exnet.gr
Τεχνολογίες
Iντερνετ από το διάστημα μέσω νανοδορυφόρων
27/05/2016

Δορυφορικό ίντερνετ ταχύτητας έως 1 gigabit ανά δευτερόλεπτο με ……παγκόσμια κάλυψη και χαμηλό κόστος υπόσχεται η νεοφυής Ισραηλινή εταιρία SkyFi.

Με την επιλογή της να χρησιμοποιήσει σμήνος από νανοδορυφόρους περί τη γη θεωρεί ότι έτσι θα διασυνδεθούν στον παγκόσμιο ιστό πολλές περιοχές χωρίς πρόσβαση σε δίκτυα μεταξύ των οποίων και οι φτωχότερες του πλανήτη.

Αν και χρόνια πριν είχε τεθεί το θέμα του δορυφορικού ίντερνετ τεχνολογικοί και οικονομικοί περιορισμοί είναι πιθανόν ότι δεν επέτρεψαν την γενικευμένη υλοποίηση.

Η πρόταση της SkyFi είναι απλή.

Οι νανοδορυφόροι τροχιακά καλύπτουν πλήρως τον πλανήτη και συνθέτουν μεταξύ τους ένα ενιαίο χαμηλού κόστους και υψηλών επιδόσεων τηλεπικοινωνιακό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό η αρχική εκτόξευση χρονικά τοποθετείται στα τέλη του 2017.

Όπως έχει περιγραφεί γενικά κάθε δορυφόρος συνήθως είναι ένας πομποδέκτης εν πτήσει.

Δέχεται σήματα από τη Γη και σε περίπτωση δικτύου τα προωθεί στους γειτονικούς ώστε να μεταδοθούν σε άλλες μακρινές γεωγραφικές περιοχές.

Επίσης λαμβάνει από τους γειτονικούς τους και με τα κάτοπτρα του στραμμένα προς τη γη στέλνει το σήμα σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.

Όπως αναφέρει ο Lab Itzhaki-Tami, με μεγάλη εμπειρία στη ισραηλινή αεροδιαστημική τεχνολογία συνιδρυτής της SkyFi, παρά την εξάπλωση του ίντερνετ σήμερα περί τα τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν εκτός σύνδεσης.

Θεωρεί την πρόταση της εταιρίας του τεχνικά εφικτή και οικονομικά βιώσιμη με τα σημερινά τεχνικά μέσα.

Επισημαίνει δε ότι πρόθεση της είναι να διασυνδέσει οποιονδήποτε βρίσκεται στη γη, στην θάλασσα και τον αέρα.

Ετσι επεκτείνει σημαντικά το επιχειρηματικό βεληνεκές του εγχειρήματος.

Η οικονομική λειτουργία του δικτύου

Η επιχειρηματολογία της SkyFi βασίζεται σε δυνατά δεδομένα που μένει βέβαια να αποδειχτούν στην πράξη.

Υποστηρίζει ότι το κόστος συνολικά για τους 60 νανοδορυφόρους είναι μικρότερο από αυτό που χρειάζεται για έναν μόνον μεγάλο συμβατικό δορυφόρο επικοινωνιών.

Επομένως με τα ίδια χρήματα δικτυώνεται ο πλανήτης και όχι μόνον μια μικρή περιοχή με αντιπροσωπευτικό παράδειγμα το σύστημα GPS.

Αλλωσε κάθε νανοδορυφόρος έχει μέγεθος περίπου όσο ένα μικρο κουτί μήκους 30 εκατοστών, μήκους και πλάτους αντίστοιχα 10 εκατοστών ενώ η διάμετρος του κατόπτρου θα είναι 55 εκατοστά.

Το μικρό μέγεθος κάθε νανοδορυφόρου επιτρέπει το «πακετάρισμα» πολλών σε ένα κοινό φορτίο το οποίο με ένα πύραυλο φορέα μεταφέρεται στο διάστημα.

Οταν φθάσει στο κατάλληλο υψόμετρο «ξεδιπλώνεται» το πακέτο και κάθε ένας από τους νανοδορυφόρους λαμβάνει την προκαθορισμένο σημείο στην τροχιά ώστε να σχηματίσει στην συνεχεία το παγκόσμιο δορυφορικό δίκτυο επικοινωνιών.

Αυτό είναι το πρώτο στάδιο εξοικονόμησης χρημάτων.

Το δεύτερο στάδιο εξοικονόμησης χρημάτων βασίζεται στην πλέον προωθημένη τεχνολογία για τα λεγόμενα «αυτοδιορθούμενα» κάτοπτρα.

Οπως την περιγράφει η SkyFi όταν ο δορυφόρος τεθεί σε τροχιά ο μηχανισμός της κεραίας του «ανοίγει» θυμίζοντας αλεξίπτωτο και παίρνει την μορφή κατόπτρου για ηλεκτρομαγνητική εκπομπή και λήψη.

Η υπό ανάπτυξη νέα τεχνολογία θα επιτρέπει στο κάτοπτρο να μικροδιορθώνει τον τρόπο λειτουργίας του αποκαθιστώντας έτσι ατέλειες στην επιφάνεια του ώστε, ανεξάρτητα απο αυτές, η ισχύς εκπομπής να παραμένει πάντα η ίδια.

Επίσης διατηρώντας σταθερά την στόχευση του κατόπτρου προς τη γη θα αντισταθμίζει μικρές αλλαγές στη θέση του δορυφόρου κατά την πολυετή διάρκεια της ζωής του.

Και στις δυο περιπτώσεις η σύνθετη αυτή διαδικασία θα γίνεται από ένα ειδικής κατασκευής εύκαμπτο δευτερεύοντα ανακλαστήρα, τεχνολογία την οποία αναπτύσσουν οι ερευνητές της SkyFi.

Η πρώτη έκδοση του νέου τύπου κεραίας ήδη βρίσκεται στα στάδιο των δοκιμών σε χώρο 50 τετραγωνικών μέτρων μέσα σε ειδικό θάλαμο που προσομοιώνει τις συνθήκες στο διάστημα.

Το προϊόν ήδη βρίσκεται υπό κατασκευή από υπεργολάβους στις ΗΠΑ και στο Ισραήλ.

Τεχνολογικά αυτό που προτείνει η SkyFi με τα σημερινά τεχνολογικά δεδομένα θεωρητικά ακούγεται εφικτό.

Για να γίνει ακόμη περισσότερο πειστική επισημαίνει ότι σήμερα το Ισραήλ διαθέτει υψηλού επιπέδου τεχνογνωσία και σε αυτή την κατηγορία.

Στη διαπίστωση αυτή συνυπολογίζεται και η συνολική συνεισφορά των Εβραίων μηχανικών που επαναπατρίστηκαν από την πρώην Σοβιετική Ένωση κατά την δεκαετία του ΄80.

Διαρκής έρευνα, συσσώρευση εμπειρίας και επιστήμονες δημιούργησαν τις προϋποθέσεις ώστε το Ισραήλ να κατέχει την 4η θέση παγκοσμίως ως προς τους εν χρήσει δορυφόρους.

Προηγμένη τεχνολογία και ανταγωνισμός

Υπάρχει όμως και η καθαρά εμπορική πλευρά της νέας τεχνολογίας στα συγκεκριμένα κάτοπτρα.

Ο παροχέας που χρησιμοποιεί τον δορυφόρο θα έχει την δυνατότητα να τροποποιεί την έκταση ή και την γεωγραφική περιοχή που «βλέπει» ανάλογα με τις ανάγκες των εκπομπών και της επιχειρηματικότης δραστηριότητας του.

Η δυνατότητα των νανοδορυφόρων να προσαρμόζονται σε συγκεκριμένες απαιτήσεις λειτουργίας αλλά και να παρέχουν ταυτόχρονα πολλαπλές υπηρεσίες σε διαφορετικής κατηγορίας πελάτες επιτρέπει την διαμόρφωση ανταγωνιστικής τιμής στην παροχή ίντερνετ.

Γι’ αυτό και ήδη αναζητούνται επιχειρήσεις με δραστηριοποίηση στο συγκεκριμένο χώρο προκειμένου να επενδύσουν.

Πίσω από όλα αυτά ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ένας σκληρός ο ανταγωνισμός με τους δυο γιγαντιαίες επιχειρήσεις, το Facebook και την Google.

Για τις τηλεπικοινωνιακές ανάγκες η πρώτη χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό από drones και συμβατικούς δορυφόρους ενώ η δεύτερη ειδικά μπαλόνια σε μεγάλο υψόμετρο.

Αν όντως λειτουργήσει η πρόταση της SkyFi τότε δεν είναι απίθανο εταιρίες που συνεργάζονται με τις δυο αυτές εταιρίες για οικονομικούς λόγους να στραφούν στην Ισραηλινή εταιρία.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η SkyFi δεν αποτελεί μεμονωμένη περίπτωση υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ καθώς περίπου 10 εταιρίες με προηγμένη δορυφορική τεχνογνωσία βρίσκονται στην παγκόσμια αγορά που σήμερα ανέρχεται στα 200 δις ετησίως.
efsyn.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *