exnet.gr
Τεχνολογίες
Sony Bravia XR με οθόνη OLED, σινεφίλ όσο ποτέ!
04/08/2021

Εντάξει τώρα, το ξέρουμε και… το ξέρεις: μπορεί μεν να θέλεις καινούργια τηλεόραση για το συναρπαστικό αθλητικό καλοκαίρι που διανύουμε και τις μεγάλες αναμετρήσεις που θέλεις να απολαύσεις, μα… «κακά τα ψέματα»: από Σεπτέμβρη τον κύριο λόγο στην ψυχαγωγία σου θα έχουν και πάλι οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές. Αυτός είναι ο λόγος άλλωστε που προσανατολίζεσαι – και σωστά – προς μία τηλεόραση τεχνολογίας OLED. Η Sony το γνωρίζει πολύ καλά, έχοντας την σινε-εμπειρία που απαιτείται για να προσφέρει «κινηματογραφικές» τηλεοράσεις εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, ειδικά φέτος, έχουμε… «δύο σε ένα»: μοντέλα Sony OLED που και όλα τα πλεονεκτήματα αυτών των οθονών επιδεικνύουν, και στον καλύτερο επεξεργαστή εικόνας των Ιαπώνων στηρίζονται: στον Cognitive Processor XR. Συνδυασμός… ασυναγώνιστος!

Διαθέσιμες στην ελληνική αγορά είναι και οι δύο νέες σειρές Sony Bravia XR με οθόνη OLED: οι A90J (στις 55/65/83 ίντσες) και Α80J (στις 55/65/77 ίντσες), με ορισμένες διαφορές μεταξύ τους αλλά τα δύο σημαντικότερα στοιχεία – τεχνολογία οθόνης και επεξεργαστής εικόνας – κοινά. Και οι δύο σειρές της Sony αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα των τηλεοράσεων OLED με τρόπο σαφέστερο από ποτέ: η χωρίς συμβιβασμούς απόδοση του απόλυτου (κυριολεκτικά) μαύρου, η απίθανα υψηλή αντίθεση σε κάθε σημείο της εικόνας, τα φυσικά, ρεαλιστικά χρώματα, η άψογη κίνηση, όλα είναι παρόντα και παίζουν τον ρόλο τους. Οι Bravia XR A90J, μάλιστα, προχωρούν ένα βήμα παραπέρα ενσωματώνοντας νεότερου τύπου οθόνη OLED και ειδικό σύστημα ψύξης της: αυτά σε συνδυασμό επιτρέπουν στις Α90J να αγγίζουν επίπεδα φωτεινότητας που καμία άλλη τηλεόραση τεχνολογίας OLED δεν είχε προσφέρει στο παρελθόν.

Τόσο οι Α90J όσο και οι Α80J, ωστόσο, θέτουν τον πήχυ της συνολικής ποιότητας εικόνας υψηλότερα από ποτέ γιατί στηρίζονται στον Cognitive Processor XR, τον ισχυρότερο και ικανότερο επεξεργαστή εικόνας που έχει προσφέρει ποτέ η έμπειρη Sony στην καταναλωτική αγορά. Ο επεξεργαστής αυτός αναλύει όλα τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν κάθε καρέ της εικόνας που προβάλλουν οι τηλεοράσεις Bravia XR και τα βελτιστοποιεί όχι με τον τρόπο που τα ψηφιακά συστήματα θεωρούν καλύτερο (artificial intelligence) αλλά με τον τρόπο που αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει το ανθρώπινο μυαλό την εικόνα αυτή (cognitive intelligence).

Το αποτέλεσμα «μιλά από μόνο του»: τα τμήματα εκείνα που «πρωταγωνιστούν» στην προβαλλόμενη εικόνα ξεχωρίζουν σε όλα τους τα στοιχεία – αντίθεση, διαύγεια, χρώματα κλπ. – χωρίς να αλλοιώνουν την ποιότητα της συνολικής εικόνας. Η οπτική εντύπωση που προσφέρεται έτσι στον θεατή είναι η καλύτερη δυνατή, αφού σε αυτά ακριβώς τα τμήματα εστιάζεται το ενδιαφέρον του παρακολουθώντας. Τα πρόσωπα και τα βλέμματα στις ταινίες, το βάθος πεδίου στα τοπία, η ένταση των χρωμάτων στα εφέ, όλα ξεχωρίζουν περισσότερο με την επεξεργασία μιας Bravia XR. Ο Cognitive Processor XR είναι τόσο «έξυπνος», μάλιστα, που εκμεταλλεύεται την ανάλυση εικόνας που πραγματοποιεί ούτως ή άλλως, έτσι ώστε να αποδώσει και τον ήχο (!) «τοπικά», να «τοποθετήσει μέσα στον χώρο» δηλαδή π.χ. ομιλία ή εφέ ώστε να δίνουν την εντύπωση πως προέρχονται από το σημείο της οθόνης όπου βρίσκεται η πηγή τους!

Το σημαντικό είναι πως ο Cognitive Processor XR όχι μόνο βελτιώνει με τρόπο εξελιγμένο την προβαλλόμενη εικόνα, αναλύοντας συνεχώς τα στοιχεία που την συνθέτουν, αλλά «καταλαβαίνει» πόσο χρειάζεται να παρέμβει σε κάθε περίπτωση βάσει της αρχικής ποιότητας του υλικού που επεξεργάζεται. Αναγνωρίζει, με άλλα λόγια, την διαφορά ανάμεσα σε ένα video του YouTube ή του Vimeo, σε μία ταινία της Cinobo, μία ταινία σε Blu-ray, μία τηλεοπτική σειρά 4Κ της Netflix και μία ταινία σε UltraHD Blu-ray και προσαρμόζει το πώς θα κάνει πολλαπλασιασμό γραμμών (αν χρειάζεται), πού θα οξύνει την εικόνα για περισσότερη λεπτομέρεια ή πόσο θα βελτιώσει τα χρώματα. Πάντα βάσει του πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος, και όχι ένας αλγόριθμος λογισμικού απλώς, κρίνει ως τρόπο περισσότερο αποτελεσματικό.

Ως αντιπροσωπευτικά δείγματα σύγχρονων τηλεοράσεων της Sony οι Α90J και Α80J προσφέρουν, φυσικά, πολλά άλλα εξελιγμένα χαρακτηριστικά. Και οι δύο, για παράδειγμα, αποδίδουν ήχο απευθείας «μέσα από την οθόνη» χάρις στην τεχνολογία Acoustic Surface Audio+, πολύ περισσότερο ποιοτικά από τις τυπικές τηλεοράσεις. Και οι δύο συνεργάζονται άψογα με smartphones και tablets για άντληση περιεχομένου από τέτοιες συσκευές, χάρις στην συμβατότητά τους με τα πρότυπα Chromecast και AirPlay2. Και οι δύο δέχονται ευρεία γκάμα φωνητικών εντολών μέσω Amazon Alexa ή Google Assistant. Μπορούν, δε, να ενσωματωθούν και σε συστήματα smart home χάρις στην συμβατότητά τους με το πρότυπο Apple Homekit.

Για τους σινεφίλ συγκεκριμένα, δε, οι δύο νέες σειρές τηλεοράσεων της Sony επιδιώκουν να προσφέρουν «το κάτι παραπάνω» σε σχέση με άλλα μοντέλα του είδους. Όχι μόνο υποστηρίζουν πλήρως τα πρότυπα Dolby Vision και Dolby Atmos, τα κορυφαία στην οικιακή απόδοση ταινιών σήμερα, αλλά και λειτουργίες όπως οι IMAX Enhanced και Netflix Calibrated Mode, οι οποίες αναλαμβάνουν να «ευθυγραμμίσουν» οπτικοακουστικά τις Α90J και Α80J με τις σύγχρονες κινηματογραφικές παραγωγές όπως οι δημιουργοί τους είχαν την πρόθεση να αποδοθούν. Εννοείται πως και τα δύο μοντέλα προσφέρουν πρόσβαση σε όλες τις δημοφιλείς Δικτυακές σινε-υπηρεσίες, από το Netflix και το Amazon Prime Video μέχρι το Disney Plus και το ελληνικό Cinobo.

Η ίδια η Sony, άλλωστε, για τους απανταχού κινηματογραφόφιλους φέτος κάνει σημαντική κίνηση και με την δική της τέτοια υπηρεσία, την Bravia CORE. Αυτή προσφέρει μεγάλη ποικιλία φιλμ από την τεράστια ταινιοθήκη της Sony Pictures αλλά, το κυριότερο, το κάνει στην υψηλότερη οπτικοακουστική ποιότητα που έχει ποτέ προσφερθεί από υπηρεσία online, συναγωνιζόμενη το κορυφαίο επίπεδο των ταινιών σε UltraHD Blu-ray. Σήμερα ο ανώτατος ρυθμός ροής δεδομένων ψυχαγωγικού υλικού στο Netflix ανέρχεται στα 17 Mbps, στο Disney Plus κάποια φιλμ αγγίζουν τα 30 Mbps, ενώ στο Apple TV Plus ορισμένα τα 45 Mbps. Το Bravia CORE υπόσχεται ρυθμούς ροής άνω των 80 (!) Mbps, προσφέροντας σε εικόνα 4Κ το είδος της λεπτομέρειας που οι A90J και A80J θα αποδώσουν… άκρως εντυπωσιακά!

Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, οι νέες Bravia XR A90J και Α80J είναι οι υψηλότερης ποιότητας απεικόνισης, πληρέστερες σε εξοπλισμό, ικανότερες σε κάθε λειτουργία τους τηλεοράσεις OLED που έχει ποτέ προσφέρει η Sony στους καταναλωτές. Ανήκουν στην κορυφή της λίστας οποιουδήποτε κάνει έρευνα αγοράς για νέα τηλεόραση, μα για τους κινηματογραφόφιλους συγκεκριμένα βρίσκονται ανάμεσα στις καλύτερες επιλογές της αγοράς αυτήν την στιγμή. Οθόνες OLED, επεξεργασία Cognitive Processor XR και πληθώρα διαθέσιμων πηγών περιεχομένου, από τις τυπικές και συνήθεις έως τις πλέον εξειδικευμένες και απαιτήσεων. Τί παραπάνω να ζητήσει κανείς;
athinorama.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *