Το Genesis Block είναι το σημείο «big bang» του αμετάβλητου blockchain του Bitcoin. Στο σημερινό άρθρο θα κάνουμε μια μικρή αναδρομή και θα δούμε κάποια ιστορικά στοιχεία και το πως ξεκίνησαν όλα.

Το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 γεννήθηκε το Bitcoin.

Με τη δημιουργία του πρώτου Bitcoin Block, γνωστού ως «Genesis Block«, το πρώτο σετ των 50 BTC είχε πλέον εξορυχθεί.

Το Genesis Block θεωρείται η αρχή του Bitcoin και η αρχή της επανάστασης του κρυπτονομισμάτων. Άλλοι θεωρούν ότι τα «γενέθλια του Bitcoin» είναι στην πραγματικότητα τρεις μήνες νωρίτερα, όταν δηλαδή κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Bitcoin whitepaper στο οποίο ο αγνώστου ταυτότητας Satoshi Nakamoto είχε περιγράψει το Bitcoin.

Ως το πρώτο μπλοκ που δημιουργήθηκε ποτέ, το Genesis Block είναι η αρχή της αμετάβλητης βάσης δεδομένων που είναι το Bitcoin blockchain (βλέπε Κρυπτονόμισμα | Κατηγορίες – Προβλέψεις – Επένδυση και πως γίνεσαι η τράπεζά σου) και αντιπροσωπεύει το πρώτο παράδειγμα peer-to-peer ψηφιακού νομίσματος που διασφαλίζεται από τις αρχές της κρυπτογραφίας.

Advertisements

Η Γένεση του Bitcoin

Το Genesis Block του Bitcoin αναφέρεται και ως «μπλοκ 0» και αναφέρεται ως την απόσταση του από το πρώτο block που δημιουργήθηκε στο blockchain. Οπότε το μπλόκ 1 έχει απόσταση 1 από το Genesis Block, το 10ο block, έχει 10 blocks απόσταση από το Genesis Block κλπ.

Κάθε μπλοκ συνδέεται διαδοχικά μεταξύ του προηγούμενου και του επόμενου μπλοκ, (εξ ου και ο όρος «blockchain») και αυτή η αλυσιδωτή διασύνδεση αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ασφάλειας του blockchain. Κάθε μπλοκ λοιπόν περιέχει πληροφορίες σχετικά με τις συναλλαγές μέσα σε αυτό και ένα hash από τις πληροφορίες του προηγούμενο μπλοκ. Το επόμενο μπλοκ θα περιέχει το hash των δεδομένων από τα προηγούμενα μπλοκ, και ούτω καθεξής.

Όπως όλα τα μπλοκ, το Genesis Block, είχε μια ανταμοιβή που σχετίζεται με αυτό. Ως το πρώτο μπλοκ που είχε εξορυχθεί, αυτή η επιβράβευση ήταν ακριβώς 50 BTC.

Για παράδειγμα, η ανταμοιβή διανέμεται στο άτομο που είναι υπεύθυνος για την επιτυχή εξόρυξη του σχετικού μπλοκ, ο οποίος μπορεί στη συνέχεια να το ξοδέψει όπως θέλει. Αλλά το Genesis Block είναι η εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα. Αν και η ανταμοιβή των 50 BTC μεταφέρθηκε σε μια διεύθυνση πορτοφολιού:

1A1zP1eP5QGefi2DMPTfTL5SLmv7DivfNa

Genesis block του bitcoin

δεν μπορεί να ξοδευτεί !.

Επειδή, είναι το πρώτο μπλοκ (block 0) που υπάρχει και άρα δεν μπορεί να συνδεθεί με ένα προηγούμενο μπλοκ ίσως να οδήγησε τον Satoshi στην απόφαση να μην υποβάλει την ανταμοιβή των 50 BTC στη βάση δεδομένων συναλλαγών του Bitcoin για να μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Παρ ‘όλα αυτά, οποιοδήποτε άλλο BTC που αποστέλλεται στην παραπάνω πρώτη διεύθυνση Bitcoin πορτοφολιού μπορεί να χρησιμοποιηθεί (δαπανηθεί) από τον κάτοχο της διεύθυνσης που πιθανώς ανήκει στον Satoshi. Συνολικά, μέχρι σήμερα έχουν σταλεί σε αυτή την διεύθυνση 18,37 BTC, με τις περισσότερες από αυτές τις συναλλαγές να αξίζουν λίγα cents του $.

Η διεύθυνση αυτή τείνει να λαμβάνει αρκετές πληρωμές κάθε εβδομάδα και κανείς δεν ξέρει ακριβώς γιατί γίνεται. Ορισμένοι θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος αυτών που τα στέλνουν για να πούνε «ευχαριστώ» στον Satoshi. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό ότι τουλάχιστον μερικές από αυτές τις αποστολές ίσως να σκοπεύουν να πιέσουν τον Satoshi να αποκαλύψει ακούσια την ταυτότητά του μέσω της « Common input ownership heuristic », η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως, υπό τις κατάλληλες συνθήκες, να χρησιμοποιηθεί για τη σύνδεση μιας συναλλαγής με έναν πραγματικό πρόσωπο.

Σε αντίθεση με τη συντριπτική πλειονότητα των Bitcoin που εξορύσσονται σήμερα, το Genesis Block σχεδόν σίγουρα πρέπει να είχε εξορυχτεί με CPU. Αναλογιστείτε ότι το πρώτο μπλοκ είχε δυσκολία 1, που σημαίνει ότι πιθανότατα εξορύχτηκε σχεδόν αμέσως ενώ η δυσκολία εξόρυξης σήμερα είναι στα 21,4 τρισεκατομμύρια (και αυξάνεται) απαιτώντας εξαιρετικά εξειδικευμένες συσκευές εξόρυξης γνωστές ως «ASIC» για να παραμείνει ανταγωνιστική η εξόρυξη.

Περιέργως, υπήρχε μια καθυστέρηση 6 ημερών μεταξύ της εξόρυξης του πρώτου μπλοκ και του δεύτερου μπλοκ σε αντίθεση με τα 10 λεπτά καθυστέρησης που βλέπουμε σήμερα. Αυτό οδήγησε ορισμένους να υποθέσουν ότι ο Satoshi μιμήθηκε την ιστορία της δημιουργίας του κόσμου όπως αναφέρεται στην Βίβλο όπου για να δημιουργεί η Γη και τα πάντα γύρω της σε χρειάστηκαν 7 ημέρες, με την 7η ημέρα να είναι ημέρα ανάπαυσης.

Οι πρώτες μέρες του Bitcoin

Στις 31 Οκτωβρίου 2008, το Bitcoin ανακοινώθηκε σε μια λίστα αλληλογραφίας περί κρυπτογραφίας. Σε αυτό, ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε τη Λευκή Βίβλο του Bitcoin, με τίτλο Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System.

Τρεις μήνες αργότερα το δίκτυο του Bitcoin άρχισε να λειτουργεί, όταν ο Satoshi εξόρυξε το προαναφερθέν Genesis Block.

Η παλαιότερη έκδοση του πηγαίου κώδικα του Bitcoin, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2008, μεταφορτώθηκε στο Bitcointalk από τον χρήστη «Cryddit» το 2013 και περιέχει πολλά και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά που μας δίνουν κάποιες πληροφορίες για τον τρόπο σκέψης του Satoshi όταν έφτιαχνε το Bitcoin.

Τι είναι τα » Satoshi » και το Timechain

Ο Satoshi στον κώδικά του αναφέρεται στη μικρότερη υποδιαίρεση του 1 BTC ως σεντ. Αντίθετα σήμερα αυτά τα ονομάζουμε Satoshi.

Η αναλογία satoshi προς το bitcoin είναι 100 εκατομμύρια satoshi είναι 1 Bitcoin (ή αλλιώς 1 Satoshi =0.00000001 BTC). Επομένως αυτό μάλλον υποδηλώνει ότι πίστευε πως τα 100 εκατομμυριοστά του Bitcoin θα ισοδυναμούσαν με 0.01 $ βάζοντας την αξία του 1 Bitcoin σε αντιστοιχία με 1 εκατομμύριο δολάρια το κομμάτι.

Ο Satoshi περιέγραψε επίσης το blockchain του Bitcoin ως «timechain», καθώς είναι μια χρονολογική καταγραφή όλων των γεγονότων που συνέβησαν στο δίκτυο Bitcoin.

Bitcoin blockchain ως «timechain»

Γιατί τα Satoshi είναι χρήσιμα;

Τα Satoshi είναι χρήσιμα για την παγκόσμια υιοθέτηση του κρυπτονομίσματος. Σκεφτείτε για λίγο πόσο ακριβό είναι 1 Bitcoin σήμερα. Οπότε οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν υποδιαιρέσεις του Bitcoin (Satoshis) τα οποία παρέχονται σε ανταλλακτήρια όπως είναι το Binance.

Από την άλλη τα Satoshis είναι πιο βολικά ως αναφορά για όσους ασχολούνται με μικρότερα ποσά. π.χ. τα 1.000 Satoshis σε αντίθεση με το να γράφεις 0.0000001 Bitcoin. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει σύμβολο για το Satoshi επειδή η κοινότητα δεν έχει καταλήξει με συναίνεση σε κάποιο. Αλλά αυτή η μικρότερη μονάδα μέτρησης του Bitcoin γίνεται όλο και πιο χρήσιμη σε σχέση με την τιμή του Bitcoin οπότε ένα σύμβολο ίσως θα διευκόλυνε την επικοινωνία.

Ποιες είναι μερικές από τις μονάδες μέτρησης Bitcoin;

Ένα Bitcoin υποδιαιρείται σε οκτώ δεκαδικά ψηφία και αντιπροσωπεύει μια τιμή 10 στην 8η (δύναμη). Το Bitcoin χρησιμοποιεί και το Διεθνές Σύστημα Μονάδων και τα προθέματά του. Ακολουθούν οι πιο δημοφιλείς υποδιαιρέσεις του Bitcoin:

  • 1 dBTC (deci-bitcoin) = 0.1 BTC = 10,000,000 sat
  • 1 cBTC (centi-bitcoin) = 0.01 BTC = 1,000,000 sat
  • 1 mBTC (milli-bitcoin) = 0.001 BTC = 100,000 sat
  • 1 μBTC (micro-bitcoin) = 0.000001 BTC = 100 sat

Κατά κανόνα, η υπομονάδα micro-bitcoin (μBTC) ονομάζεται και ως «bit» από την κοινότητα.

Η πρώτη συναλλαγή και αγορά με Bitcoin

Παρόλο που το δίκτυο του Bitcoin ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 3 Ιανουαρίου 2009, χρειάστηκε περισσότερο από μία εβδομάδα για να γίνει η πρώτη συναλλαγή με Bitcoin. Σύμφωνα με το tweet της 12ης Ιανουαρίου 2008, φαίνεται ότι ο πρώτος που έλαβε Bitcoin από τον Satoshi είναι ο Hal Finney. Αυτή η συναλλαγή πραγματοποιήθηκε στο μπλοκ 170 και ήταν μια μεταφορά 10 BTC από τον Satoshi Nakamoto στον Hal Finney.

Τους πρώτους επτά μήνες ύπαρξης του Bitcoin, ο δημιουργός του Bitcoin, Satoshi Nakamoto εξόρυξε 1,1 εκατομμύρια Bitcoin. Αυτή η περιουσία, αξίζει τώρα πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και τα νομίσματα παραμένουν ανέγγιχτα μέχρι και σήμερα. Πολλά άτομα έχουν προταθεί ως ο πραγματικός Satoshi, αλλά η ταυτότητά του δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Το πρώτο έτος της κυκλοφορίας του Bitcoin, η αξία του ήταν σε μεγάλο βαθμό αυθαίρετη. Μία όμως από τις πρώτες τεκμηριωμένες εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν με Bitcoin τον Μάιο του 2010, όταν ο προγραμματιστής υπολογιστών Laszlo Hanyecz πλήρωσε 10.000 BTC για δύο πίτσες αξίας 41 $. Εκείνη την εποχή, αυτό αντιστοιχούσε στην τιμή περίπου 0,04 $ για κάθε BTC σε. Σήμερα, το Bitcoin που πλήρωσε αυτές τις πίτσες θα άξιζε περίπου 480 εκατομμύρια δολάρια .

Advertisements

Το κρυμμένο μήνυμα

Όταν η Λευκή Βίβλος Bitcoin κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Νοέμβριο του 2008, ο παγκόσμια οικονομία βρισκόταν σε ύφεση. Αυτή η περίοδος, χαρακτηρίζεται από δραματική πτώση στις εθνικές οικονομίες μεταξύ 2007 και 2009, με πολλές χώρες να βλέπουν τα ποσοστά ανεργίας τους να ανεβαίνουν στα ύψη, τα χρηματιστήρια να καταρρέουν και τις αγορές στέγασης να βουλιάζουν.

Ως αναφορά σε αυτήν την κατάσταση, ο Satoshi περιελάμβανε ένα κρυφό μήνυμα που αναφέρεται στην εφημερίδα The Times στην παράμετρο χρονικής σήμανσης του Genesis Block:

The Times 03/Jan/2009 Chancellor on brink of second bailout for banks
( Η Καγκελάριος στο χείλος της δεύτερης διάσωσης για τις τράπεζες)

Ο Satoshi έκρυψε επίσης το ίδιο κείμενο αντίστροφα όμως στη γραμμή 1616 του πηγαίου κώδικα του Bitcoin. Αυτό κρύφτηκε ως δεκαεξαδική συμβολοσειρά, η οποία όταν μετατραπεί σε κείμενο χρησιμοποιώντας έναν μετατροπέα HEX σε TEXT αποκαλύπτει το κείμενο:

sknab rof tuoliab dnoces για knirb no rollecnahC 9002 / naJ / 30 semiT ehT

Λόγω του χρονικής περιόδου της κυκλοφορίας του, εκτός από το κρυφό μήνυμα που περιέχεται στο Genesis Block, πιστεύεται ευρέως ότι το Bitcoin κυκλοφόρησε για να παρέχει ένα εναλλακτικό νομισματικό σύστημα σχεδιασμένο να αντιστέκεται στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν όλα τα παραδοσιακά FIAT νομίσματα, όπως είναι ο πληθωρισμός, η παραχάραξη και η διαφθορά.

Δεδομένου ότι έγινε πρόσφατα το πέμπτο μεγαλύτερο παγκόσμιο νόμισμα (μετά τα USD, EUR, CNY, και JPY) με βάση την κεφαλαιοποίηση της αγοράς και το γεγονός ότι έχει υιοθετηθεί από πολλές μεγάλες εταιρείες και έχει προκαλέσει την δημιουργία χιλιάδων άλλων παρόμοιων κρυπτονομίσματων που βασίζονται σε blockchain, θα λέγαμε ότι σημείωσε ικανοποιητική πρόοδο προς τον στόχο του Satoshi από τότε που εξορύχτηκε το πρώτο μπλοκ.

πηγή