exnet.gr
Χίλων (ή Χείλων) (600 – 520 π.Χ.)
07/03/2013

Ο από την `κοίλην Λακεδαίμονα` καταγόμενος Χίλων, ένας από τους επτά σοφούς της Ελληνικής αρχαιότητας, γεννήθηκε στη Σπάρτη και πέθανε στην Πίσσα της Σικελίας, σε ηλικία 80 ετών (κατά μια παράδοση σχετική, από την υπερβολική χαρά του, όταν αγκάλιασε τον γιο του, ο οποίος γύρισε από τους Ολυμπιακούς αγώνες, νικητής στο άθλημα της πυγμαχίας).
Κατά το Διογένη Λαέρτιο χρημάτισε Έφορος της Σπάρτης, θέλοντας έτσι να ανυψώσει το κύρος του αξιώματος αυτού. Σ` εκείνον δε αποδίδεται και η εισήγηση για τον περιορισμό της βασιλικής εξουσίας, που έπαιξε μετέπειτα σημαντικό ρόλο στην καθόλου εξέλιξη της πόλης του.

Ήταν περίφημος για τη βραχυλογία του, στην οποία πράγματι ξεπέρασε τους άλλους έξι από τους εφτά Αρχαίους Έλληνες σοφούς, και η οποία, ως γνωστόν, αποτελούσε κατά τους αρχαίους χρόνους το γνώρισμα των Λακεδαιμονίων. Η συντομία και η περιεκτικότητα αυτή των λόγων του, τους έκανε να μοιάζουν με χρησμούς μαντείου ή με επιγράμματα του Σιμωνίδη.
Παράλληλα υπήρξε ενάρετος, ηθικός, σοβαρός και πάρα πολύ βαθυστόχαστος.
Μετά το θάνατό του, οι Σπαρτιάτες συμπολίτες του του έστησαν μέγα άγαλμα, στη βάση του οποίου χάραξαν το ακόλουθο επίγραμμα: `Τόνδε δορυστέφανος Σπάρτα Χείλων εφύτευσεν, ος επτά σοφών πρώτος εφύ σοφός`, και που σημαίνει: `Αυτόν εδώ τον Χίλων, η πολέμόχαρη η Σπάρτη γέννησε, που αναδείχθηκε ο πρώτος, κατά τη σοφία, από τους εφτά σοφούς`.
Στην προμετωπίδα του ναού του Απόλλωνα, στους Δελφούς, είχαν αναγραφεί τα τρία περιφημότερα ρητά του: `Μηδέν αγάν`, δηλαδή `Τίποτε το καθ` υπερβολή` (να μην κάνεις ή να μη λες), `Γνώθι σαυτόν` = `Γνώρισε τον εαυτό σου` και `Εγγύα παρά δ` άττα` = `Η εγγύηση φέρνει στην καταστροφή`. Εκτός όμως από αυτά, εξίσου περιώνυμα είναι και τα εξής Χιλώνεια αποφθέγματα: `Χρόνου φείδου`, που σημαίνει: `Ας οικονομάς (ας υπολογίζεις, ας μην κατασπαταλάς) τον χρόνο σου, `Γλώττης κρατείν και μάλιστα εν συμπόσιω`, δηλαδή: `Να συγκρατείς τη γλώσσα σου, προ παντός δε όταν βρίσκεσαι σε διασκέδαση`, `Σπεύδε βραδέως` = `Συντόμευε ότι κάνεις, αλλά χωρίς να βιάζεσαι πάνω σ` αυτό`, `Μη επιθυμείν αδύνατα` = `Να μην επιθυμείς όσα είναι αδύνατο και να τα πετύχεις`.

Σχετικα αρθρα

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *