exnet.gr
Social Media
Η διάσπαση της Facebook και ο φόβος των επενδυτών
15/12/2020

Ένας συνασπισμός πολιτειών των ΗΠΑ προχωρεί σε αγωγή σε μια προσπάθεια να εξαναγκάσει την Facebook σε διάσπαση – το τελευταίο μιας σειράς γεγονότων που θέτουν υπό αμφισβήτηση το μέλλον της εταιρείας.

Εάν η αντιμονοπωλιακή «δοκιμασία» της Microsoft έχει κάποιου είδους αναλογία με το σκηνικό που στήνεται – διήρκεσε περισσότερα από τρία χρόνια από την υποβολή αγωγής μέχρι τον διακανονισμό – θα μπορούσε να περάσει πολύς καιρός πριν γίνει γνωστό το αποτέλεσμα όλης αυτής της διαδικασίας. Και θα μπορούσε επίσης να πάρει χρόνια μέχρι να δούμε τον τελικό αντίκτυπό της υπόθεσης αυτής στην Facebook.

Η αφύσικα χαμηλή τιμή της μετοχής και οι κίνδυνοι
Για όσους έχουν επενδύσει ή επενδύουν στη μετοχή της εταιρείας μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το μέλλον μπορεί να φαντάζει διαφορετικό από την εικόνα καινοτομίας και κυριαρχίας στον κλάδο που την χαρακτήριζε την τελευταία δεκαετία. Θα μπορούσε, όμως, ακόμη κι έτσι να αποτελέσει μια ιστορία επιτυχίας για τους μετόχους εάν η εστίαση της εταιρείας μετατοπιστεί περισσότερο προς τη βελτιστοποίηση των δραστηριοτήτων της, με γνώμονα την βραχυπρόθεσμη κερδοφορία και με έμφαση στην οικονομική μηχανική.

Παρά τον αξιοζήλευτο ρυθμό ανάπτυξής της και το διαδικτυακό διαφημιστικό δυοπώλιο με την Google της Alphabet, η μετοχή της Facebook έχει μια όχι ιδιαίτερα εντυπωσιακή αποτίμηση.

Παρόλο που υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με τα επίπεδα στα οποία θα κινηθεί η οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος, η κεφαλαιοποίηση της Facebook κινείται περίπου σε 24,5 φορές τα προσαρμοσμένα κέρδη που εκτιμάται ότι θα έχει το 2021, σε σύγκριση με τις εταιρείες του S&P 500 ως σύνολο, οι οποίες κατά μέσο όρο αποτιμώνται σε 21 ή 22 φορές τις εκτιμήσεις των κερδών τους για το 2021.

Ο πολλαπλασιαστής της Facebook είναι χαμηλότερος από εταιρείες όπως η Walmart ή η Coca-Cola, υποδηλώνοντας – ίσως – ότι μια σημαντική ποσότητα κινδύνου λόγω κανονιστικού πλαισίου είναι ήδη ενσωματωμένη στην τιμή της μετοχής.

Τα κέρδη δεν κινδυνεύουν
Από τα διάφορα πιθανά αποτελέσματα των αντιμονοπωλιακών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Facebook, ένα μπορεί να είναι να παραμείνει μια εταιρεία της οποίας η βασική διαφημιστική δραστηριότητα θα είναι ασφαλής, ενώ η ικανότητά της να εισβάλλει σε νέα αναδυόμενα πεδία είναι περιορισμένη.

Αυτό αναμφισβήτητα συνέβη με τη Microsoft, η οποία διατηρεί την αρνητική φήμη ότι «έχασε» την εξέλιξη του Διαδικτύου, των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των smartphone τη δεκαετία του 2000, παρ’ όλα αυτά οι βασικές «αγελάδες» παραγωγής ρευστού της, Windows και Office, παρέμειναν ανέπαφες.

Παρά το γεγονός ότι παραμερίστηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ριζοσπαστικών αλλαγών, τα έσοδα της Microsoft αυξήθηκαν από 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 1998 σε 60,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008. Με τον ίδιο τρόπο, ένα λιγότερο καινοτόμο Facebook είναι πιθανό να δρέπει για χρόνια μια αύξηση εσόδων από την αυξητική τάση ανάπτυξης της ψηφιακής διαφήμισης.

Ξεχωριστές εταιρείες για ξεχωριστές κατηγορίες επενδυτών
Έτσι, ενώ η διάσπαση της εταιρείας – όσο πιθανή και αν είναι – θα ήταν ταπεινωτική για τον διευθύνοντα σύμβουλο Mark Zuckerberg και θα του αφαιρούσε σημαντικό κομμάτι της σημερινής εξουσίας του, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα γεγονός – σταθμό στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, παρόμοιο με τον διαχωρισμό των EBay και PayPal.

Οι μέτοχοι της Facebook θα λάμβαναν σε μια τέτοια περίπτωση μετοχές στις διαχωρισμένες οντότητες: το βασικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης, το οποίο συχνά αναφέρεται ως Facebook Blue, καθώς και το Instagram ή/και το Whatsapp. Το Blue θα μπορούσε να είναι για την Facebook ό,τι ήταν η διαδικτυακή πλατφόρμα αγοραπωλησιών eBay για την εταιρεία eBay, δηλαδή μια δραστηριότητα αργής ανάπτυξης που θα αποφέρει μεγάλο κέρδος.

Το Blue είναι επίσης η επιχειρηματική δραστηριότητα η οποία κομίζει στην εταιρεία τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με πολιτικό και αμφιλεγόμενο περιεχόμενο. Εάν διαχωριζόταν από την υπόλοιπη εταιρεία, θα μπορούσε να θεσπίσει τη χορήγηση μερίσματος και να επικεντρωθεί στη δημιουργία μετρητών και στην αγορά ιδίων μετοχών.

Με τα επιτόκια τόσο χαμηλά όσο είναι σήμερα, η εταιρεία θα μπορούσε ακόμη και να δανειστεί δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια με φθηνά επιτόκια προκειμένου να αγοράζει ευκαιριακά περισσότερες ίδιες μετοχές, κίνηση παρόμοια με εκείνη που έχει κάνει η Apple τα τελευταία χρόνια.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές οι οποίοι έχουν στο επίκεντρο της προσοχής τους την ανάπτυξη θα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση στα ταχύτερα αναπτυσσόμενα, υποτιμημένα σήμερα Instagram και Whatsapp, χωρίς την «ακαταστασία» και τα προβλήματα που προκαλεί το Facebook Blue.

Και οι δύο εταιρείες φαίνονται στα πρόθυρα του να καταφέρουν να κάνουν καλύτερη δουλειά ως προς τη δημιουργία εσόδων από τις πλατφόρμες τους, με το Whatsapp να δείχνει ιδιαίτερη υποσχόμενο σε χώρες όπως η Ινδία. Και καθώς οι δραστηριότητες αυτές θα ωριμάζουν, θα μπορούσαν επίσης να μπουν στο παιχνίδι των μερισμάτων και της αγοράς ιδίων μετοχών.

Δεν χρειάζεται κανείς να κατακτά συνέχεια τον κόσμο
Η Facebook δεν χρειάζεται πλέον καινοτομίες που να αλλάζουν και πάλι ριζικά τον κόσμο προκειμένου να είναι λειτουργική για τους επενδυτές. Ενώ αναδυόμενες πλατφόρμες όπως το TikTok και το Snapchat αυξάνουν τα έσοδά τους από διαφημίσεις και η Amazon έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα διαφημίσεων πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η Facebook κινδυνεύει να δει το δίκτυό της να φυλλορροεί σύντομα.

Εάν οι επενδυτές οι οποίοι επικεντρώνονται στην καινοτομία αρχίσουν να γίνονται επιφυλακτικοί λόγω των κινδύνων από το αντιμονοπωλιακό νομοθετικό και ρυθμιστικό πλαίσιο και απορρίψουν τη μετοχή της Facebook, οι επενδυτές αξίας πρέπει να είναι εκεί για να την στήσουν στα πόδια της, με τα επενδυτικά επιχειρήματα σε αυτή την περίπτωση να συνδέονται περισσότερο με την επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους και λιγότερο με μια αέναη εκστρατεία κατάκτησης του πλανήτη.

Αυτό είναι ένας είδος νίκης πίσω από το οποίο θα μπορούσαν να στοιχηθούν τόσο η Wall Street, όσο και η πολιτική τάξη της Ουάσινγκτον.
capital.gr

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *