exnet.gr
Διαδίκτυο
Σύστημα λέιζερ για ασύρματο ίντερνετ από το Facebook
22/07/2016

Ένα σύστημα λέιζερ που θα έχει τη δυνατότητα να προσφέρει ασύρματο Internet ταχύτητας έως και 2Gbps σχεδίασε το Connectivity Lab της Facebook, στο πλαίσιο του project της εταιρείας να παρέχει γρήγορο και φθηνό ίντερνετ σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπου η πρόσβαση είναι από ελάχιστη έως μηδενική.

Όπως διαβάζουμε στο pestaola.gr, η τεχνολογία λέιζερ ήδη χρησιμοποιείται σε επίπεδο δικτύων οπτικών ινών, ενώ τα υφιστάμενα ασύρματα δίκτυα χρησιμοποιούν τεχνολογίες ραδιοσυχνοτήτων και μικροκυμάτων.

Σε αντίθεση με αυτές τις μεθόδους η τεχνολογία λέιζερ μπορεί να αποδειχθεί ταχύτερη, αν και η κατεύθυνση μίας μικρής δέσμης λέιζερ σε έναν ανιχνευτή που θα βρίσκεται σε μεγάλη απόσταση μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη υπόθεση.

Η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από το Connectivity Lab ονομάστηκε FSO (free-space optical communication) και σε σχετικές αρχικές δοκιμές ήταν σε θέση να μεταδώσει δεδομένα με ταχύτητα 2Gbps χρησιμοποιώντας bandwidth 100 MHz.

Η Facebook εργάζεται προς το παρόν για τη δημιουργία ενός πρωτοτύπου το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες ενώ παράλληλα εξετάζονται οι δυνατότητες εμπορικής διάθεσης της αναπτυσσόμενης τεχνολογίας.
altsantiri.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *