιχο με περίπου 1900 δολάρια ΗΠΑ σήμερα. Οπότε ήταν ένα ακριβό σύστημα για την εποχή του, ενώ παράλληλα κυκλοφορούσε η Amiga 500 με πλέον μειωμένη τιμή και υπό μορφή επέκτασης εξωτερικό CD-ROM για αυτή.

Amiga 500 Plus και Amiga 600

Από το 1987 που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά η Amiga 500 το 1991, τέσσερα ολόκληρα χρόνια μετά, η Commodore κυκλοφόρησε στην αγορά την Amiga 500 Plus, ένα ελαφρά ανανεωμένο σύστημα με ίδια πρακτικά χαρακτηριστικά με την Amiga 500.

Amiga 500 Plus

Ερχόταν με standard 1ΜΒ μνήμης RAM, διέθετε το ελαφρά ανανεωμένο κύκλωμα γραφικών ECS και νέα έκδοση του kickstart ROM την 2.04 πλέον (οι Amiga 500 έρχονταν με εκδόσεις kickstart ROM 1.2 και 1.3).

Αυτό προφανώς δεν ήταν αρκετό για να καλύψει το χαμένο έδαφος η Commodore, ενώ παράλληλα το νέο kickstart έφερε και κάποιες ασυμβατότητες, που άφησαν ένα κάπως αρνητικό όνομα για την Amiga 500 Plus στην αγορά. Παρόλα αυτά με κάποιες «πατέντες» τρίτων η Amiga 500 Plus μπορούσε να παίξει κανονικά τα πάντα από την βιβλιοθήκη λογισμικού της Amiga 500.

Ήδη στην Commodore σχεδίασαν μια οικονομικότερη έκδοση της Amiga 500 / 500 Plus η οποία θα κυκλοφορούσε ως Amiga 300. Υπολόγιζαν ότι θα κυκλοφορήσει με τιμή 50 έως 60 δολάρια χαμηλότερη από την Amiga 500.

Amiga 600 με οθόνη Commodore 1084S

Τελικά στη CeBIT τον Μάρτιο του 1992 ανακοινώθηκε η Amiga 600 και ήταν ένα σύστημα που ξένισε πολλούς εκείνη την περίοδο. Ήταν μια εξέλιξη της Amiga 500 Plus μιας και διέθετε την ίδιο επεξεργαστήμνήμη αλλά και κύκλωμα γραφικών, αλλά παράλληλα της έλειπε το αριθμητικό πληκτρολόγιο, ενώ από την άλλη ενσωμάτωνε θύρα PCMCIA, αλλά και προαιρετικά εσωτερικά σκληρό δίσκο μιας και ενσωματώνει IDE controller. Στην πράξη κατέληξε να είναι ελαφρά ακριβότερη από την Amiga 500 Plus.

Στόχος ήταν να φέρει νέες πωλήσεις πριν την κυκλοφορία της νέας 32-bit Amiga που η Commodore σχεδίαζε.

Amiga 1200

Στις 21 Οκτωβρίου του 1992 η Commodore ανακοίνωσε τo νέo 32-bit σύστημα της σειράς, τη νέα Amiga 1200 με τιμή 599 δολάρια ΗΠΑ – περίπου 1100 δολάρια ΗΠΑ σήμερα.

Amiga 1200 με οθόνη Commodore 1084S

Η Amiga 1200 ερχόταν με τον επεξεργαστή 68EC020 της Motorola, ενσωμάτωνε 2MB μνήμης RAM η οποία μπορούσε να επεκταθεί έως 8MB ακόμα με κάρτα στο expansion slot χωρίς αλλαγή επεξεργαστή ή έως 256MB ακόμα στο expansion με αλλαγή επεξεργαστή και με 4MB στο PCMCIA slot.

Διαθέτει το νέο κύκλωμα γραφικών AGA – Advanced Graphics Architecture – με δυνατότητα για 256 χρώματα στην οθόνη ή για 262.144 χρώματα παράλληλα σε HAM-8 mode, θύρα επέκτασης PCMCIA και εσωτερικά δυνατότητα για σκληρό δίσκο με τον IDE controller που ενσωματώνει.

Μαζί της με το kickstart 3.0 κυκλοφόρησε με τη νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος AmigaOS 3.0.

Amiga 4000

Μαζί με την Amiga 1200 η Commodore ανακοίνωσε και ένα νέο big box σύστημα, την Amiga 4000, ένα πανίσχυρο σύστημα για την εποχή. Κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις, μια με τον επεξεργαστή 68EC030 και μια με τον 68040 της Motorola, με το νέο λειτουργικό σύστημα AmigaOS 3.0.

Amiga 4000 με οθόνη Commodore 1960

Ερχόταν με 2MB μνήμης RAM η οποία μπορούσε να επεκταθεί με επιπλέον 16MB μνήμης με SIMMs. Το σύστημα ενσωμάτωνε το νέο AGA chipset για τα γραφικά, IDE controller για σκληρό δίσκο, διέθετε εσωτερικά τέσσερις 32-bit Zorro III expansion slots, αλλά και πληθώρα θυρών στην πίσω πλευρά με συμβατότητα για παλαιότερα accessories.

Amiga CD32 η πρώτη κονσόλα της σειράς

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα από την κυκλοφορία των νέας γενιάς 32-bit Amiga 1200 και Amiga 4000, συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 1993 η Commodore ανακοινώνει την πρώτη κονσόλα της εταιρείας, το Amiga CD32.

Amiga CD32

Το Amiga CD32 έγινε διαθέσιμο το Σεπτέμβριο του 1993 και ήταν μέλος των συστημάτων Amiga όπως αποδεικνύει και το hardware του. Βασισμένο στον επεξεργαστή 68EC020 της Motorola, ενσωμάτωνε 2MB μνήμης RAM, διαθέτει το νέο AGA chipset γραφικών και όπως γίνεται αντιληπτό είναι μια κονσόλα βασισμένη στο hardware της Amiga 1200 με βασικότερη διαφορά τη χρήση CD-ROM αντί για floppy drive.

H πορεία του εντυπωσιακή από την αρχή παρόλο που η Commodore λόγο οικονομικών προβλημάτων που είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, δεν μπορούσε να καλύψει εύκολα τη ζήτηση για το Amiga CD32. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο των Χριστουγέννων του 1993 το Amiga CD32 αποτέλεσε το 38% των πωλήσεων όλων των CD-ROM drive στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Το επίσημο λανσάρισμα του Amiga CD32 δεν έγινε ποτέ στις ΗΠΑ, όπως είχε προγραμματιστεί για τα τέλη Φεβρουαρίου ή αρχές Μαρτίου του 1994 εξαιτίας οικονομικών προβλημάτων.

Η πτώχευση

Η Commodore έπρεπε να πληρώσει 10 εκατομμύρια δολάρια για δικαιώματα της πατέντας XOR που χρησιμοποιούσε και άνηκε στην εταιρεία Cad Track κάτι που δεν έγινε ποτέ λόγο οικονομικών προβλημάτων. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ομοσπονδιακός δικαστής να εκδώσει εντολή με βάση την οποία απαγορευόταν η εταιρεία να εισάγει οτιδήποτε στις ΗΠΑ.

Παράλληλα υπήρχαν διαθέσιμα πολλά Amiga CD32 σε stock σε αποθήκη της Commodore στις Φιλιππίνες όπου και διέθετε εργοστάσιο για να τροφοδοτεί την αγορά των ΗΠΑ. Έτσι μη μπορώντας να πουλήσει τα Amiga CD32 έμειναν εκεί μέχρι να κανονιστεί και το χρέος που υπήρχε στους ιδιοκτήτες των εγκαταστάσεων.

Όπως γίνεται αντιληπτό τα οικονομικά της Commodore βρίσκονταν σε φαύλο κύκλο και έτσι η εταιρεία στις 29 Απριλίου 1994 κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Μετά την πτώχευση

Τα περιουσιακά στοιχεία της Commodore αγοράστηκαν από την Escom, μια Γερμανική εταιρεία κατασκευής PC η οποία δημιούργησε μια θυγατρική εταιρεία με το όνομα Amiga Technologies.

Amiga 1200 σε έκδοση Magic Pack – με συνοδευτικό λογισμικό στη συσκευασία – μετά την επανακυκλοφορία της από την Amiga Technologies

Η Escom επανακυκλοφόρησε την Amiga 1200 και την Amiga 4000T, ενώ έκανε διαθέσιμη και μια νέα έκδοση της Amiga 4000T με επεξεργαστή 68060 της Motorola. H Amiga Technologies φαινόταν ότι είχε μπει σε ένα δρόμο αφού το 1996 στην έκθεση CeBit παρουσίασε το Amiga Walker, ένα πρωτότυπο σύστημα που εξέλιξε η ίδια και στόχο είχε να αντικαταστήσει την Amiga 1200.

Το πρωτότυπο Amiga Walker

Παρόλα αυτά δεν είδαμε ποτέ το Amiga Walker στην παραγωγή αφού τον Ιούλιο του 1996 η Escom, μητρική εταιρεία της Amiga Technologies πτώχευσε!

Τη σκυτάλη πήρε η Αμερικανική εταιρεία κατασκευής PC, Gateway 2000 η οποία και αγόρασε το brand Amiga. H Gateway 2000 ανακοίνωσε μάλιστα και τα πλάνα της για το μέλλον της Amiga.

Παρόλα αυτά ξαφνικά το 2000 η Gateway μη έχοντας κυκλοφορήσει κανένα προϊόν που να σχετίζεται με την Amiga αποφάσισε να πουλήσει το brand Amiga.

Η ενεργή κοινότητα σήμερα

Οι τελευταίες Amiga που κυκλοφόρησαν ήταν η Amiga 1200 και η Amiga 4000 πριν από 29 χρόνια και η Amiga CD32 πριν από 28 χρόνια.

Παρά τις σχεδόν 3 δεκαετίες χωρίς νέο υπολογιστή η κοινότητα της Amiga παραμένει ενεργή σε μεγάλο βαθμό αν σκεφτεί κανείς ότι πρόκειται για υπολογιστές σχεδόν 30 ετών. Πρακτικά υπολογιστές που συγκριτικά με τους σημερινούς είναι «αρχαία ιστορία».

Υπάρχουν όχι μόνο αρκετές χιλιάδες Amiga σε πλήρη λειτουργία σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο αλλά και μια, όπως ανέφερα παραπάνω, ενεργή κοινότητα.

Επειδή και ο υπογράφων είναι φίλος της Amiga – και διαθέτει μια πλήρως λειτουργική – είναι γνωστό ότι η κοινότητα ακόμα και σήμερα δημιουργεί τόσο νέο hardware για τα αγαπημένα της μηχανήματα, όσο και νέο software.

Τα τελευταία χρόνια σε επίπεδο hardware έχουμε δει από νέα πλαστικά cases για να αντικαταστήσουν οι φίλοι της Amiga 1200 τα παλιά κιτρινισμένα, νέα πλαστικά κουμπιά για το πληκτρολόγιο, νέες κάρτες επιτάχυνσης με ταχύτερους επεξεργαστές, νέες κάρτες μνήμης για την επέκταση σε Amiga 500, 600 και 1200.

The Greek Stick – TGS Joystick

Ελληνικού ενδιαφέροντος hardware το νέο TGS Joystick – The Greek Stick – το οποίο είναι εμπνευσμένο από τα θρυλικά, επίσης Ελληνικής κατασκευής joysticks, της δεκαετίας του 1990 που κατασκεύαζε ο Ανερούσης, τα γνωστά στους gamers της εποχής και αθάνατα μέχρι σήμερα, PacMan και Tomahawk. Το σχεδιασμό και την υλοποίηση έχει κάνει ο – φίλος – Κώστας Χατζηβασιλείου, γνωστός στην Ελληνική κοινότητα των retro υπολογιστών ως dinohatzi. και βέβαια το joystick είναι συμβατό όχι μόνο με Amiga, αλλά με τα περισσότερα συστήματα της εποχής που έχουν είσοδο 9-pin για joystick.

Επιπλέον σε επίπεδο software έχουμε δει πολλά νέα games να κυκλοφορούν για την Amiga και προσωπικά θεωρώ σημαντικό να αναφέρω ένα με Ελληνικό ενδιαφέρον.

Πρόκειται για το Worthy ένα παιχνίδι action puzzle το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα το 2018 και διεθνώς έλαβε πολύ καλές κριτικές. Το παιχνίδι δημιούργησε μια ομάδα τριών ταλαντούχων ανθρώπων μεταξύ αυτών του «δικού μας» Γιάννη Τσακίρη, γνωστό στην Ελληνική κοινότητα retro υπολογιστών ως tsak. Ο Γιάννης δεν έχει ασχοληθεί μόνο με το Worthy αλλά και με άλλα amiga games τα τελευταία χρόνια.

Κάνε εγγραφή στοTechblogγια περισσότερα videos

Για όποιον ενδιαφέρετε μπορεί να βρει το Worthy προς αγορά σε ψηφιακή μορφή, σε δισκέτα 3,5 ιντσών, σε CD ακόμα και σε boxed έκδοση για να απολαμβάνει στο ράφι του.

Όπως γίνεται αντιληπτό η Amiga ήταν… πολύ σκληρή για να πεθάνει, όπως λένε οι φίλοι της αφού 30 χρόνια μετά η κοινότητα είναι ενεργή, ασχολείται μαζί της, ενώ από πολλούς θεωρείται ως ο δημοφιλέστερος – σε χρήση – retro υπολογιστής σήμερα, αν και οι φίλοι του Commodore 64 μπορεί να έχουν ενστάσεις.
πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *