exnet.gr
Όλοι μαζί για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο
11/02/2015

asfales diadiktuo

Εκατοντάδες μαθητές στο Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία.
Επιτυχημένη ημερίδα Cyta και Υπουργείου Παιδείας με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο.

Στην ευθύνη των παιδιών, των εκπαιδευτικών, της πολιτείας και της κοινωνίας για ένα ασφαλές διαδίκτυο, ως χώρο απόκτησης γνώσεων, επικοινωνίας και ψυχαγωγίας, επικεντρώθηκε η πολύ ενδιαφέρουσα κι επιτυχημένη ημερίδα, με τίτλο «Ας δημιουργήσουμε μαζί ένα καλύτερο διαδίκτυο» (Let’s create a better internet together), που οργάνωσαν χθες με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ασφάλεια στο Διαδίκτυο, η Cyta, ως παροχέας ολοκληρωμένης ηλεκτρονικής επικοινωνίας, και το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

Το Συνεδριακό Κέντρο στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, γνώρισε ένα πρωινό γεμάτο ζωντάνια, αλλά και δημιουργική διάδραση, με την παρουσία περίπου 750 μαθητών Δημοτικών, Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών, από όλη την Κύπρο, εκπαιδευτικών, γονιών και άλλων εμπλεκoμένων. (Ακυρώθηκε μόνο η προσέλευση των μαθητών από την Πάφο, με λεωφορείο, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Πληροφορούμαστε ότι τα 250 από τα παιδιά προσήλθαν με λεωφορεία από τη Λάρνακα, το Παραλίμνι και την περιοχή Σολέας, ενώ τα 500 πήγαν στο Συνεδριακό, με δικό τους μέσο). Η εκδήλωση υποστηριζόταν με πολυμέσα και διερμηνέα νοηματικής γλώσσας, για παιδιά με προβλήματα όρασης και ακοής.

Το «παρών» του έδωσε και ο ίδιος ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, που απηύθυνε χαιρετισμό, συνομίλησε με τους μαθητές και βράβευσε τους νικητές διαγωνισμού, που διοργανώθηκε από το Υπουργείο, με θέμα την παραγωγή σύντομου βίντεο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. Στον χώρο της ημερίδας φιλοξενήθηκε έκθεση των 15 συμμετοχών που ξεχώρισαν από τον διαγωνισμό αυτό, την ευθύνη του οποίου είχε η Αναστασία Οικονόμου, Προϊσταμένη στον τομέα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Safe Internet και safeMobile
Σε χαιρετισμό του εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, ο Μιχάλης Τορτούρης, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης στο μάθημα Πληροφορικής, τόνισε τη σημασία της παιδείας στη γνώση των κινδύνων από τη μη σωστή χρήση του διαδικτύου και της διαπαιδαγώγησης που το Υπουργείο προσφέρει για προστασία των μαθητών.

Την έναρξη της ημερίδας κήρυξε ο Φραγκίσκος Φράγκου, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Cyta, που αναφέρθηκε στον κοινωνικό ρόλο του Οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς τον «ως την άυλη αξία δράσεων, που μεταφράζεται σε πρακτική, χειροπιαστή βοήθεια, σε μία πολύ ευαίσθητη ομάδα του κοινωνικού συνόλου, τους νέους ανθρώπους».

Σε δική του παρέμβαση ο Προϊστάμενος της Σταθερής Τηλεφωνίας και Cytanet Αλέκος Αλεξάνδρου, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δράση που αναπτύσσει ο Οργανισμός, ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικούς. Ενημέρωσε για τη δωρεάν προσφορά του λογισμικού Safe Internet – for home σε όλους τους συνδρομητές της Cytanet για ηλεκτρονικούς υπολογιστές και για την, επίσης, δωρεάν, νέα εφαρμογή safeMobile της Cytamobile-Vodafone για τα κινητά τηλέφωνα.

Δεν μοιραζόμαστε τους κωδικούς μας
Ο 27χρονος Υπεύθυνος Στρατηγικής Adwords της Google Λευτέρης Σάββα, από τη Λευκωσία, ήταν μαζί με τον Νίκο Βασιλάκο, Πρόεδρο της Internet Now και της Ένωσης Ελλήνων Χρηστών Διαδικτύου, οι κύριοι ομιλητές της ημερίδας. Ο κ. Σάββα αναφέρθηκε στα οφέλη και τις προκλήσεις του διαδικτύου, καθώς και στις πρακτικές και τα εργαλεία, που η Google διαθέτει για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων παιδιών, γονέων και δασκάλων, για ασφαλή περιήγηση στο διαδίκτυο. Ανέφερε στη «Σ» ότι ανάμεσα στα οφέλη, είναι η άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες, η άμεση επικοινωνία, η ψυχαγωγία, η καινοτομία και η δημιουργικότητα.

«Προσοχή όμως στο τι κοινοποιούμε σε ποιους», προειδοποίησε. «Το διαδίκτυο είναι ένα ασφαλές παράθυρο στον κόσμο, όσο το χρησιμοποιούμε υπεύθυνα – αν όχι, μπορεί να έχουμε προβλήματα, όπως συμβαίνει και στον πραγματικό κόσμο». Προσδιόρισε ως σημαντικότερο στοιχείο, την ασφάλεια των κωδικών μας, ως χρήστες του Διαδικτύου. «Είναι καλό να έχουμε διαφορετικούς κωδικούς για διαφορετικά sites που χρησιμοποιούμε on line», επεσήμανε. «Δεν μοιραζόμαστε τους κωδικούς μας με κανέναν, ούτε καν με φίλους ή την οικογένειά μας. Ο κωδικός μας είναι για τον καθένα από εμάς, ένα προσωπικό στοιχείο, στο οποίο δεν χρειάζεται να έχει κανένας άλλος πρόσβαση, εκτός από εμάς τους ίδιους. Είναι θέμα ασφάλειας. Αν ξέρω τον κωδικό μου μόνο εγώ, ξέρω τότε ότι ο κωδικός μου είναι ασφαλής».

Πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *