exnet.gr
Social Media
Νέα δικαστική περιπέτεια για το Facebook
11/05/2016

Με βαριές κατηγορίες βρίσκεται αντιμέτωπο το Facebook αφού κατηγορείται ότι χρησιμοποίησε βιομετρικά δεδομένα χρηστών από φωτογραφίες που είχαν ανεβάσει στα προφίλ τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Μάλιστα, το ομοσπονδιακό δικαστήριο των ΗΠΑ αναγνώρισε την εγκυρότητα της μήνυσης που κατέθεσε ομάδα χρηστών από το Ιλινόις κατά του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης κι έτσι μία νέα δικαστική περιπέτεια ξεκινά για το Facebook.

Οι συγκεκριμένοι χρήστες μάλιστα υποστηρίζουν ότι η λειτουργία της αυτόματης αναγνώρισης προσώπων σε φωτογραφίες, χρησιμοποιεί ευαίσθητα βιομετρικά δεδομένα χωρίς να έχει δοθεί από την πλευρά τους κάποια σχετικά άδεια.

Σύμφωνα με τους νόμους σχετικά με την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα της πολιτείας του Ιλινόις, αυτή η πράξη θεωρείται παράνομη.

Από την πλευρά του το Facebook μέσω των δικηγόρων του υποστήριξε ότι οι μηνυτές έχουν αυτοβούλως αποποιηθεί του δικαιώματός τους να βασιστούν στους νόμους του Ιλινόις αφού στο σύμφωνα με τους όρους χρήσης τους μέσου κοινωνική δικτύωσης, οι χρήστες έχουν συμφωνήσει πως τυχόν διαφορές τους με την εταιρία θα εκδικάζονται βάσει των νόμων που ισχύουν στην Καλιφόρνια.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, ο όρος αυτός ακυρώνει την ισχύ των όποιων αντίθετων νόμων των άλλων πολιτειών.

Ταυτόχρονα, όμως, ο δικαστής του ομοσπονδιακού δικαστηρίου απέρριψε το αίτημα του Facebook, «ανάβοντας» το πράσινο φως για την εκδίκαση της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι το Facebook πρωτολάνσαρε το 2010 τη λειτουργία tag suggestions, η οποία προτείνει την αυτόματη τοποθέτηση υπερσυνδέσμων με τα προφίλ όσων εμφανίζονται στις φωτογραφίες.

Πάντως, στις ρυθμίσεις του λογαριασμού δίνεται η επιλογή της απενεργοποίησης της λειτουργίας, όμως στη μήνυση προς το Facebook δεν είναι αρκετή.

antenna.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *