exnet.gr
Τηλεφωνία
7 τρόποι για να ξαλαφρώσεις το κινητό σου, χωρίς να σβήσεις ΤΙΠΟΤΑ.
07/01/2021

Προφανώς και τα smartphones βελτιώνονται συνεχώς και έχουν όλο και περισσότερο χώρο για να φιλοξενούν όλο και περισσότερα apps, από εκείνα που κάνουν τις φωτογραφίες μας πιο όμορφες και σε υψηλότερη ανάλυση. Όλο αυτό όμως έχει και μια συνέπεια: η μνήμη του κινητού κινδυνεύει να εξαντληθεί μέσα σε λίγους μήνες. Δεν ανησυχούμε όμως. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ελευθερώσουμε τη μνήμη του κινητού μας χωρίς να χρειαστεί να διαγράψουμε βίντεο, φωτογραφίες, έγγραφα και εφαρμογές… χωρίς να χρειαστεί να χάσουμε κάποια απ’ τα δεδομένα μας.

1. Χρησιμοποίησε σωστά το Cloud

Οι υπηρεσίες Cloud είναι πια αρκετά φθηνές, εύχρηστες και πολύ αποδοτικές. Η Amazon, για παράδειγμα, σου επιτρέπει να βάλεις όλες τις φωτογραφίες και τα βίντεό σου σε μια εφαρμογή και στη συνέχεια να τα διαγράψεις από το τηλέφωνό σου. Έχε υπόψη σου ότι οι φωτογραφίες και τα βίντεο, μαζί, μπορούν να καταλάβουν σχεδόν το 70% της μνήμης του κινητού. Στην περίπτωση του Cloud του Amazon, τα πρώτα 5 Giga μπορείς να τα ανεβάσεις εντελώς δωρεάν. Τώρα, αν έχεις σκοπό να γίνεις και Prime συνδρομητής (κάτι το οποίο κοστίζει 12 ευρώ ετησίως, δηλαδή 1 ευρώ το μήνα) θα μπορείς να αποθηκεύεις μέχρι και 100 Giga!

Υπάρχουν βέβαια και πολλές άλλες υπηρεσίες Cloud, όπως της Google ή της Apple, οι οποίες είναι επίσης πολύ φθηνές και -επιτέλους- πολύ αξιόπιστες: λειτουργούν με συστήματα που καθιστούν αδύνατη την απώλεια αρχείων ακόμη και σε περίπτωση δυσλειτουργίας του διακομιστή.
smartphone κινητο

2. Διέγραψε τις περιττές εφαρμογές

Μήπως το τηλέφωνο σου λειτουργεί «πολύ αργά»; Αυτό λογικά συμβαίνει γιατί είναι φορτωμένο υπερβολικά με εφαρμογές που καταναλώνουν χώρο και ενέργεια, αλλά πιθανότατα δε χρειάζεσαι. Apps για σάρωση αρχείων, apps μουσικής που σχεδόν ποτέ δε χρησιμοποιείς, apps online καταστημάτων, τα οποία πολύ εύκολα μπορείς να τσεκάρεις απλώς απ’ το pc σου. Η διαγραφή τέτοιων εφαρμογών, πολύ συχνά, βελτιώνει τη λειτουργία του smartphone σου, επομένως αξίζει να κάνεις ένα καλό ξεσκαρτάρισμα στο τι χρειάζεσαι και τι όχι.

Διαφήμιση

3. Κάνε update στο λειτουργικό σύστημα

Αυτό είναι άλλο ένα μικρό τέχνασμα για να κάνεις το τηλέφωνό σου πιο ελαφρύ, πιο γρήγορο και με περισσότερη ελεύθερη μνήμη: κάνε τις απαραίτητες ενημερώσεις του λειτουργικού σου συστήματος. Όλο αυτό χρειάζεται απλώς μερικά λεπτά. Πήγαινε στο app store, ψάξε το λειτουργικό που έχεις (Android, iOS ή οτιδήποτε άλλο) και με λίγα clicks θα έχεις την πιο πρόσφατη έκδοσή του.

Καμιά φορά συμβαίνει το smartphone σου να είναι λίγο παλιό και να μην υποστηρίζει τα νέα συστήματα. Αν την πατήσεις έτσι, απλώς αγνόησε αυτό το trick και προχώρα στα υπόλοιπα.

4. Σβήσε -επιτέλους- τα αχρείαστα βίντεο

Σε όλους μας έχει συμβεί να τραβήξουμε βίντεο κατά λάθος, ίσως γιατί νομίζαμε ότι τραβούσαμε κάποια φωτογραφία αλλά τα κάναμε μαντάρα είτε γιατί ξεκινήσαμε να τραβάμε κάτι που νομίζαμε ότι θα έχει ενδιαφέρον αλλά στη συνέχεια το σταματήσαμε απότομα γιατί μάντεψε: H γάτα που τραβούσες περιμένοντας να κάνει κάτι, έμεινε απλά ακίνητη. Αυτά τα βίντεο όμως και ειδικά τα μεγάλα και σε υψηλή ανάλυση, καταλαμβάνουν πολύ χώρο στο τηλέφωνό μας.

Διαφήμιση

Η διαγραφή τους είναι πολύ απλή, δε νομίζω ότι χρειάζεσαι εμένα να σου πω πώς θα τα σβήσεις. Απλώς αφιέρωσε λίγα λεπτά, επέλεξε όλα τα errors, τα αχρείαστα βίντεο, τις θολές φωτογραφίες, τα ξεχασμένα screenshots και τα αντίγραφα και στείλτα από εκεί που ήρθαν.

5. Έχεις ακούσει για τα WhatsApp files;

Όταν τσεκάρουμε τη συλλογή φωτογραφιών και βίντεο, αξίζει να δίνουμε προσοχή σε μια σημαντική λεπτομέρεια: τις φωτογραφίες και τα βίντεο που μας έχουν σταλεί μέσω WhatsApp. Υπάρχουν τόσα βίντεο, μικρά και μεγάλα, σχεδόν αχρείαστα πια που δε γνωρίζαμε ότι επειδή τα είδαμε σε μια συνομιλία, ταυτόχρονα αποθηκεύτηκαν και στο τηλέφωνό μας. Πήγαινε, λοιπόν, απλώς στο gallery του κινητού και επίλεξε “online files” ή “WhatsApp photos” και διάγραψε τα όλα.

6. Πρόσθεσε χώρο στη μνήμη του ίδιου του κινητού σου

Πάντα υπάρχει και η επιλογή να αυξήσεις τη μνήμη του κινητού σου. Εκτός από τις υπηρεσίες Cloud που είπαμε στην αρχή, υπάρχει και η δυνατότητα να προσθέσουμε κάρτες SD 32 ή 64 Giga σε ορισμένα smartphones. Συνήθως αυτές οι κάρτες κοστίζουν κοντά στα δέκα ευρώ κι αξίζουν τον κόπο.

Διαφήμιση

Εδώ έχουμε το τελευταίο «κάτι σαν hack», αλλά όχι και το λιγότερο σημαντικό: ας κάνουμε reset στο κινητό μας όσο πιο συχνά μπορούμε. Με κάθε reset, διαγράφονται πολλά αχρείαστα αρχεία, τα οποία δε θα μπορούσαμε να διαγράψουμε χειροκίνητα, όπως παλιοί κωδικοί πρόσβασης, ιοί(!) και πολλά ακόμη. Η επαναφορά μπορεί να κάνει πάντα τη διαφορά: μόλις κατεβάσουμε το καινούργιο λειτουργικό σύστημα είναι κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα έχουμε πολύ περισσότερη μνήμη από πριν.

Προσοχή όμως! Με κάθε επαναφορά διαγράφουμε αυτόματα κάθε αρχείο στο smartphone, οπότε είναι πολύ πολύ σημαντικό να αποθηκεύσεις πρώτα όλα τα αρχεία σου κάπου αλλού -τόσους τρόπους είπαμε- και μετά να πατήσεις το μαγικό κουμπάκι. Ποτέ μην το κάνεις χωρίς να έχεις backup τα αρχεία σου. Ποτέ όμως.

ΠΗΓΗ: https://itechnews.gr/2021/01/7-tropoi-gia-na-xalafroseis-to-kinito-soy/

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *