Έχεις ή σκοπεύεις να αγοράσεις κρυπτονομίσματα και τα έχεις μπερδέψει με τους όρους Ηλεκτρονικό – Ψηφιακό πορτοφόλι, Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων, Hard – Cold wallet, Soft – Hot wallet, Paper wallet; Τότε συνέχισε να διαβάζεις.

Αφού έχεις ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου τι είναι όλα αυτά τα Κρυπτονομίσματα και πως δουλεύει το πράγμα, πιθανόν να μπήκες στο τρυπάκι να μαζέψεις μερικά BAT τον μήνα, αφού είναι και τσάμπα και αρχίζεις να διαβάζεις από εδώ και από εκεί για Crypto Exchanges (Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων) και για το ποια είναι τα καλύτερα πορτοφόλια για κρυπτονομίσματα.

Σου έχω κάποια δυσάρεστα νέα….. Δεν έχεις κρυπτονομίσματα !

Δεν έχεις κρυπτονομίσματα

Ναι… ας κάνουμε μια επανάληψη. Τα κρυπτονομίσματα είναι απλά ένας αριθμός που αυξομειώνεται σε ένα Blockchain. Αυτές η αυξομειώσεις γίνονται με τις ανταλλαγές που κάνεις μεταξύ των διευθύνσεων.

Ας το εξηγήσουμε με ένα απλό παράδειγμα.

Έστω ότι έχεις Bitcoin και τα ανταλλάσσεις για Etherium με τον Μήτσο. Αυτό που θα γίνει είναι ότι στο blockchain του Bitcoin θα αφαιρεθούν από την διεύθυνσή σου τα Bitcoin για να προστεθούν στην διεύθυνση του Μήτσου, ενώ ταυτόχρονα στο blockchain του Etherium θα αφαιρεθούν τα etherium από διεύθυνσή του Μήτσου για να προστεθούν στην δική σου διεύθυνση που έχεις στο Etherium. Ελπίζω να μην έπαθες κράμπα…

Advertisements

Άρα στην πραγματικότητα, όταν μεταφέρεις κάποιο κρυπτονόμισμα από ένα πορτοφόλι η ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων σε Ηλεκτρονικό – Ψηφιακό πορτοφόλι, στην πραγματικότητα γίνεται μια συναλλαγή μεταξύ της προηγούμενης διεύθυνσης πορτοφολιού και της διεύθυνσης που έχει δημιουργηθεί στο blockchain από το Ηλεκτρονικό – Ψηφιακό πορτοφόλι.

Επομένως αυτό που έχει σημασία ΔΕΝ είναι το πορτοφόλιΔΕΝ είναι η φύση του πορτοφολιού (ανταλλακτήριο, λογισμικό, ηλεκτρονικό) αλλά ποιος έχει τα κλειδιά για τις διευθύνσεις !

Στην πραγματικότητα το πορτοφόλι κρυπτονομισμάτων δεν περιέχει κανένα κρυπτονόμισμα αλλά ένα μοναδικό ιδιωτικό και δημόσιο κλειδί κρυπτογράφησης. Αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί για να υπογράψουν ψηφιακά τις διευθύνσεις στο blockchain (λογιστικό φύλλο) στις οποίες έχουν πιστωθεί ποσότητες του κρυπτονομίσματος. Αν ένα κελί στο blockchain περιλαμβάνει την υπογραφή σου, τότε το περιεχόμενο του σου ανήκει. Το μόνο που κάνει το πορτοφόλι σου είναι να έχει πρόσβαση στα κελιά που έχουν υπογραφεί με τα εν λόγο κλειδιά.

Είσαι ακόμα εδώ; Ωραία…

Από όλη αυτή την συζήτηση θα πρέπει να σου έχει μείνει ότι το μόνο που πρέπει να προσέχεις είναι κλειδιά (ιδιωτικά/δημόσια) για τις διευθύνσεις σε ένα Blockchain. Όσο έχεις τα κλειδιά, ακόμα και να καταστραφεί το λογισμικό ή η συσκευή που χρησιμοποιείς ως πορτοφόλι δεν πρέπει να σε νοιάζει.

Κλειδιά – Seed phrase – Πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων

Πως παράγονται αυτά τα κλειδιά θα με ρωτήσεις λογικά…

Όταν φτιάξεις έναν λογαριασμό σε ένα ανταλλακτήριο (που παρέχει και πορτοφόλι) ή κατεβάσεις ένα λογισμικό που είναι πορτοφόλι, τότε θα έχεις δει ότι σου ζητάει να γράψεις σε ένα χαρτί 24 τυχαίες λέξεις. Φυσικά αυτές τις λέξεις θα πρέπει να τις γράψεις και να τα κρύψεις κάπου που έχεις πρόσβαση μόνο εσύ !.

Αυτές οι τυχαίες λέξεις ονομάζονται recovery Seed phrase. Οι λέξεις αυτές χρησιμοποιούνται από τον αλγόριθμο του πορτοφολιού για να δημιουργηθούν τα κλειδιά που υπογράφουν συναλλαγές. Αν σου πάρουν το recovery Seed, τα έχασες όλα ! Επίσης, κάποια πορτοφόλια σου δίνουν την δυνατότητα να εξάγεις τα κλειδιά σου για τα αποθηκεύσεις σε κάποιο ασφαλές μέρος. Όποιος έχει πρόσβαση σε αυτά τα κλειδιά έχει πρόσβαση στα νομίσματά σου.

Εδώ λοιπόν έρχεται το δεύτερο ερώτημα…

Που πρέπει να έχεις τα κρυπτονομίσματά σου ; Σε ποιες διευθύνσεις ; Να τα έχω σε λογισμικό στο κινητό μου ; Σε κάποιο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων ; Σε Hardware Wallet ; Σε χαρτί ;

Οι διευθύνσεις και τα κλειδιά που τα υπογράφουν όπως είπα παράγονται από τα πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων που ανάλογα με την φύση τους χωρίζονται σε:

  • Software Wallet – Hot Storage: Συνήθως είναι λογισμικά για κινητά, υπολογιστές ή και διαδικτυακά (μπορεί να ενσωματώνουν και ανταλλακτήριο) και είναι συνδεδεμένα στο internet.
  • Hardware Wallet – Cold Storage: Είναι συσκευές που συνδέονται στον υπολογιστή σας αλλά δεν είναι είναι συνδεδεμένα στο internet. Στην ίδια κατηγορία ανήκουν τα Paper Wallet.

Ας τα αναλύσουμε λίγο παραπάνω

Paper wallet κρυπτονομισμάτων

Το χάρτινο πορτοφόλι είναι ένα κομμάτι χαρτί που έχει τυπωμένα τα κλειδιά και QR κωδικούς διευθύνσεων που χρησιμοποιούνται για της συναλλαγές.

Η μεταφορά κάποιου νομίσματος στο paper wallet επιτυγχάνεται με τη μεταφορά τους από το πορτοφόλι σου ή το ανταλλακτήριο στη δημόσια διεύθυνση που εμφανίζεται στο paper wallet που έχεις φτιάξει (π.χ. σκανάροντας το QR code) και το αντίστροφο. Η όλη διαδικασία μπορεί να γίνει είτε με το χέρι, εισάγοντας τα ιδιωτικά κλειδιά σου είτε με τη σάρωση τουQR code στο paper wallet σου.

Το Paper Wallet αφορά βετεράνους στα κρυπτονομίσματα και αυτούς που ξέρουν πως να προστατεύουν ένα χαρτί από διάβρωση. Αν ρίχνεις συχνά τον φραπέ στο γραφείο σου, ή δεν θυμάσαι τι έφαγες χτες…. άστο… δεν είναι για σένα αυτά… προχώρα παρακάτω.

Ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων

Η μεγάλη διαφορά μεταξύ των πορτοφολιών κρυπτονομισμάτων και των ανταλλακτηρίων είναι ότι ο σκοπός αυτών των ανταλλακτηρίων είναι να σας παρέχει ένα μέρος για να μπορείτε να αγοράσετε, να πουλήσετε ή να ανταλλάξετε κρυπτονομίσματα με άλλο ψηφιακό νόμισμα ή ένα παραδοσιακό νομίσματα όπως €. Αυτή την στιγμή τα καλύτερα ανταλλακτήρια κατά την άποψή μου είναι :

  • Binance Δημοφιλές για την ποικιλία των νομισμάτων και για προχωρημένους traders.
  • Coinbase Δημοφιλές στους αρχάριους για την απλότητα και ευχρηστία του.

Όσοι αγοράζουν ή κάνουν trading με κρυπτονόμισμα, συνήθως κρατάνε τα νομίσματά τους σε αυτά για να μπορούν εύκολα να τα μετατρέπουν σε Fiat νόμισμα (π.χ. €) και να τα μεταφέρουν στην τράπεζά τους π.χ. από το Coinbase σε μια ελληνική τράπεζα. Επίσης κάποια ανταλλακτήρια όπως το προαναφερθέν Binance σας παρέχουν και χρεωστική κάρτα την οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να αγοράζετε απευθείας με τα κρυπτονομίσματά σας χωρίς να χρειάζεται να τα μεταφέρετε σε τράπεζα.

Πάρα του ότι τα ανταλλακτήρια αυτά εφαρμόζουν δρακόντια μέτρα ασφαλείας, δεν παύει το γεγονός ότι πάσχουν από το λεγόμενο «Not your keys ? Not your Coins«. Εφόσον δηλαδή δεν έχετε στην κατοχή σας τα κλειδιά (είναι στο ανταλλακτήριο), δεν έχετε κρυπτονόμισμα. Με άλλα λόγια δεν είστε η τράπεζα σας που είναι η βασική φιλοσοφία και ο λόγος που υπάρχουν τα κρυπτονομίσματα!. Την στιγμή της σύνταξης του παρόντος άρθρου, έχουν καταγραφεί περίπου 49 hacks ανταλλακτηρίων που είχαν ως αποτέλεσμα σε συνολικές απώλειες περίπου 2.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να διατηρείς σε αυτά τα ανταλλακτήρια ένα μικρό μόνο ποσό από κρυπτονομίσματα που θέλεις να τα ανταλλάξεις με άλλα. Τα υπόλοιπα θα πρέπει να τα κρατάς εκτός των ανταλλακτηρίων.

Λογισμικά (Software Wallet) κρυπτονομισμάτων

Υπάρχουν πορτοφόλια που μπορείς να κατεβάσεις στον υπολογιστή ή στο κινητό σου οπότε όσο έχεις πρόσβαση σε αυτά μπορείς εύκολα να αποθηκεύεις ή να μετακινείς κρυπτονομίσματα. Το μειονέκτημα είναι ότι σε περίπτωση που έχει προσβληθεί η συσκευή από κάποιον ιό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χάσεις τα πάντα. Επίσης πολλές φορές δημιουργούνται αντίγραφα διάσημων λογισμικών ή και πορτοφολιών από επίσημα κρυπτονομίσματα, με παραλλαγμένο ένα γράμμα με αποτέλεσμα να μην το προσέξει κάποιος, να το κατεβάσει στην συσκευή του και μόλις το χρησιμοποιήσει για να μεταφέρει τα κρυπτονομίσματά του, αυτά να εξαφανιστούν… πούφ !

Υπάρχουν επίσης πορτοφόλια που λειτουργούν στο cloud. Αυτό σημαίνει ότι μπορείς να έχεις πρόσβαση στο πορτοφόλι σου από οπουδήποτε και οποιαδήποτε συσκευή που διαθέτει ένα browser, ωστόσο, όπως συμβαίνει και στα ανταλλακτήρια τα ιδιωτικά σου κλειδιά θα αποθηκευτούν στο cloud και είναι πιθανόν να τα χάσεις σε περίπτωση κάποιου hack.

Advertisements

Hardware Wallets κρυπτονομισμάτων

Μέχρι στιγμής είδαμε όλες τις τζαμπέ λύσεις που υπάρχουν για να έχεις τα κρυπτονομίσματά σου. Όταν όμως σοβαρέψει το ζήτημα και θες να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο ή έχεις ένα σύνολο κρυπτονομισμάτων που ξεπερνάνε σε σημερινή αξία τα π.χ. τα 200€ τότε το να τσιγκουνευτείς 40-60€ για αγορά ενός hardware wallet είναι το ελάχιστο επικίνδυνο για να μην πω κάτι άλλο και μας κόψουν.

Τα Hardware Wallet μοιάζουν με USB στικάκια και θεωρούνται από τις πιο ασφαλείς λύσεις. Υπάρχει μια πληθώρα από συσκευές στην αγορά, με το καθένα να παρέχει και κάτι διαφορετικό από θέμα σχεδιασμού και χαρακτηριστικών.

Hardware Wallet μοιάζουν με USB

Προσωπικά μπορώ να μιλήσω μόνο για τον βασιλιά των πορτοφολιών που ακολουθεί και την φιλοσοφία του ανοιχτού λογισμικού. Μιλάω φυσικά για το TREZOR που αγκαλιάζει πλήρως την ιδεολογία ανοιχτού κώδικα.

Δεν εφαρμόζει κανένα κλειστό ή μυστικό στοιχείο στο υλικό του και χρησιμοποιεί υλικολογισμικό και εφαρμογές ανοιχτού κώδικα. Η πηγαίος κώδικας και το υλικολογισμικό της TREZOR είναι διαθέσιμες στο ευρύτερο κοινό οπότε και αυτό επιτρέπει την αυστηρή αξιολόγηση από μηχανικούς εντός της κοινότητας προγραμματιστών. (βλέπε SatoshiLabs Security Manifesto).

Η συσκευή χρησιμοποιείται μέσω του Trezor Suite που είναι διαθέσιμο για Linux, Windows και macOS. Ένα από τα χαρακτηριστικά του που ξεχωρίζουν είναι η δυνατότητα με ένα κλικ να ενεργοποιείται η διασύνδεση μέσω Tor ώστε οι μεταφορές να γίνονται στο blockchain μέσω του Tor δικτύου.

χρησιμοποιείται μέσω του Trezor Suite

Μέσα σε αυτό μπορεί κάποιος να δημιουργήσει διευθύνσεις για κρυπτονομίσματα και να τα στείλει από και προς τα ανταλλακτήρια όπως την Binance και την Coinbase. Τέλος αυτό που κάνει η Trezor και δεν την έχει πατήσει ποτέ, είναι να μην διατηρεί τα προσωπικά δεδομένα όπως κινητά τηλ, διευθύνσεις κατοικίας κλπ αυτών που αγοράζουν την συσκευή σε αντίθεση με την Ledger που πέρσι έφαγε ένα hack και ακόμα ψάχνεται….

Επειδή όπως είπαμε αυτές η συσκευές παράγουν ιδιωτικά και δημόσια κλειδιά τα οποία δεν φεύγουν ποτέ από την συσκευή, είναι απόλυτα ασφαλή ακόμα και αν τα συνδέσετε σε κάποιο μολυσμένο υπολογιστή. Για παράδειγμα, ακόμα και αν έχετε ένα πορτοφόλι σε υπολογιστή στο οποίο θέλετε να στείλετε κάποια νομίσματα και δεν παρατηρήσατε ότι έχει αλλοιωθεί η διεύθυνση αποστολής από κακόβουλο λογισμικό, η συναλλαγή θα πιστοποιηθεί πρώτα στην συσκευή (όπου θα δείτε την διεύθυνση) και αν παρατηρήσετε ότι είναι διαφορετική τότε μπορείτε να την ακυρώσετε.

Ακόμα και αν για κάποιο λόγο καταστραφεί η συσκευή, δεν θα πρέπει να ανησυχείς εφόσον έχεις τα Seed phrase που είδαμε πιο πάνω. Γιατί όπως είπαμε η συσκευή σου δεν διαθέτει κανένα κρυπτονόμισμα ! Μονό κλειδιά κρυπτογράφησης. Για αυτό τον λόγο οι συσκευές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως Universal Second Factor (U2F), για να συνδεθείς π.χ. στον υπολογιστή σου (χωρίς κωδικούς), σε ssh server, σε υπηρεσίες email κλπ. Αλλά αυτό αποτελεί ίσως θέμα για άλλο άρθρο.

Τελευταίες σκέψεις

Ελπίζω να έγινε κατανοητό μέχρι τώρα, ότι τα πάντα βρίσκονται στο Blockchain και το μόνο που χρειάζεσαι είναι τα κλειδιά (ή τα Seed phrase που τα παράγουν) για να κάνεις συναλλαγή κρυπτονομισμάτων. Όλα τα άλλα (Ανταλλακτήρια και πορτοφόλια κρυπτονομισμάτων) είναι απλώς «μεσάζοντες» που χρησιμοποιούνται για μετακίνηση των νομισμάτων από μια διεύθυνση σε μία άλλη διευθέτηση εντός του blockchain και να σου τα παρουσιάσουν με ένα ωραίο γραφικό περιβάλλον.
πηγή