exnet.gr
Θεόφραστος (372 – 287 π.Χ.)
07/03/2013

theofrastos smΓεννήθηκε στην Ερεσό της Λέσβου, πέθανε δε στην Αθήνα, σε ηλικία 85 ετών.
Υπήρξε ονομαστός περιπατητικός φιλόσοφος και σύγχρονος φυσιοδίφης. Μετά το θάνατο του ιδρυτή της ομώνυμης Σχολής Αριστοτέλη, ανέλαβε αυτός την αρχηγία της, καθώς και τη διεύθυνση του «Αριστοτέλειου Λυκείου«. Εξάλλου ήταν και πολυγραφότατος συγγραφέας. Έγραψε συνολικά 240 έργα. Δυστυχώς όμως από όλα αυτά διασώθηκαν μόνο τα εξής βιβλία του: 1) «Τα αίτια των φυτών«, διαιρεμένο σε 6 μέρη, 2) «Η ιστορία των φυτών«, που απαρτίζεται από 9 μέρη και 3) Οι περίφημοι «Χαρακτήρες» του.
Αρχικά λεγόταν Τύρταμος, αλλά, για λόγους ευφωνίας, μετέβαλε αργότερα το όνομά του σε Εύφραστος και στη συνέχεια σε Θεόφραστος.

Στη Σχολή των «περιπατητικών» είχε πάνω από 2.000 μαθητές και έχαιρε τεραστίας εκτίμησης από τους Αθηναίους. Με τα εισοδήματά από τα μαθήματά του έγινε αρκετά πλούσιος, ώστε να έχει δούλους και να ζει με ιδιαίτερη τρυφή και πολυτέλεια.
Στο ευρύτερο κοινό ο Θεόφραστος είναι γνωστός από το έργο του «Χαρακτήρες», το οποίο περιλαμβάνει 30 συνολικά κεφάλαια και πρόλογο. Στο καθένα δε από τα κεφάλαιά του περιγράφεται με οξεία δηκτικότητα, απλότητα και ακριβολογία και από ένα πρότυπο ξεχωριστό του αντίστοιχου χαρακτήρα. Έτσι οι χαρακτήρες που αναλύονται στο έργο αυτό, είναι οι εξής: Ο είρωνας, ο κόλακας, ο φλύαρος, ο αγροίκος, ο φιλάρεσκος, ο αναιδής, ο πολύλογος, ο διαδοσίας, ο ξεδιάντροπος, ο μικρολόγος, ο απρεπής, ο φορτικός, ο ψευδοπρόθυμος, ο μωρός, ο αυθάδης, ο δεισιδαίμονας, ο μεμψίμοιρος, ο φιλύποπτος, ο ακάθαρτος, ο οχληρός, ο ματαιόδοξος, ο φιλάργυρος, ο αλαζόνας, ο υπερήφανος, ο δειλός, ο ολιγαρχικός, ο οψιμαθής, ο κακολόγος, ο φιλοπόνηρος και ο αισχροκερδής.
Τα αποφθέγματα του:

Η ζωή θεωρείται σπουδαία για πολλές ηδονές, που τελικά είναι μόνο μια ιδέα.
Ο χρόνος είναι το πολυτιμότερο απ΄όσα ξοδεύουμε.
Περισσότερο πρέπει να εμπιστευόμαστε ένα άλογο χωρίς χαλινάρι παρά τα ασύνταχτα λόγια.
Η ομορφιά είναι σιωπηλή απάτη.
Τίποτε δεν είναι πιο ανώφελο από τη φιλοδοξία.
Οι απογοητεύσεις που περνούμε από τη ζωή είναι περισσότερες από τα καλά.
Ψυχή και νούς ταυτίζονται.

 

 

 

 

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *