exnet.gr
Οι προκλήσεις που φέρνουν τα νέα μέσα
07/01/2015

prokliseis

Κάθε στιγμή είναι στιγμή για selfie, τέχνη η οποία διευκολύνεται από το μακρύ τηλεσκοπικό κοντάρι πάνω στο οποίο τοποθετείται το έξυπνο κινητό.

Είναι βέβαιο ότι δεν χρειάζεται να διαβάσεις επιστημονικές αναλύσεις προκειμένου να μάθεις ποιο είναι το μέλλον των νέων μέσων και ποιες είναι οι προκλήσεις που αυτό πρόκειται να φέρει. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ήμουν από τους λίγους που εργάζονταν και όταν βγήκα έξω, στο κρύο της Τάιμς Σκουέρ, αντίκρισα ένα ζευγάρι που ετοιμαζόταν να βγάλει μία selfie μπροστά από το λογότυπο των «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Το νεαρό ζευγάρι είχε τοποθετήσει το κινητό τηλέφωνο σ’ ένα τηλεσκοπικό κοντάρι και η κάμερα απαθανάτισε τη στιγμή.

Το ίδιο φαινόμενο της αυτοφωτογράφισης είχα παρατηρήσει όταν έκανα βόλτα στο Κολοσσαίο της Ρώμης. Εκεί ο κόσμος έδινε πραγματικές μάχες προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαραίτητο χώρο για μία selfie. Ολοι ήταν εξοπλισμένοι με τα μακριά «κοντάρια» τους και έμοιαζαν να μάχονται σε μία σύγχρονη αρένα.

Οι selfies ομολογουμένως δεν αποτελούν καινοτομία. Ωστόσο η θεμελιώδης βελτίωση στην τεχνολογία της φωτογράφισης που επιτυγχάνεται ακουμπώντας το τηλέφωνο πάνω στο τηλεσκοπικό κοντάρι συμπεριελήφθη στις σημαντικότερες καινοτομίες του 2014 από το περιοδικό Time.

Και τι μπορεί κανείς να κάνει όλο αυτό το φωτογραφικό υλικό; Σήμερα υπάρχουν δεκάδες δίκτυα όπου μπορεί κανείς να μοιραστεί τις ναρκισσιστικές του τάσεις, όπως είναι τα Vine, WhatsApp, Snapchat, Instagram και πολλά άλλα μέσα και εφαρμογές που αποτελούν απειλή για τις παραδοσιακές εταιρείες Μέσων. Οι καταναλωτές σήμερα είναι κολλημένοι όλο και περισσότερο στο Facebook, προκειμένου να ενημερωθούν όχι μόνο για τους φίλους τους, αλλά και γενικότερα για ολόκληρο τον κόσμο. Η εκρηκτική εξάπλωση του SnapChat, της κοινωνικής εφαρμογής με την ταχύτερη ανάπτυξη τον περασμένο χρόνο, είναι αξιοσημείωτη. Εκεί η κοινοποίηση των φωτογραφιών αφορά μεμονωμένες φωτογραφίες που έρχονται και παρέρχονται ανά δέκα δευτερόλεπτα. Το να ενταχθεί κάποιο μιντιακό μήνυμα σε αυτήν την πλημμυρίδα των πληροφοριών, ένα τηλεοπτικό σόου, ένα περιοδικό, μία ιστοσελίδα ή διαφημίσεις στον χώρο θα γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Μέσα σε αυτήν τη νέα πραγματικότητα πολλοί από τους νεότερους καταναλωτές διανέμουν το δικό τους περιεχόμενο σε Vine, Instagram, YouTube και Snapchat.

Το Facebook, ένας ιστός ειδήσεων που αφορούν τον χρήστη αλλά και τον κόσμο γενικότερα έχει γίνει για πολλούς ένα «ντε φάκτο» λειτουργικό σύστημα στο Διαδίκτυο.

Το Snapchat

Παρότι το Facebook εξακολουθεί να είναι κυρίαρχο, το Snapchat εξακολουθεί να αναπτύσσεται με τεράστια ταχύτητα. Οι selfies είναι το βασικό χαρακτηριστικό του Snapchat, μία τέχνη τόσο εθιστική ώστε η πολιτεία της Νέας Υόρκης απαγόρευσε τις αυτοπροσωπογραφίες με τίγρεις και λέοντες, μία τάση που θα μπορούσε να θεωρηθεί επικίνδυνη.

πηγή

 

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *