exnet.gr
Τεχνολογία - Επιστήμη
Οι πρώτες αναγνώσεις του SuperCam στο Perseverance Rover της NASA έχουν φτάσει στη Γη
16/03/2021

NASA / Jet Propulsion Laboratory – California Institute of Technology

Οι πρώτες αναγνώσεις του SuperCam στο Perseverance Rover της NASA έχουν φτάσει στη Γη. Το SuperCam αναπτύχθηκε από κοινού από το Εθνικό Εργαστήριο Los Alamos στην πολιτεία New Mexico των ΗΠΑ και από μια κοινοπραξία γαλλικών ερευνητικών εργαστηρίων υπό την ηγεσία του CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών).

Το όργανο παρείχε δεδομένα στο κέντρο επιχειρήσεων της Γαλλικής Υπηρεσίας Διαστήματος στην Τουλούζη, το οποίο περιλαμβάνει τον πρώτο ήχο λήψεων λέιζερ σε άλλο πλανήτη.

“Είναι καταπληκτικό το να βλέπεις το SuperCam να δουλεύει τόσο καλά στον Άρη”, Ο Roger Wins, κύριος ερευνητής του Rover SuperCam στο Εθνικό Εργαστήριο του Los Alamos στο Νέο Μεξικό, δήλωσε. «Όταν ονειρευτήκαμε για πρώτη φορά αυτό το μηχάνημα πριν από οκτώ χρόνια, ανησυχούσαμε ότι ήμασταν πολύ φιλόδοξοι. Τώρα, λειτουργεί σαν μαγεία στην επιφάνεια του Άρη».

«Η κεφαλή του αισθητήρα SuperCam βρίσκεται 5,6 κιλά πάνω από τον ιστό του rover και μπορεί να πραγματοποιήσει πέντε τύπους ανάλυσης για να μελετήσει τη γεωλογία του Άρη και να βοηθήσει τους επιστήμονες να επιλέξουν ποια βράχια θα πρέπει να δοκιμάσει ο ανιχνευτής στην αναζήτησή του για σημάδια αρχαίας μικροβιακής ζωής. Στις 18 Φεβρουαρίου, το διεξήγαγε. Η αποστολή έχει υγειονομικούς ελέγχους σε όλα τα συστήματα και τα υποσυστήματά της. Τα πρώτα δεδομένα από τις δοκιμές SuperCam – συμπεριλαμβανομένων φωνών από τον κόκκινο πλανήτη – ήταν ενδιαφέροντα.

“Οι αποκτηθέντες ήχοι είναι εξαιρετικής ποιότηταςΛέει η Naomi Murdoch, ερευνητής στο Κολέγιο Αεροναυτικών Μηχανικών ISAE-SUPAERO στην Τουλούζη. “Είναι απίστευτο να πιστεύουμε ότι θα κάνουμε την επιστήμη χρησιμοποιώντας τους πρώτους ήχους που καταγράφηκαν στην επιφάνεια του Άρη!”

Στις 9 Μαρτίου, η Mission κυκλοφόρησε τρία αρχεία ήχου SuperCam. Λήφθηκε μόνο 18 ώρες μετά την προσγείωση, όταν ο ιστός κρέμεται ακόμα στην επιφάνεια του Άρη, το πρώτο πηνίο παίρνει τους αμυδρούς ήχους του ανέμου του Άρη.

a

Ο άνεμος μπορεί να ακουστεί πιο συχνά, ειδικά σε περίπου 20 δευτερόλεπτα, στο δεύτερο αρχείο ήχου, που καταγράφεται την τέταρτη ημέρα από τον Άρη ή τον Ήλιο.

Το τρίτο αρχείο από το SuperCam, από το Sol 12, iΠεριλαμβάνει ήχους πυροβολισμών λέιζερ Χτύπησε έναν βράχο 30 φορές σε απόσταση περίπου 3,1 μέτρων. Μερικές «αστραπές» εμφανίζονται ελαφρώς υψηλότερες από άλλες, παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τη φυσική δομή των στόχων, όπως η σχετική ακαμψία τους.

“Θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες και τα συγχαρητήριά μου στους διεθνείς εταίρους μας στο CNES και στην ομάδα του SuperCam που συμμετείχαν σε αυτό το σημαντικό ταξίδι”, δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διευθυντής επιστημών στα κεντρικά γραφεία της NASA στην Ουάσιγκτον. «SuperCam Δίνει πραγματικά rover μάτια Για να δείτε δείγματα ελπιδοφόρων βράχων και αυτιών για να ακούσετε τον ήχο ενός λέιζερ όταν το χτυπάτε. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι απαραίτητες για να προσδιοριστεί ποια δείγματα θα αποθηκευτούν προσωρινά και τελικά θα σταλούν στη Γη μέσω της εκστρατείας MSR (Mars Sample Return), η οποία θα είναι ένα από τα πιο φιλόδοξα επιτεύγματα που έχει επιτύχει ποτέ η ανθρωπότητα. “

Η ομάδα της SuperCam έλαβε επίσης εξαιρετικά πρώτα σύνολα δεδομένων από τον αισθητήρα VISIR (ορατό και υπέρυθρο), καθώς και το φασματόμετρο Raman.

Το VISIR συλλέγει φως που αντανακλάται από τον ήλιο Να μελετήσει την περιεκτικότητα σε ορυκτά πετρώματα και ιζήματα. Η τεχνική συμπληρώνει το φασματόμετρο Raman, το οποίο χρησιμοποιεί μια πράσινη ακτίνα λέιζερ για να διεγείρει χημικούς δεσμούς σε ένα δείγμα προκειμένου να παράγει ένα σήμα βασισμένο στα δεσμευμένα στοιχεία, το οποίο με τη σειρά του παρέχει πληροφορίες σχετικά με τη σύνθεση ορυκτών του βράχου.

«Είναι η πρώτη φορά που μια μηχανή φασματοσκοπίας Raman έχει χρησιμοποιηθεί οπουδήποτε εκτός της Γης!» Είπε ο Olivier Pisac, διευθυντής έρευνας στο Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας στο Ινστιτούτο Ορυκτών, Physique Matero de Cosmochemie στο Παρίσι.

“ένα Το φασματόμετρο Raman θα παίξει κρίσιμο ρόλο Στο χαρακτηρισμό των ορυκτών για να αποκτήσουν μια βαθύτερη εικόνα των γεωλογικών συνθηκών υπό τις οποίες σχηματίστηκαν και στην πιθανή ανίχνευση οργανικών σωματιδίων και ορυκτών που μπορεί να έχουν σχηματιστεί από ζωντανούς οργανισμούς. “
πηγή

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *