exnet.gr
Το τοπίο των spam mail για τον Σεπτέμβριο και η εκμετάλλευση του ιού «έμπολα»
27/10/2014

1531270

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Kaspersky Lab, το Σεπτέμβριο οι spammers ανέπτυξαν νεότερες εκδόσεις της απάτης «Nigerian Letter», χρησιμοποιώντας ως θέμα τον ιό έμπολα σε πολλά μηνύματα που στάλθηκαν μαζικά.

Μεγάλο μέρος των μαζικών θεματικών αποστολών προωθούσε και διάφορες υπηρεσίες χρησιμοποιώντας δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, καθώς οι spammers υπόσχονταν άμεση εισροή νέων πελατών και αύξηση εισοδημάτων.

«Οι spammers συνήθως προσπαθούν να εκμεταλλευτούν έκτακτες ειδήσεις και γεγονότα που βρίσκονται στην επικαιρότητα. Οι απατεώνες σπάνια χάνουν την ευκαιρία να χρησιμοποιήσουν σημαντικά γεγονότα για να προσελκύσουν την προσοχή των χρηστών και να τους πείσουν ότι τα δόλια μηνύματα τους είναι πραγματικά. Έτσι, μετά τις πρώτες ειδήσεις για τον ιό έμπολα τον Ιούλιο, δεν αποτέλεσε έκπληξη το γεγονός ότι ήδη από το Σεπτέμβριο, ξεκίνησαν σχετικές μαζικές αποστολές spam mail που εκμεταλλεύονταν αυτά τα νέα, για να παραπλανήσουν τους αποδέκτες και να τους αποσπάσουν χρήματα», σχολίασε η Tatyana Shcherbakova, Senior Spam Analyst της Kaspersky Lab.

image.ashx

Το τοπίο του spam σε αριθμούς

Σύμφωνα με την ανάλυση της Kaspersky Lab, τα μηνύματα spam αντιστοιχούσαν κατά μέσο όρο στο 66,5% του συνόλου των email το Σεπτέμβριο, εμφανίζοντας μείωση 0,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Αύγουστο. Το οικονομικό phishing αντιστοιχούσε στο 36,97% των μηνυμάτων spam που εντοπίστηκαν από την anti-phishing λειτουργία των λύσεων της Kaspersky Lab, σημειώνοντας αύξηση 1,7 ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Κύριες πηγές προέλευσης των μηνυμάτων spam ήταν οι ΗΠΑ (12%), το Βιετνάμ (9,3%) και η Ρωσία (5,8%), ενώ οι περισσότεροι ιοί ανιχνεύτηκαν στη Γερμανία (9,11%), με το Ηνωμένο Βασίλειο (8,45%) και τις ΗΠΑ (8,26%) να ακολουθούν.

 

nk

«Μολυσμένο» spam

Ένα παράδειγμα απάτης «Nigerian Letter» με βάση τον ιό έμπολα που εντόπισαν οι ειδικοί της Kaspersky Lab, αφορούσε ένα email που υποτίθεται ότι προερχόταν από μία πλούσια κυρία από τη Λιβερία, η οποία έχασε τη ζωή της λόγω του ιού. Περιείχε μια μακροσκελή ιστορία για τα παιδιά της που πέθαναν από τον ιό και για ένα τοπικό ιατρικό κέντρο που αρνήθηκε να τη βοηθήσει. Η υποτιθέμενη κυρία ήταν πρόθυμη να δωρίσει πάνω από 1,5 εκατομμύριο δολάρια σε έναν παραλήπτη, ο οποίος θα διοχέτευε αυτό το ποσό σε φιλανθρωπίες.

 

z

Οι συντάκτες ενός άλλου δόλιου μαζικού spam email, συστήνονταν ως εργαζόμενοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δοκίμαζαν μια ασυνήθιστη τακτική για να τραβήξουν την προσοχή. Πιο συγκεκριμένα, προσκαλούσαν τους αναγνώστες σε ένα συνέδριο, στο όποιο θα πραγματοποιούνταν συζητήσεις για τον ιό έμπολα και άλλα ιατρικά θέματα. Πρόσφεραν επίσης, μια θέση εργασίας στον παραλήπτη, με ετήσιες αποδοχές που άγγιζαν τις 350.000 ευρώ. Στις παροχές περιλαμβανόταν κι ένα εταιρικό αυτοκίνητο για να αναλάβει τη θέση του εκπροσώπου του Π.Ο.Υ. στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

gΑνάμεσα στα πιο ασυνήθιστα spam email του μήνα, η Kaspersky Lab συνάντησε μηνύματα που απευθύνονταν σε συλλέκτες. Αυτά τα μηνύματα πρόσφεραν σε αγγλόφωνους χρήστες ένα δωρεάν βιβλίο σχετικά με τα παράσημα των Βρετανών από τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα email με τη γενναιόδωρη προσφορά υποτίθεται ότι προέρχονταν από την SSAFA, μια φιλανθρωπική οργάνωση που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει Βρετανούς βετεράνους πολέμου και τις οικογένειές τους.

Πηγη

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *